
Kiszka ziemniaczana. Wielka królowa naszych polskich grillowych podbojów. No, ale któż nie kocha tej chrupiącej skórki, wypełnionej po brzegi farszem na bazie ziemniaczków. Pyszności!
Dzisiaj kiszka ziemniaczana zagościła u mnie w nowej odsłonie. Wykorzystałam ją do przygotowania farszu do pieczonej papryki. Paprykę upiekłam w piekarniku, ale na grillu też doskonale sprawdzi się ten przepis. Musicie tylko nadzianą paprykę zawinąć w folię aluminiową i grillować może kilka minut dłużej. Ale kochani, smak wynagrodzi Wam oczekiwanie. Papryka sprawdzi się również ekstra na rodzinny obiad. Zatem, jak to u mnie zawsze bywa, częstujcie się!
Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną
Receptura na trzy porcje
Składniki:
- 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej „ZM Warmia”
- 3 czerwone papryki
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 1 biała cebulka
- Świeżo mielony pieprz
- 1 duża kulka sera mozzarella
Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania papryki, świeżo siekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, zostawiając ogonki.
Przygotuj farsz: Do miski dodaj kiszkę ziemniaczaną, wyciśniętą z osłonki. Następnie dodaj podsmażoną w kosteczkę cebulkę, czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij papryki, uprzednio wysmarowane olejem. Dokładnie dociśnij farsz.
Piekarni rozgrzej do 185 stopni C (termo obieg).
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż papryki. Piecz paprykę przez 20 minut, po tym czasie na wierzchu każdej papryki ułóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Upieczoną paprykę podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki.
*przepis powstał przy współpracy z ZM WARMIA i ukazał się również na stronie producenta






Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.
Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
- Składniki na 4 porcje:
· 4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
· 6 ziemniaków
· 3 marchewki
· 4 ugotowane buraki
· 1 czerwona papryka
· 1 czerwona cebula
· 1 biała cebula
· 1 kawałek pora (biała część)
· Gałązka pomidorków koktajlowych
· Świeża natka pietruszki
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu - Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.


Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Sezon grillowy w tym roku zapewne nie będzie spędzany w tak licznym gronie, jak co roku. Jednak w kameralnym gronie najbliższej rodziny możemy zrobić sobie grilla w ogrodzie, a w bloku możemy posłużyć się grillem elektrycznym i zjeść pyszności na balkonie.
Dzisiaj zapraszam Was na super smaczne szaszłyki, które opracowałam przy współpracy z Zakładani Mięsnymi Warmia z Biskupca. Przepis znajdziecie też na oficjalnej stronie producenta: http://zmwarmia.pl/przepisy/. Zawsze, jak tylko mogę, wspieram lokalnych producentów.
Smacznego! 🙂
Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami
Marynata do karkówki:
- 1 kg mięsa z karkówki Warmia
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu Teryiaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki stołowe miodu lejącego
- 2 łyżki musztardy
- 2 cm korzeń świeżego imbiru
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki
Przygotowanie szaszłyków:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości.

Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.


Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym

Ostatnio jesteśmy mistrzami w robieniu resztkowego jedzenia. Dziś kolejna potrawa z cyklu zero waste i czyszczenia lodówki.
Domowa pizza na cieście pszenno-gryczanym, taka po polsku. Przepis na ciasto narodził się przypadkiem, bo zabrakło mi mąki pszennej i jak się później okazało stworzyłam całkiem nowy spód, który jest lekki, zdrowy i niezwykle pożywny.
Pycha – koniecznie spróbujcie! 🙂
Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów z bazylią
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół (ja użyłam gotowej mieszanki przypraw do pizzy)
Farsz – tu macie dowolność – u nas w lodówce były akurat:
- kostka sera cheddar ok. 250 g
- 16 plasterków krakowskiej suchej
- 2 łyżki drobnych kaparów
- 1 świeża papryka
- 12 czarnych oliwek
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 50 g drożdży
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru (ja użyłam trzcinowego)
Przygotowanie – ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatać w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. W razie czego podsypywać mąką.
Na dno miski wyspać mąkę, położyć zagniecione ciasto uformowane w kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.
Po godzinie ciasto rozdzielić na dwie części.
Na dużych blaszkach piekarnikowych (prostokątne o wymiarach ok. 38×49 cm – wymiary mogą się różnić w zależności od rozmiaru piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia.
Z ciasta uformować dwa prostokąty i rozłożyć na blaszkach. Możecie użyć wałka, jeśli nie potraficie kręcić placków.
Przykryć ciasto ściereczkami i odstawić do wyrastania na blaszce jeszcze przez 15 minut.

W tym czasie przygotowywać sos, farsz i nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Przygotowanie sos:
W miseczce połączyć pomidory, koncentrat, posiekany ząbek czosnku i suszone zioła. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie – farsz:
Oliwki pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na wyrośnięte ciasto rozsmarować sos pomidorowy, a potem dowolnie ułożyć składniki na farsz. Posypać obficie serem.
Piec przez 20 minut w 200 stopniach C.
Na zdrowie! 🙂



Klasyczny #hummus – moja maxi wersja

To już miesiąc bez mięsa. Szukam zdrowych zamienników białka w swojej diecie. Rośliny strączkowe dostarczają mi je w idealny sposób. Ostatnio zajadamy się przysmakami z cieciorki. Była cieciorka w sosie curry, kotleciki z cieciorki, pasztet z warzyw z cieciorką (zrobił mój mąż, który na maksa pokochał jedzenie warzyw!), a teraz pora na hummus, który sprawdza się na doskonale na wielkiego głoda 🙂
Raz w tygodniu robię większy zapas, dorzucając różne dodatki. Dziś klasycznie, choć na wierzchu nasiona czarnuszki, papryka słodka wędzona i świeża kolendra. To składniki, które uwielbiam i dodaję niemalże do każdego dania 😉 Częstujcie się na zdrowie!
Hummus – moja maxi wersja
Składniki:
- 500 g ugotowanej na miękko ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody z gotowania cieciorki (dolewać stopniowo)
- 8-10 łyżek stołowych pasty tahini
- 3 płaskie łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub ostrej (ja wolę łagodniejszą wersję)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz do smaku
Do podania: oliwa z oliwek, nasiona czarnuszki, słodka papryka wędzona, świeża kolendra (uwielbiam!)
Przygotowanie:
- Cieciorkę zalać wodą, moczyć przez całą noc. Drugiego dnia wymienić wodę i gotować cieciorkę na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzić, zostawiając wodę z gotowania cieciorki. Ostudzić.
- Do dużego blendera kielichowego wrzucić cieciorkę, 1/2 szklanki wody z gotowania cieciorki, sok z cytryny i limonki. Zmiksować. Dodać pastę tahini (dodawać stopniowo dopasowując smak do siebie – ja lubię jak mocno czuć pastę sezamową, dlatego daję więcej łyżek), kmin rzymski, świeżo mielony pieprz i sól oraz oliwę z oliwek. Zmiksować.
- Ja nie lubię, aż tak gładkiej konsystencji, lubię, gdy są grudki i moi domownicy również, dlatego też miksuję trochę grubiej.
- Gotowy hummus przekładam do szklanych słoików (2x700ml) i mam pastę na kanapki, dodatek do kotlecików warzywnych czy gotowanych warzyw na cały tydzień!
Smacznego! 🙂


Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur
Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs , w którym trzeba użyć jednego ze składników marki MLEKOVITA – bez namysłu rzuciłam się na serek wiejski bez laktozy! Od niedawna zaczęłam używać produktów bez laktozy, bo po prostu mi smakują. A że wiosna wokół i lato tuż tuż postawiłam na sałatkę. Idealną do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu, na grilla… po prostu wszędzie. Także częstujcie się, a ja idę szukać kolejnych inspiracji i pomysłów na serek wiejski. Może wkrótce poczęstuję Was jakimś przepisem na słodko? 😉
SAŁATKA Z SERKIEM WIEJSKIM BEZ LAKTOZY I KASZĄ BULGUR
Składniki:
- 180 g SERKA WIEJSKIEGO BEZ LAKTOZY MLEKOVITA
- 50 g ugotowanej i ostudzonej kaszy bulgur
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1/2 świeżej czerwonej papryki
- 1 mała szalotka
- 2 duże rzodkiewki
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- garść siekanego szczypiorku
- świeżo siekana bazylia i nać pietruszki
- 1 łyżka uprażonych pestek dynii
- świeża bazylia do dekoracji
Do przyprawienia:
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Ugotować kaszę bulgur w wodzie ( 15 minut). Odsączyć na sicie, ostudzić.
- Ogórka, rzodkiewkę, paprykę, suszone pomidory, cebulkę pokroić w małą kosteczkę.
- Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię posiekać. Kilka listków bazylii pozostawić do dekoracji.
- Na suchej patelni lekko podprażyć pestki dyni.
- W dużej misce wymieszać ze sobą warzywa, ugotowaną i ostudzoną kaszę, serek wiejski, uprażone pestki dyni. Doprawić wszystko musztardą francuską, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym.
SMACZNEGO! 🙂
Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu:
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym
Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od zawsze zachwyca swymi zdrowotnymi właściwościami – pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, poprawia wygląd naszej skóry, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga anemików.
W firmie Semco z najwyższej jakości polskich nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), według starej metody tłoczenia na , wytwarzany jest Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Wspaniale nadaje się do sałatek i świeżo pieczonego chleba. Częstujcie się na zdrowie – wiosna idzie! 🙂
Więcej o olejach tłoczonych na zimno znajdziecie na stronie producenta: www.semco.pl.
A ja dostałam paczuszkę z takimi wspaniałościami – uwielbiam! 🙂
Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Składniki:
- 200 g ulubionego miksu sałat
- garść kiełków brokuła
- garść kiełków jarmużu
- 1 żółta papryka
- 100 g łososia wędzonego
- 200 g sera typu feta półtłustego
- garść prażonych na suchej patelni nasion słonecznika
- 6 rzodkiewek
- przyprawa do sałatek
- Olej z Czarnuszki Semco
- świeża mięta
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy i osuszamy. Do dużej miski rozrywamy dowolnie liście, dodajemy kiełki brokuła i jarmużu, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną rzodkiewkę, łososia wędzonego i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy przyprawą do sałatek. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy Olejem z Czarnuszki i ozdabiamy liśćmi świeżej mięty. Możemy podać z ciepłą bagietką.
SMACZNEGO! 🙂
Podudzia z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką 😉 Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie 😉
Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Składniki:
receptura na dwie porcje
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 duży batat
Marynata:
- 60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
- 1/3 czerwonej papryczki jalapeno
- 1 łyżeczka mielonego pierzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregno
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka sosu worcester
DO DZIEŁA!
- Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy.
- Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą.
- Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.
- Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano (ok.45-50 minut w zależności od rodzaju piekarnika).
SMACZNEGO! 🙂
Przed pieczeniem:
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!
Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki:
– 600 g skrzydełek drobiowych
Marynata:
– 100 ml soku pomarańczowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ ostrej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)
Papryczki:
– 4 papryczki jalapeno
– 4 plastry boczku
– 30 g kremowego serka koziego
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.
Sałatka:
– 1 pomidor malinowy
– 1 cebula czerwona
– ½ czerwonej papryczki jalapeno
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z ¼ cytryny
– 1 łyżka octu jabłkowego
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Skrzydełka:
Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.