Zielona sałatka z komosą ryżową, serem feta i warzywami

W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna 🤤 Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie 😁😁😁

🍃Zielona sałatka z komosą ryżową🍃

Do przygotowania komosy ryżowej:
🔸100g komosy ryżowej suchej
🔸200 ml wody
Komosę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesyp do garnka i zalej 200ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 13 minut. Komosa wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przelej ją pod zimną wodą i pozwól jej dobrze ociec. Zimną dodaj do sałatki.

Do przygotowania sałatki przygotuj:
🔸 ugotowaną komosę ryżową
🔸dwie garści rukoli
🔸pęczek posiekanego szczypiorku
🔸łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki
🔸garść porwanych listków świeżej bazylii
🔸10 pomidorków papryczkowych przekrojonych na cztery części wzdłuż
🔸2 gałązki selera naciowego, obranych i pokrojonych w plasterki
🔸1/2 świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
🔸kilka owoców winogrona ( u mnie 6 sztuk) pokrojonego na pół
🔸pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
🔸sok z połowy cytryny
🔸5 łyżek oleju rzepakowego
🔸2 łyżki sosu sojowego
🔸2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dobrze wymieszaj i zajadaj!

Smacznego i na zdrówko! 😁🥰😁

Warzywna duszone na oleju kokosowym – smaczne i zdrowe!

1Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga zdrową dietę i odchudzanie. Ponadto, ma działanie antybakteryjne. Zagościł w mojej kuchni niedawno i uwielbiam przygotowywać na nim świeże warzywa! A oto jeden z wielu przepisów na wspaniałą, zdrową, wiosenną potrawę! 🙂

Warzywa duszone na oleju kokosowym

Składniki na 4 porcje:

1 średniej wielkości cukinia

1 cebula

3 ząbki czosnku

pęczek świeżego koperku

2 świeże papryki czerwone

1 świeża marchewka

3 gałązki selera naciowego

3 małe ogórki gruntowe

3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)

1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

DO DZIEŁA!

  1. Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.
  2. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
  3. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę 2cmx2cm.
  4. Paprykę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę 2cmx2cm.
  5. Selera naciowego myjemy, oczyszczamy (usuwamy nitki), kroimy wszerz, w paski ok.1,5cm.
  6. Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, obieraczką robimy długie pasma (a’la tagliatelle).
  7. Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem wszerz w kostkę ok. 2cm.
  8. Koperek siekamy grubo.
  9. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy paprykę, cukinię, selera naciowego. Smażymy około 3 minuty. Dodajemy ogórka, marchewkę. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 8-10 minut. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, dodajemy posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa muszą być miękkie, ale delikatnie chrupiące.
  10. Podajemy na samo, z surówką, bądź ryżem – najlepiej jaśminowym.
  11. Warzywa przed podaniem możemy posypać ziarnami.

SMACZNEGO! 🙂

32