Rewelacyjne skrzydełka w słodko-ostrej marynacie z kuskusem i sosem jogurtowo-miętowym

Któż ich nie kocha! Małe, pyszne skrzydełka! A te, które serwuję Wam dzisiaj to absolutny must eat! Idealnie słodko-ostre dzięki połączeniu miodu, śliwkowych powideł, czosnku, soku z limonki, papryczki chili, sosu sojowego i worcestershire. A wszystko podkręca chrupiący sezam i świeża kolendra. Cudownie kleją się do rąk i rozpływają się w ustach Nieskromnie przyznam – wyszły rewelacyjne, dlatego tak też je nazwałam! Lećcie robić listę zakupów i do roboty! 🙂 Smacznego!

Rewelacyjne skrzydełka w słodko-ostrej marynacie

Receptura na dwie porcje 

Składniki: 

  • 10 skrzydełek z kurczaka ZM Warmia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 
  • 3 łyżki sosu worchester 
  • 10 łyżek miodu najlepiej o lekko płynnej konsystencji 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 świeża papryczka chili
  • Świeżo mielony pieprz 
  • sok z ½ limonki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ czerwonej cebulki 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Dodatkowo do podania: prażony sezam, świeża kolendra, kasza kus kus z kaparami i miętą 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: W jednej misce wymieszaj: sos sojowy i sos worchester, powidła śliwkowe, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, słodką paprykę mieloną, olej i wyciśnięty sok z limonki.  

Skrzydełka oczyść, natrzyj dobrze marynatą. Wstaw na noc do lodówki. 

Następnego dnia wyjmij skrzydełka z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka ułóż w żaroodpornym naczyniu, bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 2 godziny pod przykryciem. Możesz przykryć folią aluminiową, bądź przykrywką pasującą do naczynia. 

Po 2 godzinach zdejmij przykrycie i piecz skrzydełka jeszcze przez 35 minut, aż będą pięknie skarmelizowane. Skrzydełka posyp tak jak lubisz prażonym sezamem i posiekaną kolendrą. 

Podawaj z kaszą kuskus wymieszaną ze świeżą miętą i kaparami oraz sosem jogurtowo-miętowym (jogurt naturalny wymieszaj ze świeżo siekaną miętą). 

Smacznego! 

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym

Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂

Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że smaku wędzonego buraka nie porównacie z niczym innym. Po prostu musicie go spróbować!

Całość dopełnia lekka sałatka i cudownie ostro-słodki dresing miodowo- musztardowy. Zgłodnieliście? To dobrze, poniżej przygotowałam Wam recepturę krok po kroku, zatem do dzieła! 🙂

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym

Receptura na 1 osobę:

Składniki:

  • wędzony burak
  • kulka sera mozzarella

Sałatka:

  • garść rukoli
  • 1/2 gruszki
  • 1/3 wędzonej papryczki chili
  • świeża mięta
  • łyżka stołowa startego parmezanu
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika

Dresing miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (Dijon, sarepska)
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka letniej przegotowanej wody
  • sól, pieprz do smaku

Buraka pokroić w plastry wszerz. Podobnie postąpić z kulką sera mozzarella. Przełożyć naprzemiennie, tworząc wieżyczkę (patrz zdjęcie :).

Rukolę opłukać, osuszyć. Połowę gruszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Posypać prażonym słonecznikiem, tartym parmezanem, dodać listki świeżej mięty.

Wszystkie składniki na dresing połączyć ze sobą i wymieszać energicznie rózgą, bądź zmiksować w blenderze. Dresing polać obficie po sałatce i buraku.

Prezentuje się wspaniale i gwarantuje Wam, ze smakuje jeszcze lepiej! 🙂

Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom

Pierwsze danie z kolorowej paczki om nom nom – skusiłam się na fioletową z makaronem spaghetti i zadziałałam jak należy – fusion – kolorowo i smacznie!

(więcej…)

Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi

Kurczak w orientalnym stylu z dużą ilością curry i kozieradki, a do niego placki ziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu – chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu – zajadajcie ze smakiem!

(więcej…)

Kaszotto z trzema rodzajami kasz

Kaszotto z trzema rodzajami kasz może stanowić samodzielne danie lub być pożywnym dodatkiem do obiadu. Ja użyłam kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak, gdyż to moje ulubione rodzaje. Pomysł zrodził się w mojej głowie, gdy nie mogłam się zdecydować, którą kaszę wybrać do przygotowania obiadku. Bez namysłu wybrałam wszystkie trzy! 🙂

(więcej…)

Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka

Zapewne wkrótce mianujecie mnie “królową” 😉 wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.

(więcej…)

Brukselka z jajeczną muffinką

DSC_7892Kapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy – na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik) w 1821 r. dał jej opis – z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.
( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136)

(więcej…)