
Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, do znajomych, czy zaserwować na obiad albo na przyjęcie w ogrodzie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zatem – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką
- 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 dojrzałego granta
- szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
- 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
- sok z cytryny (do polania awokado)
- świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)
Dressing:
- 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź oleju rydzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
- Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
- Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
- W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
- Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
- Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe! 🙂

Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem
Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest wiele. Ja przedstawiam Wam dziś jedną z najprostszych, lekkich i naprawdę smacznych. Częstujcie się po raz kolejny 😉
Sałatka z bobem i miętą
- garść ugotowanego i obranego bobu
- garść świeżych liści sałaty rzymskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Dresing:
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżka oleju z nasion czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (możecie użyć dobrej jakości olej rzepakowy, bądź olej lniany)
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Bób gotujemy w łupince w małej ilości wody pod przykryciem – ok 10-15 minut od momentu zagotowania wody – wystarczy szklanka wody na 500 g. Najlepiej ugotować na parze. Obrać z łupinek. Sałatę porwać lub pokroić w paseczki, szczypiorek i miętę drobno posiekać.
Wszystkie składniki dresingu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Możecie dorzucić jajo sadzone, kawałek sera feta, bądź twarogu wędzonego. Smacznego!
Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym
Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja to wspaniała kompozycja zdrowia dla każdego. Doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, bądź na domową imprezkę. Częstujcie się na zdrowie!
Sałatka z wędzonym twarogiem i granatem
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 mały granat (pestki)
- świeża kolendra
- świeże listki mięty
- świeże listki bazylii
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 2 buraki ugotowane lub upieczone
- 100 g sałaty masłowej (najlepiej małe listki)
- 100 g roszponki
Sałatę i roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozrywamy nieregularnie do miski. Kroimy buraka w większą kostkę i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy twarogiem, świeżymi listkami mięty, kolendry i bazylii. Na koniec rozrzucamy ziarenka granata i uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem balsamiczno-miodowym.
Dresing balsamiczno-miodowy
- 3 łyżki octu balsamicznego 6% (ja użyłam Octim)
- 2 łyżki glazury balsamicznej o smaku figi (ja użyłam Octim)
- 120 ml oleju rzepakowego
- czubata łyżka miodu
- 3 łyżki letniej wody przegotowanej
Wszystkie składniki przelać do miseczki, po czym zmiksować blenderem.