Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja to wspaniała kompozycja zdrowia dla każdego. Doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, bądź na domową imprezkę. Częstujcie się na zdrowie!
Sałatka z wędzonym twarogiem i granatem
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 mały granat (pestki)
- świeża kolendra
- świeże listki mięty
- świeże listki bazylii
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 2 buraki ugotowane lub upieczone
- 100 g sałaty masłowej (najlepiej małe listki)
- 100 g roszponki
Sałatę i roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozrywamy nieregularnie do miski. Kroimy buraka w większą kostkę i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy twarogiem, świeżymi listkami mięty, kolendry i bazylii. Na koniec rozrzucamy ziarenka granata i uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem balsamiczno-miodowym.
Dresing balsamiczno-miodowy
- 3 łyżki octu balsamicznego 6% (ja użyłam Octim)
- 2 łyżki glazury balsamicznej o smaku figi (ja użyłam Octim)
- 120 ml oleju rzepakowego
- czubata łyżka miodu
- 3 łyżki letniej wody przegotowanej
Wszystkie składniki przelać do miseczki, po czym zmiksować blenderem.
Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu:
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym
Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od zawsze zachwyca swymi zdrowotnymi właściwościami – pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, poprawia wygląd naszej skóry, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga anemików.
W firmie Semco z najwyższej jakości polskich nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), według starej metody tłoczenia na , wytwarzany jest Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Wspaniale nadaje się do sałatek i świeżo pieczonego chleba. Częstujcie się na zdrowie – wiosna idzie! 🙂
Więcej o olejach tłoczonych na zimno znajdziecie na stronie producenta: www.semco.pl.
A ja dostałam paczuszkę z takimi wspaniałościami – uwielbiam! 🙂
Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Składniki:
- 200 g ulubionego miksu sałat
- garść kiełków brokuła
- garść kiełków jarmużu
- 1 żółta papryka
- 100 g łososia wędzonego
- 200 g sera typu feta półtłustego
- garść prażonych na suchej patelni nasion słonecznika
- 6 rzodkiewek
- przyprawa do sałatek
- Olej z Czarnuszki Semco
- świeża mięta
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy i osuszamy. Do dużej miski rozrywamy dowolnie liście, dodajemy kiełki brokuła i jarmużu, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną rzodkiewkę, łososia wędzonego i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy przyprawą do sałatek. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy Olejem z Czarnuszki i ozdabiamy liśćmi świeżej mięty. Możemy podać z ciepłą bagietką.
SMACZNEGO! 🙂