Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂

Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście.

Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na rynek Zakłady Mięsne Warmia. Szynka z warmińskiej wędzarni ma bardzo dobry skład. Mięso jest najpierw marynowane w starannie skomponowanej zalewie z naturalnych przypraw i soli peklującej. Szynka ta wyróżnia się niezwykłą kruchością. Została nawet wyróżniona znakiem Doceń Polskie. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek i zapiekanek. Nawet moja mała księżniczka zajada ją ze smakiem!

Sałatka, którą dzisiaj Wam serwuję idealnie sprawdzi się do pracy, na drugie śniadanie, kolację, czy rodzinne spotkanie.

Częstujcie się – jak zawsze – na zdrowie! 🙂

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Składniki na 2 porcje:

  • 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
  • 100 g roszponki
  • 1 marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 rzodkiewki
  • Garść świeżych listków bazylii
  • Koperek, nać pietruszki – do dekoracji

Sos bazyliowo-kolendrowy:

  • Garść świeżych listów bazylii
  • Garść świeżych listków kolendry
  • 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyża stołowa miodu płynnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśli wolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.

Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego 🙂

*Przepis ukazał się również na stronie producenta wędlin i jest efektem wspólnej współpracy

Sałatka z serem feta, świeżymi warzywami i dresingiem musztardowo-miodowo-imbirowym

To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo mocno angażuję moją trzylatkę w moje pasje i czynności dnia codziennego.

Moja córka bardzo lubi myć lustra, wyjmować naczynia ze zmywarki i układać ubrania (oraz ponownie je rozwalać – i tak w kółko 😉 . Ostatnio razem też dużo gotujemy i fotografujemy. Nie mamy miliona dodatków do aranżacji, ale działamy na tym, co mamy.

Nawet w czasie przymusowej kwarantanny dbamy o naszą dietę (choć tata notorycznie nas rozpieszcza łakociami – wybaczamy tacie małe poobiednie słodkości, które umilają nam czas ;). To mój trzeci miesiąc bez mięsa. Zawsze staram się mieć w domu zapas świeżych i mrożonych warzyw i owoców, kasze, sery, jaja i rośliny strączkowe. Gotujemy i jemy!

Ostatnio wiele osób poprosiło mnie o przepisy na proste potrawy i jak się okazało mam je w głowie, ale nie na blogu. Dlatego też moja misja na najbliższe miesiące to: proste przepisy z łatwo dostępnych składników.

Startuję od sałatki, która gości u nas kilka razy w miesiącu – wszystko za sprawą dresingu, który jest wisienką “na sałatce”. Dbajcie o siebie. Dużo zdrowia i spokoju 🙂

Sałatka z serem feta, świeżymi owocami i dresingiem musztarowo-miodowo-imbirowym

Sałatka:

  • 1 duże opakowanie miksu sałat z rukolą
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 12 pomidorków cherry
  • 4 rzodkiewki
  • kilka plasterków pomidora, które zostały mi ze śniadania
  • 1 kostka sera feta
  • 10-15 czarnych oliwek
  • garść prażonych ziaren słonecznika

Dresing:

  • sok z dużej cytryny (lub z dwóch małych)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 1 cm korzeń imbiru posiekanego w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie. Osuszyć. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plasterki, rzodkiewkę również kroimy w plasterki. Oliwki i pomidorki cherry kroimy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni na rumiano – posypujemy na wierzchu.

Dresing:

Wszystkie składniki na dresing wrzucić do wysokiego kielicha od blendera. Zblendować. Polać przed podaniem. Smacznego 🙂

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, do znajomych, czy zaserwować na obiad albo na przyjęcie w ogrodzie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zatem – częstujcie się na zdrowie! 🙂

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

  • 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 dojrzałego granta
  • szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
  • 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
  • sok z cytryny (do polania awokado)
  • świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)

Dressing:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź oleju rydzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
  3. Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
  4. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
  5. W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
  6. Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko. 
  7. Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe! 🙂

Kasza kuskus z bobem, serem feta, awokado i szczypiorkiem

Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa!


Kasza kuskus z bobem, serem feta i szczypiorkiem

Składniki:

  • 400 g bobu
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
  • 8-10 czarnych oliwek z zalewy
  • 1/2 awokado
  • 2 duże garści posiekanego świeżego, drobnego szczypiorku
  • 5 listków świeżej mięty
  • świeża limonka
  • + woda do zalania kaszy kuskus

Dresing:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Bób ugotować w wodzie. Na 400 g spokojnie wystarczy szklanka wody i szczypta soli. Gotować 12 minut od czasu zagotowania wody. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupinek.

2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby woda była ponad kaszą ok. 1,5 cm. Po 3 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przelać przez sit od drobnych oczkach zimną wodą i osuszyć. Wymieszać.

3. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Polać sokiem z 1/2 limonki.

4. Szczypiorek i miętę drobno posiekać.

5. Ser feta pokroić w kostkę.

6. Oliwki pokroić wszerz w paseczki.

7. Składniki dresingu dokładnie razem połączyć.

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z 1/2 limonki i dressing. Dokładnie wymieszać.

I tak oto powstała idealna sałatka do pracy, na grilla i na obiad.

SMACZNEGO!

Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur

Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs , w którym trzeba użyć jednego ze składników marki MLEKOVITA – bez namysłu rzuciłam się na serek wiejski bez laktozy! Od niedawna zaczęłam używać produktów bez laktozy, bo po prostu mi smakują. A że wiosna wokół i lato tuż tuż postawiłam na sałatkę. Idealną do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu, na grilla… po prostu wszędzie. Także częstujcie się, a ja idę szukać kolejnych inspiracji i pomysłów na serek wiejski. Może wkrótce poczęstuję Was jakimś przepisem na słodko? 😉


SAŁATKA Z SERKIEM WIEJSKIM BEZ LAKTOZY I KASZĄ BULGUR

Składniki:

  • 180 g  SERKA WIEJSKIEGO BEZ LAKTOZY MLEKOVITA
  • 50 g ugotowanej i ostudzonej kaszy bulgur
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki
  • 1 mała szalotka
  • 2 duże rzodkiewki
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • garść siekanego szczypiorku
  • świeżo siekana bazylia i nać pietruszki
  • 1 łyżka uprażonych pestek dynii
  • świeża bazylia do dekoracji

Do przyprawienia:

  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  1. Ugotować kaszę bulgur w wodzie ( 15 minut). Odsączyć na sicie, ostudzić.
  2. Ogórka, rzodkiewkę, paprykę, suszone pomidory, cebulkę pokroić w małą kosteczkę.
  3. Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię posiekać. Kilka listków bazylii pozostawić do dekoracji.
  4. Na suchej patelni lekko podprażyć pestki dyni.
  5. W dużej misce wymieszać ze sobą warzywa, ugotowaną i ostudzoną kaszę, serek wiejski, uprażone pestki dyni. Doprawić wszystko musztardą francuską, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym.

SMACZNEGO! 🙂


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym

Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja to wspaniała kompozycja zdrowia dla każdego. Doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, bądź na domową imprezkę. Częstujcie się na zdrowie!


Sałatka z wędzonym twarogiem i granatem

  • 250 g twarogu wędzonego
  • 1 mały granat (pestki)
  • świeża kolendra
  • świeże listki mięty
  • świeże listki bazylii
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • 2 buraki ugotowane lub upieczone
  • 100 g sałaty masłowej (najlepiej małe listki)
  • 100 g roszponki

Sałatę i roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozrywamy nieregularnie do miski. Kroimy buraka w większą kostkę i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy twarogiem, świeżymi listkami mięty, kolendry i bazylii. Na koniec rozrzucamy ziarenka granata i uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem balsamiczno-miodowym.

Dresing balsamiczno-miodowy

  • 3 łyżki octu balsamicznego 6% (ja użyłam Octim)
  • 2 łyżki glazury balsamicznej o smaku figi (ja użyłam Octim)
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • czubata łyżka miodu
  • 3 łyżki letniej wody przegotowanej

Wszystkie składniki przelać do miseczki, po czym zmiksować blenderem.