
Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je krewetkami, bądź kawałkami kurczaka.
Makaron soba z wędzonym tofu i warzywami
- 150 g makaronu soba
- 200 g tofu wędzonego w kostce
- 1świeża papryka czerwona
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno szczypiorku (najlepiej razem z cebulkami)
- 2 płaski łyżki czarnuszki
- 2 papryczki chili: żółta i zielona
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek sosu teryaki
- 5-6 łyżki sosu śliwkowego (ja używam tego: https://sklep.nasushi.pl/product-pol-1148-Sos-sliwkowy-slodko-kwasny-700g-Healthy-Boy.html)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sok 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Do wrzącej, gotującej się wody wrzucić makaron i zmniejszyć gaz o połowę. Gotować 3 minuty. Odcedzić makaron na durszlaku, po czym przerzucić go z powrotem do garnka.
- Tofu wędzone pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w cienkie paseczki. Szczypior drobno posiekać. Dorzucić wszystko do makaronu.
- Dodać czarnuszkę i pokrojone w plasterki papryczki chili.
- Wszystkie składniki na sos do makaronu połączyć, po czym zalać nim makaron. Posypać obficie czarnuszką (można użyć czarny sezam – ja uwielbiam czarnuszkę!). Tutaj możecie trochę manewrować – jeśli chcecie mieć bardziej słodki sos dodajcie więcej sosu śliwkowego, a jeśli bardziej słony – sosu sojowego i teryaki :).
- Na wierzch można posiekać jeszcze odrobinę świeżej mięty.
- Nasze słodko-ostre danie gotowe! 🙂


Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Lekkie i proste leczo warzywne
Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie! 😉