
Któż ich nie kocha! Małe, pyszne skrzydełka! A te, które serwuję Wam dzisiaj to absolutny must eat! Idealnie słodko-ostre dzięki połączeniu miodu, śliwkowych powideł, czosnku, soku z limonki, papryczki chili, sosu sojowego i worcestershire. A wszystko podkręca chrupiący sezam i świeża kolendra. Cudownie kleją się do rąk i rozpływają się w ustach Nieskromnie przyznam – wyszły rewelacyjne, dlatego tak też je nazwałam! Lećcie robić listę zakupów i do roboty! 🙂 Smacznego!
Rewelacyjne skrzydełka w słodko-ostrej marynacie
Receptura na dwie porcje
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka ZM Warmia
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu worchester
- 10 łyżek miodu najlepiej o lekko płynnej konsystencji
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 świeża papryczka chili
- Świeżo mielony pieprz
- sok z ½ limonki
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej cebulki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo do podania: prażony sezam, świeża kolendra, kasza kus kus z kaparami i miętą
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: W jednej misce wymieszaj: sos sojowy i sos worchester, powidła śliwkowe, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, słodką paprykę mieloną, olej i wyciśnięty sok z limonki.
Skrzydełka oczyść, natrzyj dobrze marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij skrzydełka z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka ułóż w żaroodpornym naczyniu, bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 2 godziny pod przykryciem. Możesz przykryć folią aluminiową, bądź przykrywką pasującą do naczynia.
Po 2 godzinach zdejmij przykrycie i piecz skrzydełka jeszcze przez 35 minut, aż będą pięknie skarmelizowane. Skrzydełka posyp tak jak lubisz prażonym sezamem i posiekaną kolendrą.
Podawaj z kaszą kuskus wymieszaną ze świeżą miętą i kaparami oraz sosem jogurtowo-miętowym (jogurt naturalny wymieszaj ze świeżo siekaną miętą).
Smacznego!




Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym

Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂
Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że smaku wędzonego buraka nie porównacie z niczym innym. Po prostu musicie go spróbować!
Całość dopełnia lekka sałatka i cudownie ostro-słodki dresing miodowo- musztardowy. Zgłodnieliście? To dobrze, poniżej przygotowałam Wam recepturę krok po kroku, zatem do dzieła! 🙂

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym
Receptura na 1 osobę:
Składniki:
- wędzony burak
- kulka sera mozzarella
Sałatka:
- garść rukoli
- 1/2 gruszki
- 1/3 wędzonej papryczki chili
- świeża mięta
- łyżka stołowa startego parmezanu
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
Dresing miodowo-musztardowy:
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (Dijon, sarepska)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka letniej przegotowanej wody
- sól, pieprz do smaku
Buraka pokroić w plastry wszerz. Podobnie postąpić z kulką sera mozzarella. Przełożyć naprzemiennie, tworząc wieżyczkę (patrz zdjęcie :).
Rukolę opłukać, osuszyć. Połowę gruszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Posypać prażonym słonecznikiem, tartym parmezanem, dodać listki świeżej mięty.
Wszystkie składniki na dresing połączyć ze sobą i wymieszać energicznie rózgą, bądź zmiksować w blenderze. Dresing polać obficie po sałatce i buraku.
Prezentuje się wspaniale i gwarantuje Wam, ze smakuje jeszcze lepiej! 🙂



Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi
Kaszotto z trzema rodzajami kasz
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka
Zapewne wkrótce mianujecie mnie “królową” 😉 wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.
Brukselka z jajeczną muffinką
