Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Jestem ogromną fanką dań jednogarnkowych. Całym sercem kocham gulasze, zwłaszcza te z wołowiny. Tym razem przygotowałam Wan coś, co po pierwszym kęsie pokochacie miłością nieskończoną! Długo duszone mięso wołowe w wytrawnym czerwonym winie, z dodatkiem dużej ilości ziaren kolendry i słodkiej wędzonej papryki. Do tego cebulka, która po wielu godzinach duszenia staje się przyjemnie kleista i słodka, co w połączeniu z długo duszonym mięsem, daje rewelacyjne doznania smakowe. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie Mięsa wołowego na gulasz „Wół na stół” ZM Warmia
  • 500 ml buliony warzywnego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól do smaku (na koniec)
  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Świeżo siekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso wyjmij z opakowania, osusz. Nie krój na mniejsze kawałki. Mięso będzie się długo dusić, więc
 i tak będzie miękkie.

W szerokim większym garnku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz mięso, wcześniej obtoczone w mące pszennej. Smaż z każdej strony na lekko rumiany kolor tak, około
2 minut z każdej strony. Następnie zalej mięso bulionem warzywnym i winem. Dodaj ziarna kolendry, paprykę słodką wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, posiekaną w piórka cebulę i zmniejsz ogień, aby gulasz tylko lekko się gotował. W ten sposób duś mięso 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw solą do smaku. Podawaj z natką pietruszki i pajdą chleba lub ulubioną kaszą.

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

5A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!

Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

Składniki:

– 600 g skrzydełek drobiowych

Marynata:

– 100 ml soku pomarańczowego

– 1 łyżka octu jabłkowego

–  2 łyżki sosu worcester

– 2 łyżki ketchupu pikantnego

– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)

– 2 łyżki cukru brązowego

– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

– ½ ostrej papryki wędzonej

– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

– ½ łyżeczki  mielonego imbiru

– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)

Papryczki:

– 4 papryczki jalapeno

– 4 plastry boczku

– 30 g kremowego serka koziego

Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.

Sałatka:

– 1 pomidor malinowy

– 1 cebula czerwona

– ½ czerwonej papryczki jalapeno

– 2 łyżki siekanego szczypiorku

– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

– świeżo mielony pieprz

– 2 łyżki oliwy

– sok z ¼ cytryny

– 1 łyżka octu jabłkowego

Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Skrzydełka:

Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.

23478