
Sezon na szparagi trwa. Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą, ale jakże piękną i pyszną zapiekankę ze szparagami w roli głównej. Idealne danie na wiosenno-letni obiad czy spotkanie w ogrodzie. Częstujcie się, bo warto!
Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami
Składniki:
Do pieczenia:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek świeżych zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
- 1 jajo
- pieprz
- sól
Po upieczeniu:
- 1/3 opakowania sera feta
- pomidorki koktajlowe (dowolna ilość 🙂 )
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- Domowe pesto pietruszkowe
Pesto pietruszkowe:
- 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki (po odcięciu ogonków wychodzą dwie bardzo duże garści natki)
- 2 łyżki stołowe prażonych nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól do smaku (świeżo mielone)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego 6%
Przygotowanie pietruszkowego pesto: wszystkie składniki na pesto umieść w wysokim naczyniu i zblenduj według uznania. Ja tym razem zmiksowałam bardzo mocno, ale możecie zrobić to delikatniej, zostawiając większe kawałki natki pietruszki.
Przygotowanie całości:
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C ( termo obieg).
Na dużej blaszce na papierze do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, formując ładnie brzegi w rulonik. Na ciasto układaj szparagi, uprzednio pozbawione zdrewniałych końcówek. Ja zawsze też szparagi obieram na końcach.
Ciasto ze szparagami posmaruj rozkłóconym jajem. Na koniec dopraw pieprzem i solą świeżo mielonymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut.
Po upieczeniu rozłóż na szparagach dowolnie pomidorki. Posyp szczypiorkiem, pokrusz ser feta i posyp nasionka czarnuszki. Polej pietruszkowym pesto, które idealnie podkreśla całość. Na zdrowie! 🙂



Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam zasmakuje i będziecie do niego często wracać nie tylko ze względu na szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim na smak! Smacznego 🙂
Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami
Receptura na trzy porcje
- 10 pętek delikatesowych kiełbasek rusztowych ZM Warmia
- 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
- dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
- dwa ząbki czosnku
- 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- około 50 g świezo tartego parmegiano reggiano
- garść świeżo siekanej natki pietruszki
- garść świeżo siekanego szczypiorku
- łyżka nasion czarnuszki
Przygotowanie
- Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnie.
- Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem przesmażyć na rumiano.
- Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
- Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
- Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
- Podawać na talerze. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.
Smacznego! 🙂



Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂
Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście.
Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na rynek Zakłady Mięsne Warmia. Szynka z warmińskiej wędzarni ma bardzo dobry skład. Mięso jest najpierw marynowane w starannie skomponowanej zalewie z naturalnych przypraw i soli peklującej. Szynka ta wyróżnia się niezwykłą kruchością. Została nawet wyróżniona znakiem Doceń Polskie. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek i zapiekanek. Nawet moja mała księżniczka zajada ją ze smakiem!
Sałatka, którą dzisiaj Wam serwuję idealnie sprawdzi się do pracy, na drugie śniadanie, kolację, czy rodzinne spotkanie.
Częstujcie się – jak zawsze – na zdrowie! 🙂
Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym
Składniki na 2 porcje:
- 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
- 100 g roszponki
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 4 rzodkiewki
- Garść świeżych listków bazylii
- Koperek, nać pietruszki – do dekoracji
Sos bazyliowo-kolendrowy:
- Garść świeżych listów bazylii
- Garść świeżych listków kolendry
- 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyża stołowa miodu płynnego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśli wolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego 🙂





*Przepis ukazał się również na stronie producenta wędlin i jest efektem wspólnej współpracy
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.
Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
- Składniki na 4 porcje:
· 4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
· 6 ziemniaków
· 3 marchewki
· 4 ugotowane buraki
· 1 czerwona papryka
· 1 czerwona cebula
· 1 biała cebula
· 1 kawałek pora (biała część)
· Gałązka pomidorków koktajlowych
· Świeża natka pietruszki
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu - Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.


Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym

Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega prostą, kolorową i fantastycznie smaczną sałatkę z mango i awokado. Na zdrowie! 🙂
Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym
Składniki na 1 porcję:
- 2 garście miksu sałat, bądź ulubionego rodzaju sałaty
- 1/2 awokado odmiany hass
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 łyżka stołowa białego sezamu
- sok z 1/2 cytryny (wyparzonej)
Dresing:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej*
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej*
- 1 łyżeczka octu jabłkowego 6% *
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu akacjowego płynnego
*ja korzystam z musztard i octów firmy z mojego regionu Octim – od 1965 🙂
Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Jeśli korzystamy z gotowego miksu sałat, wystarczy sałatę opłukać i osuszyć.
Mango i awokado przekroić na pół, a później w plastry. Skropić obficie sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki dresingu połączyć i dokładnie wymieszać.
Na sałatę ułożyć mango, awokado, pomidorki, posypać sezamem. Obficie polać dresingiem. Smacznego!

Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim

Uwielbiam przyrządzać warzywa pod różną postacią. Zazwyczaj przyprawiam je jedynie oliwą z oliwek i dowolnie skomponowaną przez mnie mieszanką ziół. Niedawno przypadkiem w moje ręce dostała się mieszanka przypraw do sałatek i dipów od Vegeta Natur i idealnie odnalazła się w moich warzywnych daniach. W składzie: sól morska, cukier, czosnek, suszona cebula, bazylia, suszona marchewka, koper, suszona papryka, czarny pieprz, suszony pasternak, natka pietruszki, imbir, oliwa z oliwek. To co, pora coś przyrządzić? 😉 Postanowiłam, że podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na niedzielny obiad – zapiekane warzywa z serem feta pod ciastem francuskim, a przy okazji spróbuję swoich sił w konkursie organizowanym przez durszlak.pl. Częstujcie się – na zdrowie!
Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim
- 2 duże czerwone cebule
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 listki laurowe
- 1 opakowanie Vegeta Natur do sałatek i dipów (klik)
- 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej rzepakowy do wysmarowania formy i smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- świeża kolendra
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (pieczenia góra-dół).
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, przesmażyć warzywa, aż lekko zmiękną. Dodać szpinak. Chwilę przesmażyć.
- W rondelku zagotować wodę. W tym czasie przygotować marchewkę i ziemniaki. Marchew i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Osuszyć lekko.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego cebulę, szpinak, cukinię, marchew i ziemniaki.
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dodać do warzyw.
- Ser feta pokroić w kostkę, dodać do warzyw.
- Dodać przyprawę Vegeta Natur do Sałatek i Dipów, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę miodową i listki laurowe. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Na wierzch naczynia z warzywami wymieszanymi z serem feta wyłożyć ciasto francuskie. Zrobić nożem wzór kratki.
- Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec przez 25 minut.
- Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem listków kolendry, bądź jako dodatek do potraw. SMACZNEGO! 🙂





Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Wytrawna tarta z łososiem i ze szpinakiem
Dziś dzielę się z Wami przepisem na wytrawna tartę z łososiem i ze szpinakiem, która pojawiła się jako zimna przekąska na roczku mojej córki. Doskonała, krucha, smaczna, idealna na wiosenny posiłek – częstujcie się!
Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem
Ciasto:
- 1 jajo rozmiar L
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g fileta z łososia (wcześniej upieczonego w piekarniku – 175 stopni C/15 minut)
- 300 g szpinaku mrożonego
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 12 pomidorków koktajlowych
- 10 kulek mini mozarelli
Zalewa do tarty: 1 jajo, 50 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 minut, zapiekamy 25 minut w 180 stopniach C.
Łososia przyprawiamy pieprzem, solą i cytryną. Pieczemy w 175 stopniach C przez 15 minut. Studzimy. Rozrywamy na dowolnej wielkości kawałki i układamy na upieczonym spodzie.
Szpinak rozmrażamy, przesmażamy z czosnkiem i śmietanką na patelni, Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ostudzony farsz wykładamy na spód zapieczonej tarty, na wcześniej wyłożonym łososiu. Zalewamy zalewą. Układamy po brzegach na przemian kuleczki sera i pomidorki.
Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C. Możemy jeść od razu na ciepło, bądź podać na zimno 🙂
SMACZNEGO!
Sałatka z fetą, pomidorami i dresingiem musztardowo-miodowym
Lato w pełni! Zachęcam Was do jedzenia ogromnej ilości warzyw i owoców, które o tej porze roku smakują najlepiej!
Nie mogłam oprzeć się tym małym, słodkim, kolorowym pomidorkom i przygotowałam z nich sałatkę, do której dorzuciłam słoną fetę, a wszystko polałam słodko-ostrym dresingiem miodowo-musztardowym. Zdecydowanie zapraszam do degustacji! 😉
Sałatka z fetą, pomidorami cherry i dresingiem miodowo-musztardowym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego miksu sałat (u mnie active od Fit&Easy)
- 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 pomarańczowych i 10 czerwonych)
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g oryginalnego sera feta (z mleka koziego i owczego)
- 6 suszonych śliwek
- garść łuskanych ziaren słonecznika
Dresing musztardowo-miodowy:
- 1 łyżka stołowa miodu wielokwiatowego płynnego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (np. sarepskiej, Dijon)
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
DO DZIEŁA!
Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na pół pod skosem. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory suszone i śliwki suszone pokroić dowolnie np. w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Składniki na dresing połączyć w naczyniu, zmiksować blenderem.
Na dwóch dużych głębokich talerzach rozłożyć sałatkę, polać dresingiem i posypaĆ ziarnami słonecznika.
SMACZNEGO! 🙂
Owsiano-gryczana tarta z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym
Lato sprzyja celebrowaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pogoda zachęca, by zapakować jedzenie do pudełeczek i w promieniach słońca skonsumować ulubione przysmaki na zielonej trawce. A żeby przy tym poczuć się lekko zachęcam Was, by odżywiać się zdrowo i kolorowo. Z miłości do warzyw narodziła się dziś baaardzo krucha tarta, która idealnie sprawdzi się na przystawkę, podwieczorek, czy na przekąskę podczas letniego piknikowania. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna – zapraszam do degustacji! 🙂
Bardzo krucha tarta owsiano-gryczana z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 180 g mąki owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
- łyżka nasion siemienia lnianego
Farsz:
- 120 g świeżej rukoli
- 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 czerwonych i 10 pomarańczowych)
- 1 duży ogórek małosolny
- odrobina twarogu półtłustego
- ulubiona mieszanka suszonych ziół
- Składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Rukolę myjemy, osuszamy, usuwamy dłuższe ogonki.
- Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż.
- Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę.
- Na blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy ciasto (razem z bokami). Na ciasto układamy rukolę, rozsypujemy pomidorki koktajlowe i ogórka małosolnego. Posypujemy wszystko suszonymi ziołami i rozkruszamy twarożek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.
GOTOWE!
Przed pieczeniem…
Po upieczeniu…