Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa!
Kasza kuskus z bobem, serem feta i szczypiorkiem
Składniki:
- 400 g bobu
- 200 g kaszy kuskus
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
- 8-10 czarnych oliwek z zalewy
- 1/2 awokado
- 2 duże garści posiekanego świeżego, drobnego szczypiorku
- 5 listków świeżej mięty
- świeża limonka
- + woda do zalania kaszy kuskus
Dresing:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bób ugotować w wodzie. Na 400 g spokojnie wystarczy szklanka wody i szczypta soli. Gotować 12 minut od czasu zagotowania wody. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupinek.
2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby woda była ponad kaszą ok. 1,5 cm. Po 3 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przelać przez sit od drobnych oczkach zimną wodą i osuszyć. Wymieszać.
3. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Polać sokiem z 1/2 limonki.
4. Szczypiorek i miętę drobno posiekać.
5. Ser feta pokroić w kostkę.
6. Oliwki pokroić wszerz w paseczki.
7. Składniki dresingu dokładnie razem połączyć.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z 1/2 limonki i dressing. Dokładnie wymieszać.
I tak oto powstała idealna sałatka do pracy, na grilla i na obiad.
SMACZNEGO!
Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem
Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest wiele. Ja przedstawiam Wam dziś jedną z najprostszych, lekkich i naprawdę smacznych. Częstujcie się po raz kolejny 😉
Sałatka z bobem i miętą
- garść ugotowanego i obranego bobu
- garść świeżych liści sałaty rzymskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Dresing:
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżka oleju z nasion czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (możecie użyć dobrej jakości olej rzepakowy, bądź olej lniany)
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Bób gotujemy w łupince w małej ilości wody pod przykryciem – ok 10-15 minut od momentu zagotowania wody – wystarczy szklanka wody na 500 g. Najlepiej ugotować na parze. Obrać z łupinek. Sałatę porwać lub pokroić w paseczki, szczypiorek i miętę drobno posiekać.
Wszystkie składniki dresingu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Możecie dorzucić jajo sadzone, kawałek sera feta, bądź twarogu wędzonego. Smacznego!