W moim domu wszyscy uwielbiają kalafiora. Najbardziej takiego klasycznego – gotowanego w wodzie, a później obtoczonego w bułce tartej smażonej na maśle. Ja za to uwielbiam, kiedy warzywa poddane są lekkiej obróbce termicznej, ale jeszcze chrupią. Dlatego też ostatnio gotowani warzyw zamieniłam na pieczenie. A kalafior pieczony, i to jeszcze z kurkumą – to jest to!
Możecie zjeść sobie go na samo, bądź przygotować jako dodatek do dania głównego. Częstujcie się moi drodzy sajkofanie! 😉
Pieczony kalafior z kurkumą
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki stołowe mielonej kurkumy
- pół szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, osuszamy. Dzielimy na różyczki. Wkładamy do dużej miski. Olej mieszamy z kurkumą, polewamy kalafiora. Najlepiej teraz założyć jednorazowe rękawiczki i dobrze w całej masie wymieszać kalafiora.
Rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 175 stopniach C piekarniku przez godzinę.
Można podać z jogurtem greckim, bądź sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!