Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”.
Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną, gdyż ma bardzo mała zawartość tłuszczu, niską zawartość sodu i stąd też stanowi wspaniałą alternatywę na danie główne, bądź pożywne śniadanie, szczególnie w diecie seniorów. Seniorzy powinni szczególnie decydować się na potrawy, które są gotowane, bądź pieczone. Spowolniony metabolizm utrudnia trawienie dlatego ważne jest, by wszystkie potrawy były dobrze doprawione – najlepiej ziołami.
Ode mnie dla Was dziś nowa odsłona – Biała Kiełbasa Wieprzowa Sokołów pieczona razem z warzywami, zanurzona w pomidorowym sosie. Takie połączenie składników to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystko doprawione ziołami i obsypane świeżo siekana pietruszką. Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także wyjątkowo smakuje! Na zdrowie! 🙂
Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami
Składniki na 4 porcje:
500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów
1 l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)
1 mała cukinia
4 pieczarki
2 cebule białe
1 czerwona papryka
przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw
Koszt 1 porcji: 4 zł. Czas przygotowanie ok. 40 minut.
DO DZIEŁA!
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Kiełbaskę białą wieprzową Sokołów nacinamy pod skosem, tworząc krateczkę.
3. Warzywa: cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy “na cztery”. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy “na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a później w paseczki.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę, smażymy ok. 1 minuty. Dorzucamy pokrojoną: cukinię, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko 3 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).
5. W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa. Na warzywa układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy passatą pomidorową. Delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku
6. Pieczemy 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Gotowe! 🙂
SMACZNEGO – NA ZDROWIE! 🙂
Więcej przepisów znajdziecie na stronie:
http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora
Sałatka na ciepło z jarmużem, buraczkiem, kozim serem i kurczakiem
Sałatka zazwyczaj serwowana jest na zimno. Ale jesienią czy zimą wolimy, by nasze posiłki rozgrzewały nas od środka. Świetna alternatywą jest zatem sałatka na ciepło. Dlatego też pragnę zaserwować Wam dziś sałatkę na ciepło z jarmużem, piersią kurczaka, buraczkami, kozim serem, a do tego suszone pomidorki i prażony słonecznik. Będzie smacznie, zdrowo, kolorowo i na ciepło! Koniecznie spróbujcie i poczujcie się lekko, jak nigdy 😉 Na zdrowie!