Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.

Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI

  • Składniki na 4 porcje:
    ·        4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
    ·        6 ziemniaków
    ·        3 marchewki
    ·        4 ugotowane buraki
    ·        1 czerwona papryka
    ·        1 czerwona cebula
    ·        1 biała cebula
    ·        1 kawałek pora (biała część)
    ·        Gałązka pomidorków koktajlowych
    ·        Świeża natka pietruszki
    ·        5 łyżek oleju rzepakowego
    ·        Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
    1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
    ½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu
  • Przygotowanie:
    Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
    Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
    Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. 

Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem pietruszkowym

Majonez kętrzyński gości w moim od zawsze! Rozsmakowałam się w nim już za czasów dzieciństwa, kiedy to mama w niedzielne śniadanie serwowała jaja na miękko z majonezem kętrzyńskim. Wówczas istniał on tylko w wersji klasycznej. Obecnie firma rozwija się i ma w swojej ofercie już majonezy smakowe. Ja uwielbiam chrzan, więc gdy zobaczyłam majonez o smaku chrzanowym w paczce od razu pomyślałam, że na pierwszy ogień zrobię z nim jakąś smaczną i prostą sałatkę. Oprócz majonezów od kętrzyńskiego możemy spróbować też w musztard i piernika, który piekłam jeszcze jako nastolatka. Pamiętam, że na opakowaniu był również przepis na polewę, którą wyjadałyśmy z siostrą z rondelka! Ach, wspomnienia….

Zapraszam Was na stronę “Kętrzyńskiego”, na której znajdziecie pełną ofertę, możecie zapoznać się z historią firmy oraz na bieżąco śledzić aktualności http://majonezy-ketrzyn.pl/ 🙂

P.S. Prawda, że majonez kętrzyński o smaku chrzanowym idealnie zgrał się z aktualną porą roku ? Jesienny liść przepiękne komponuje się ze słoiczkiem!


Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem kętrzyńskim na pietruszkowy smak!

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 8-10 cm biała część z pora
  • 2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa tartego  na płatki parmezanu
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • Sól gruboziarnista – świeżo mielona
  • Pieprz czarny – świeżo mielony

Majonez pietruszkowy:

  • 4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
  • 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1. Ziemniaki – dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości.

2. Pora pokroić w cienkie półplasterki.

3. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.

Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, pora, szczypiorek i pietruszkę. Doprawić wszystko świeżo mieloną solą i pieprzem. Dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu.

Smacznego! 🙂

Zupa z botwinki z jajem i śmietaną

Botwinka to jedna z nowalijek, na które czekam najbardziej! Buraki bardzo często zajadam gotowane, pieczone, w sałatkach, bądź wyciskamy bezpośrednio sok z surowych z jabłkiem. Wiosną jednak pozycja obowiązkowa to zupa z młodej botwinki. Z jajem na twardo, śmietaną, koperkiem. Moja 14 miesięczna córa zajada się nią ze smakiem. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak oddaje nam w nadmiarze. I choć zupa jest na samych warzywach, bez mięsa, to cała moja rodzina ją uwielbia. Lekkość bytu w upały wskazana! 🙂


Zupa z botwinki z jajem i śmietaną

Składniki:

  • 2 duże pęczki młodej botwinki razem z buraczkami
  • 3 średniej wielkości marchewki (najlepiej młode)
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 mały por
  • 1,5 l wody
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku

Do podania:

  • Gęsta śmietana 18 %
  • Jaja ugotowane na twardo
  • Świeży koperek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować wodę z listkami laurowymi i zielem angielskim.
  2. Na tarce o grubych oczkach (bądź na maszynie o grubych oczkach) zetrzeć buraczki, marchewki, pietruszki, selera. Pora pokroić drobno. Liście i łodygi botwinki pokroić na szerokość 1,5 cm.
  3. Na wrzątek wrzucić warzywa – bez botwinki.
  4. Zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa zmiękną. Wówczas dorzucić botwinkę i gotować około 10 minut.
  5. Doprawić octem jabłkowym, sola , cukrem, pieprzem. Można dodać sok z cytryny.
  6. Jaja ugotować na twardo, koperek posiekać.

Podawać botwinkę z jajem, kleksem gęstej śmietany i świeżo siekanym koperkiem. Smacznego! 🙂

Zupa krem selerowo – porowa ze świeżą rzeżuchą

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw – selera i pora.

(więcej…)