Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako “lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉 (więcej…)
Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia
Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie!
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego 2015 – recenzja z konkursu
Od kilku lat w moim rodzinnym mieście, Nidzicy, odbywa się Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego.
W tym roku zdecydowałam, że pora spróbować swoich sił i zmierzyć się z kaczuchą! W konkursie wystartowałam razem z moją przyjaciółką Julitą, najlepszą gotującą kobietą, towarzyszką wspólnych kulinarnych (i nie tylko) podróży i inspiracji 😉
Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w tym roku odbył się 12 lipca na rynku przed Ratuszem w Nidzicy. Podczas imprezy wszyscy uczestnicy przygotowali potrawy z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras oraz naturalnego chowu i sposobu żywienia. (więcej…)
Orzeźwiająca sałatka z pęczaku
Wielkimi krokami zbliża się majówka. Przygotowałam dla Was prostą, kolorową i bardzo pożywną sałatkę z pęczaku i świeżych warzyw, z dodatkiem smażonych kiełek i ogromną ilością świeżych ziół. Zapakujcie do pudełka i zabierzcie na piknik! 🙂
Kremowy pęczak słodko-ostry
Pęczak powrócił do łask!
Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na “pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę!
Delektujcie się, zapraszam 🙂
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty
Pęczotto z wędzonym pstrągiem
Pęczakowe wariacje smakowe
W mojej kuchni często pojawia się kasza. Dzień w dzień szukam nowych połączeń smakowych na te zdrowe ziarenka. Im bardziej fikuśnie, tym bardziej jestem usatysfakcjonowana. Nigdy nie trzymam się jakichś konkretnych proporcji. Dorzucam do niej to, co akurat mam w domu. Rzecz jasna najpierw oczywiście dokładnie analizuję w głowie mój misz-masz smakowy i dobór przypraw. To całkiem fajna zabawa – zachęcam!