Pieczone bataty z domowymi salsami

Jesień w tym roku przyszła zdecydowanie za szybko. Próbuję zachować jeszcze nieco lata i serwować moim najbliższym kolorowe, zdrowe i smaczne dania. Dzisiejszy obiad to właściwie pomysł mojego męża, który uwielbia bataty. Ja tylko wymyśliłam salsy i go przygotowałam 🙂 Wyszło pyszniej, niż myśleliśmy! Zachęcam Was do przygotowania. To niezwykle proste, ale jakże pyszne danie! Opisałam Wam wszystko krok po kroku, więc poradzicie sobie bez problemu! Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało!

Pieczone bataty z domowymi salsami

Receptura dla dwóch osób

  • 3 bataty średniej wielości
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: Batatu obrać ze skórki. Przekroić na pół wzdłuż. Połówki batatów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki batatów posmarować z każdej strony oliwą z oliwek (ja używam oliwy delicate monini). Bataty włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut (termo obieg). W czasie pieczenia przygotować salsy, z którymi podamy bataty.

Salsa z awokado:

  • 1 duże awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz świeżo mielone (do smaku)

Przygotowanie: Awokado pokroić w kostkę równej wielkości. Wycisnąć sok z limonki i wlać do awokado. Dokładnie wymieszać, by sok z limonki obtoczyć dobrze awokado – dzięki temu awokado nie będzie ciemniało. Dodać posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulkę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Salsa z twarożku:

  • 4 duże rzodkiewki
  • 6 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki stołowe kaparów z zalewy
  • 180 g twarożku wędzonego
  • sól, pieprz świeżo mielone (do smaku)

Przygotowanie: Twarożek rozdrobnić widelcem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiewkę. Dodać kapary i posiekane listki świeżej mięty. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Uważać z solą, bo kapary są już w słonej zalewie 🙂

Na upieczone bataty położyć według uznania salsę z twarożku i awokado. Ja na salsę z twarożku polewam jeszcze oliwę do podbicia smaku. Miksujcie do woli! Świetnie sprawdzą się też inne farsze. Kombinujcie! Choć akurat te dwie pasty doskonale przełamują słodycz batata 🙂

Smacznego 🙂 Dajcie znać, jak Wam smakowało 🙂

Pieczone bataty
Salsa z awokado
Salsa z twarożku

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂

Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście.

Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na rynek Zakłady Mięsne Warmia. Szynka z warmińskiej wędzarni ma bardzo dobry skład. Mięso jest najpierw marynowane w starannie skomponowanej zalewie z naturalnych przypraw i soli peklującej. Szynka ta wyróżnia się niezwykłą kruchością. Została nawet wyróżniona znakiem Doceń Polskie. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek i zapiekanek. Nawet moja mała księżniczka zajada ją ze smakiem!

Sałatka, którą dzisiaj Wam serwuję idealnie sprawdzi się do pracy, na drugie śniadanie, kolację, czy rodzinne spotkanie.

Częstujcie się – jak zawsze – na zdrowie! 🙂

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Składniki na 2 porcje:

  • 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
  • 100 g roszponki
  • 1 marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 rzodkiewki
  • Garść świeżych listków bazylii
  • Koperek, nać pietruszki – do dekoracji

Sos bazyliowo-kolendrowy:

  • Garść świeżych listów bazylii
  • Garść świeżych listków kolendry
  • 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyża stołowa miodu płynnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśli wolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.

Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego 🙂

*Przepis ukazał się również na stronie producenta wędlin i jest efektem wspólnej współpracy

Sałatka z serem feta, świeżymi warzywami i dresingiem musztardowo-miodowo-imbirowym

To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo mocno angażuję moją trzylatkę w moje pasje i czynności dnia codziennego.

Moja córka bardzo lubi myć lustra, wyjmować naczynia ze zmywarki i układać ubrania (oraz ponownie je rozwalać – i tak w kółko 😉 . Ostatnio razem też dużo gotujemy i fotografujemy. Nie mamy miliona dodatków do aranżacji, ale działamy na tym, co mamy.

Nawet w czasie przymusowej kwarantanny dbamy o naszą dietę (choć tata notorycznie nas rozpieszcza łakociami – wybaczamy tacie małe poobiednie słodkości, które umilają nam czas ;). To mój trzeci miesiąc bez mięsa. Zawsze staram się mieć w domu zapas świeżych i mrożonych warzyw i owoców, kasze, sery, jaja i rośliny strączkowe. Gotujemy i jemy!

Ostatnio wiele osób poprosiło mnie o przepisy na proste potrawy i jak się okazało mam je w głowie, ale nie na blogu. Dlatego też moja misja na najbliższe miesiące to: proste przepisy z łatwo dostępnych składników.

Startuję od sałatki, która gości u nas kilka razy w miesiącu – wszystko za sprawą dresingu, który jest wisienką “na sałatce”. Dbajcie o siebie. Dużo zdrowia i spokoju 🙂

Sałatka z serem feta, świeżymi owocami i dresingiem musztarowo-miodowo-imbirowym

Sałatka:

  • 1 duże opakowanie miksu sałat z rukolą
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 12 pomidorków cherry
  • 4 rzodkiewki
  • kilka plasterków pomidora, które zostały mi ze śniadania
  • 1 kostka sera feta
  • 10-15 czarnych oliwek
  • garść prażonych ziaren słonecznika

Dresing:

  • sok z dużej cytryny (lub z dwóch małych)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 1 cm korzeń imbiru posiekanego w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie. Osuszyć. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plasterki, rzodkiewkę również kroimy w plasterki. Oliwki i pomidorki cherry kroimy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni na rumiano – posypujemy na wierzchu.

Dresing:

Wszystkie składniki na dresing wrzucić do wysokiego kielicha od blendera. Zblendować. Polać przed podaniem. Smacznego 🙂

Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki

Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu:

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od zawsze zachwyca swymi zdrowotnymi właściwościami – pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, poprawia wygląd naszej skóry, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga anemików.

W firmie Semco z najwyższej jakości polskich nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), według starej metody tłoczenia na , wytwarzany jest Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Wspaniale nadaje się do sałatek i świeżo pieczonego chleba. Częstujcie się na zdrowie – wiosna idzie! 🙂

Więcej o olejach tłoczonych na zimno znajdziecie na stronie producenta: www.semco.pl. 

A ja dostałam paczuszkę z takimi wspaniałościami – uwielbiam! 🙂

Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki

Składniki:

  • 200 g ulubionego miksu sałat
  • garść kiełków brokuła
  • garść kiełków jarmużu
  • 1 żółta papryka
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g sera typu feta półtłustego
  • garść prażonych na suchej patelni nasion słonecznika
  • 6 rzodkiewek
  • przyprawa do sałatek
  • Olej z Czarnuszki Semco
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy i osuszamy. Do dużej miski rozrywamy dowolnie liście, dodajemy kiełki brokuła i jarmużu, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną rzodkiewkę, łososia wędzonego i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy przyprawą do sałatek. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy Olejem z Czarnuszki i ozdabiamy liśćmi świeżej mięty. Możemy podać z ciepłą bagietką.

SMACZNEGO! 🙂

Orzeźwiająca sałatka z pęczaku

a

Wielkimi krokami zbliża się majówka. Przygotowałam dla Was prostą, kolorową i bardzo pożywną sałatkę z pęczaku i świeżych warzyw, z dodatkiem smażonych kiełek i ogromną ilością świeżych ziół. Zapakujcie do pudełka i zabierzcie na piknik! 🙂 

(więcej…)