
Karnawał w pełni! Jeśli szukacie pysznej, chrupiącej przekąski, która świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco to trafiliście świetnie! Kabanosy zapieczone w cieście francuskim z dipem na bazie pasty tahini, jogurtu naturalnego, cytryny i czosnku smakują nie tylko na hucznej domówce, ale i w leniwy wieczór przy ulubionym serialu. Częstujcie się!
Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 1 jajo
- 6 kabanosów
- 1 łyżka stołowa nasion prażonego sezamu
- 1 łyżka nasion czarnuszki
Dip
- 1 łyżka stołowa pasty tahiny
- 1 łyżka stołowa miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz, sól do smaku
Siekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C termoobieg.
Płat ciasta francuskiego ułóż na blacie i złóż go na pół. Na środku wytnij okrąg o średnicy około 6 cm. Zdejmij górną warstwę ciasta i odłóż na bok.
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż dolny płat ciasta. Dookoła układaj połówki kabanosów, zachowując odstępy. Następnie nałóż na wierzch drugi płat ciasta francuskiego i dobrze dociśnij do dolnego ciasta. Nożem odetnij od siebie powstałe sakiewki. Odetnij też dookoła nadmiar ciasta francuskiego, tworząc okrąg. Posmaruj wszystko jajem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz na rumiano 12 minut w 220 stopniach C na termoobiegu.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj dip. Połącz dokładnie wszystkie składniki w miseczce.
Dip możesz dowolnie urozmaicać, na przykład dodając papryczkę chili, wtedy sos będzie ostrzejszy.
Zapieczone kabanosy posyp świeżo siekanym szczypiorkiem, bądź kolendrą. Zajadaj z dipem.




Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym

Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega prostą, kolorową i fantastycznie smaczną sałatkę z mango i awokado. Na zdrowie! 🙂
Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym
Składniki na 1 porcję:
- 2 garście miksu sałat, bądź ulubionego rodzaju sałaty
- 1/2 awokado odmiany hass
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 łyżka stołowa białego sezamu
- sok z 1/2 cytryny (wyparzonej)
Dresing:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej*
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej*
- 1 łyżeczka octu jabłkowego 6% *
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu akacjowego płynnego
*ja korzystam z musztard i octów firmy z mojego regionu Octim – od 1965 🙂
Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Jeśli korzystamy z gotowego miksu sałat, wystarczy sałatę opłukać i osuszyć.
Mango i awokado przekroić na pół, a później w plastry. Skropić obficie sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki dresingu połączyć i dokładnie wymieszać.
Na sałatę ułożyć mango, awokado, pomidorki, posypać sezamem. Obficie polać dresingiem. Smacznego!

Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!
Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.
Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉
Toritilla na cztery sposoby
Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Świeży ogórek zielony
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 2 – delikatna z jajem
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
- Żółta papryka świeża
- Świeży ogórek
- Miks sałat
- Oliwki z zalewy
- Ogórek konserwowy
- Sos tatarski
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Mini kulki sera mozarella
- Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Ostry ketchup!
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Pasta miso
- Żółta papryka świeża
- Paluszki surimi
- Imbir marynowany
- Biały sezam
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Sos sojowy
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂
Carpaccio z buraka i pomarańczy
Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! 🙂 Częstujcie się – carpaccio jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu!
Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym
Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉
Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym
Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą Was smakiem. Może choć trochę przekonam Was, że warto jeść dużo warzyw. Częstujcie się, bo naprawdę warto! 😉
Sałatka z truskawkami, nektarynką, suszoną śliwką i mini mozzarellą
Z każdym dniem przybywa coraz więcej świeżych, kolorowych, soczystych i jakże słodkich owoców, które w ciepłe dni idealnie sprawdzą się na lekki obiad! Zachęcam Was do samodzielnego kombinowania ze smakami, bo naprawdę warto! Ode mnie dziś pomysł na szybką sałatkę owocowo-serową. Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, drogocenne śliwki suszone i pestki. Mała miseczka równa jest prawdziwej bombie witaminowej – zajadajcie zatem na zdrowie! 😉
Pulpeciki wołowe z salsą z ananasa i świeżego ogórka
Wolna sobota pozwala zawsze na spełnianie zachcianek! Dziś wołowina na ostro w towarzystwie delikatnej salsy z świeżego ananasa i świeżego ogórka. Cudowne orzeźwienie! 🙂
Wiosenna sałatka w stylu fit
Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉