Dzisiejszy przepis na ciasto powstał bardzo spontanicznie. Od kilku tygodni ograniczamy biały cukier w diecie, a zwłaszcza mój mąż, który postanowił zadbać o swoją formę. Dziś dzień jego 33 urodzin i w rzeczywistości miało być bez ciasta, no ale jakoś nie mogłam odpuścić i postanowiłam, że przygotuję ciasto marchewkowe, które zawsze sprawdza się na takie
rodzynki
Lekka świąteczna sałatka śledziowa
Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze
Miętowo-bakaliowa owsianka na mleku ryżowym
Poranna owsianka z domowym mlekiem ryżowym, pachnącym cynamonem, imbirem, kardamonem. Do tego orzeźwiające listki świeżej mięty, a do picia woda z cytryną i miodem. Idealny początek kolejnego dnia!
Kremowy pęczak słodko-ostry
Pęczak powrócił do łask! Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na „pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam 🙂
Serek wiejski z owocami, czyli śniadanie FIT
Bardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na wiele sposobów. Tym razem wybrałam wariant suszone owoce + cynamon + banan. Jest zima, zatem musi być pożywnie, na szybko i zdrowo 🙂 Och, jak chciałabym już wiosnę… 😉
Racuszki twarożkowe na słodko
Lubicie lekkie racuszki ze słodkim dodatkiem? Jeśli tak koniecznie spróbujcie pysznej wersji z rodzynkami i miodem – mniam! Receptura zaczerpnięta z książki „Pyszne 25” A.Starmach – ja nieco go zmodyfikowałam – nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu
Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami
Bułeczki drożdżowe
Pora na coś słodkiego!
Słodko – makowo i bakaliowo :)
Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa. Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest
Zdrowa słodycz
Myślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy
Ciasto marchewkowe – najlepsze!
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry – węglowodany (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.