Świeże maliny doskonale łącza się z czekoladą. Zapieczone w cieście, z którego czekolada wręcz wypływa, tworzą doskonałą pełnię smaku!
Stąd też jako sajkofanka gorzkiej czekolady dzielę się z Wami przepisem na brownie, które jest baaaardzo mocno czekoladowe i na pewno zasmakuje Waszym najbliższym.
Mocno czekoladowe brownie z malinami
Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 280 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao
- szczypta soli
- 4 jaja rozmiar M
- 200 g cukru
- 110 g mąki
- świeże maliny
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić.
- W misce ubić jaja z cukrem. Kiedy będą puszyste dodać po trochu mąki.
- Do gotowej masy dodać czekoladę z masłem (ostudzone).
- Wymieszać wszystko razem łyżką delikatnie.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch powtykać maliny (dowolna ilość).
- Ciasto jest dosyć wysokie, zatem pieczemy je około 40 minut w 18 stopniach.
- Podajemy z rozpuszczoną czekoladą i malinami.
SMACZNEGO! 🙂
Muffinki bananowe z dżemem borówkowym
W ostatnim czasie zabrałam się ostro za wypieki. Zazwyczaj piekarnik idzie w ruch w sobotni lub niedzielny poranek, bo wtedy cały dom jest pełen ludzi i ktoś może choć na chwilę zabawić się z moja córą 🙂 Wypieki nauczyły mnie cierpliwości oraz dokładności. Jednego jestem pewna: zawsze wyjdzie mi ciasto, kiedy trzymam się proporcji – stąd też właśnie w kuchni na dobre zagościła waga kuchenna, która podczas wypieków jest moją prawą ręką. Resztę wystarczy dobrze wymieszać i sukces murowany! Spróbujecie? 🙂
Muffinki bananowe z dżemem borówkowym
Składniki na 12 solidnych sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 g bananów (ok. 2,5 sztuki małych bananów)
- 90 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajo rozmiar L
- 60 ml mleka 3,2 % tłuszczu
- 80 g masła 82% tłuszczu
- dżem borówkowy
Przygotowanie:
1. Do miski przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać sól.
2. W rondelku podgrzać lekko mleko i wrzucić masło. Rozpuści dokładnie i ostudzić.
3. Na najniższych obrotach miksera ubić jajo z rozgniecionym bananem i cukrami. Masa powinna być jednolita, lekko puszysta.
4. Mokre składniki dodać do suchych i razem krótko wymieszać – jedynie po dokładnego połączenia się składników.
5. Na blaszce rozłożyć papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, po czym dużą łyżkę dżemu borówkowego i znowu łyżkę ciasta, tak, by muffinki miały wysokość 3/4 papilotki (wtedy nie uciekną nam z papierka).
6. Piec 20 minut w 190 stopniach C (pieczenie góra-dół). Ja wkładam babeczki już do nagrzanego piekarnika.
7. Po upieczeniu wyjąć babeczki na kratkę, żeby odparowały i ostygły. Podawać z dżemem i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!