
Jutro pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Wyobrażałam sobie ten dzień nieco inaczej. Z całą rodziną, na wsi u rodziców, na spacerze w lesie. Spędzimy jednak ten dzień we trójkę, ale z pewnością zapamiętamy go na zawsze.
W czasie przymusowej kwarantanny jemy zdrowo. Wykorzystujemy zapas makaronu, który sprawiliśmy sobie na najbliższe dni. Siedzimy w domu i staramy się, by gotowanie było proste, szybkie i smaczne.
Dziś dzielę się z Wami przpeisem na ekspresowy makaron z powszechnie znanym sosem arrabbiata – w moim wydaniu. I choć nie mieliśmy świeżej papryczki chili, mieliśmy tę w proszku.
Uwielbiam tę wersję makaronu, klejącego się w pomidorowym sosie i obficie posypanego parmezanem. Założę się, że i mięsożercy się na niego skuszą 🙂
Spaghetti all’arrabbiata
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 g krojonych pomidorów z puszki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 fileciki anchois (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 250 g makaronu spaghetti (u nas makaron pomidorowy – kupiony w Biedronce)
- tarty drobno parmezan – do woli, najlepiej dużo! 🙂
Przygotowanie:
Do małego rondelka nalać oliwę z oliwek, zeszklić na niej drobno krojony czosnek i anchois. Dodać sproszkowane papryki, a następnie krojone pomidory. Chwilę przesmażyć. Dodać pasatę pomidorową i doprawić oregano. Na koniec dodać cukier, sól i pieprz. Gotować, aż sos ładnie się zagęści, mieszać, żeby się nie przypalił.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i dużą ilością tartego drobno parmezanu.
Bon appetit! 🙂

Sałatka z fetą, pomidorami i dresingiem musztardowo-miodowym
Lato w pełni! Zachęcam Was do jedzenia ogromnej ilości warzyw i owoców, które o tej porze roku smakują najlepiej!
Nie mogłam oprzeć się tym małym, słodkim, kolorowym pomidorkom i przygotowałam z nich sałatkę, do której dorzuciłam słoną fetę, a wszystko polałam słodko-ostrym dresingiem miodowo-musztardowym. Zdecydowanie zapraszam do degustacji! 😉
Sałatka z fetą, pomidorami cherry i dresingiem miodowo-musztardowym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego miksu sałat (u mnie active od Fit&Easy)
- 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 pomarańczowych i 10 czerwonych)
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g oryginalnego sera feta (z mleka koziego i owczego)
- 6 suszonych śliwek
- garść łuskanych ziaren słonecznika
Dresing musztardowo-miodowy:
- 1 łyżka stołowa miodu wielokwiatowego płynnego
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (np. sarepskiej, Dijon)
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
DO DZIEŁA!
Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na pół pod skosem. Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory suszone i śliwki suszone pokroić dowolnie np. w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Składniki na dresing połączyć w naczyniu, zmiksować blenderem.
Na dwóch dużych głębokich talerzach rozłożyć sałatkę, polać dresingiem i posypaĆ ziarnami słonecznika.
SMACZNEGO! 🙂
Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym
Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉
Lekkie i proste leczo warzywne
Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie! 😉
Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach
Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego pieczywa. (więcej…)
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami

Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami
- 1 główka kapusty włoskiej
- kasza szklanka kaszy jaglanej
- spora garść suszonych podgrzybków
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- koperek
- pieprz, sól, pieprz ziołowy
- ząbek czosnku
- śmietana 18% tłuszczu
