Pręga wołowa w sosie kaparowo-rozmarynowym z sałatką z komosy ryżowej i cukinii

To wielkie szczęście móc odkrywać nowe smaki. Nawet wtedy, kiedy przygotowujemy je sami, w domowym zaciszu, a później serwujemy je najbliższym i sprawiamy, że na ich twarzach pojawia się uśmiech i proszą o dokładkę. Tak było z pręgą wołową, którą ostatnio przygotowałam pierwszy raz w życiu. Wyszło pysznie i podpisuję się pod tym przepisem w stu procentach. Koniecznie spróbujcie! Myślę, że po konsumpcji uznacie, że to mięso jest doskonałe i powinno częściej gościć w Waszych domach! Na zdrowie 🙂

Pręga wołowa w sosie kaparowo-rozmarynowym z sałatką z komosy ryżowej i cukinii

Receptura na dwie porcje 

Składniki: 

Do przygotowania mięsa:

  • 1 opakowanie pręgi wołowej „ZM Warmia” (dwie sztuki) 
  • 200 ml wody lub bulionu warzywnego 
  • 200 ml piwa bezalkoholowego (najlepiej z regionalnego browaru) 
  • Sok z jednej pomarańczy 
  • 4 listki laurowe 
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu 

Do przygotowania sosu: 

  • 200 ml wywaru z uduszonego mięsa
  • 100 ml śmietanki 30 % 
  • 3 łyżeczki kaparów z zalewy 
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu 

Do przygotowania sałatki: 

  • 50 g komosy ryżowej (quinoa biała) 
  • 100 ml wody 
  • Szczypta soli 
  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 
  • 30 g startego drobno parmezanu 

Przygotowanie: 

Mięso: Dwa kawałki pręgi wołowej wyjmujemy z opakowania, osuszamy. Do szerokiego, głębokiego garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy pręgę. Smażymy na rumiano z każdej strony tylko do tego czasu, aby mięso zamknęło pory. Następnie nalewamy wodę lub bulion, piw i sok z pomarańczy. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Przykrywamy garnek, zmniejszamy moc i dusimy na wolnym ogniu około 3 godzin. 

Sos: Kiedy mięso będzie gotowe zabieramy się za przygotowanie sosu. Do małego rondelka nalewamy 200 ml wywaru z uduszonego mięsa, dodajemy 100 ml śmietanki 30 %, kapary
i listki rozmarynu pozbawione łodygi. Sos gotujemy na dosyć dużym ogniu tak, żeby woda odparowała. Sos musi mocno bulgotać, ale nie kipieć. Od czasu do czasu mieszamy, aby sos nie przywarł do dna naczynia i nie przypalił się. Sos powinien zredukować się do około 100 ml. 

Tak powstałym sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby solenia sosu, gdyż kapary
są w słonej zalewie i dodane do sosu nadadzą mu smaku.

Sałatka: Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na sicie. Następnie wrzucamy do garnka
i zalewamy wodą. Solimy. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy
pod przykryciem 12 minut. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w drobną, równej wielkości kostkę. Przesmażamy na patelni na rozgrzanej łyżce oleju na lekko rumiany kolor. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową. Chwilę razem smażymy, dodajemy zioła prowansalskie suszone, mieszamy chwilę. Posypujemy tartym parmezanem.

Mięso układamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z naszą sałatką na ciepło. 

Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

     Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

Kiełbaska i piwo? Tak, wiem, to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂 A kiedy kiełbaska jest zamarynowana w piwie, a później zgrillowana i podana z piklami na chrupiącej kromce – to dopiero rarytas! Częstujcie się moją kolejną propozycją na grilla z marką Warmia :)

Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli

Marynata do kiełbasek:

  • 1 opakowanie białej kiełbasy Warmia
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki jasnego piwa

Sałatka z pikli:

  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki  
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie – marynata:

Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.

Przygotowanie – sałatka z pikli:

Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.  

Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.

Letnie orzeźwienie z Warką Radler-część 1

PGD_5520

Nadeszło lato, a z nim prawdziwa fala upałów! Na plażę, wspólne grillowanie czy popołudniowe orzeźwienie sprawdzą się idealnie drinki w Warką Radler, którą znajdziecie w czterech wariantach smakowych: Czarna Porzeczka z limonką 2%, Cytryna 2 %, Zielone jabłuszko 2 % oraz coś dla tych, którzy wolą napoje bezalkoholowe Warka Radler 0% o smaku cytrynowym.

Dziś serwuję Wam trzy bardzo orzeźwiające propozycje na drinki z WARKĄ RADLER CZARNA PORZECZKA Z LIMONKĄ 2 %.

Poczujcie letnie orzeźwienie! Zapraszam 🙂

(więcej…)

Kasza jęczmienna z ciemnym piwem i kiełbasą swojską pilzneńską

e

Kasza jęczmienna często pomijana, wiąż w peletonie nieco dalej niż kasza gryczana i kasza jaglana. Warto wiedzieć, iż spośród wszystkich kasz zawiera ona najwięcej wapnia, sporo cynku, potasu i żelaza. Dziś przygotowałam kaszę jęczmienną perłową a’la risotto z ciemnym piwem regionalnym i swojską kiełbasą pilzneńska, która znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Do tego świeże zioła i wspaniały zapach unoszący się po całym domu, koniecznie musicie spróbować! 

(więcej…)