Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym

Karnawał w pełni! Jeśli szukacie pysznej, chrupiącej przekąski, która świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco to trafiliście świetnie! Kabanosy zapieczone w cieście francuskim z dipem na bazie pasty tahini, jogurtu naturalnego, cytryny i czosnku smakują nie tylko na hucznej domówce, ale i w leniwy wieczór przy ulubionym serialu. Częstujcie się!

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 1 jajo 
  • 6 kabanosów
  • 1 łyżka stołowa nasion prażonego sezamu
  • 1 łyżka nasion czarnuszki

Dip

  • 1 łyżka stołowa pasty tahiny
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz, sól do smaku

Siekany szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C termoobieg.

Płat ciasta francuskiego ułóż na blacie i złóż go na pół. Na środku wytnij okrąg o średnicy około 6 cm. Zdejmij górną warstwę ciasta i odłóż na bok.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż dolny płat ciasta. Dookoła układaj połówki kabanosów, zachowując odstępy. Następnie nałóż na wierzch drugi płat ciasta francuskiego i dobrze dociśnij do dolnego ciasta. Nożem odetnij od siebie powstałe sakiewki. Odetnij też dookoła nadmiar ciasta francuskiego, tworząc okrąg. Posmaruj wszystko jajem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz na rumiano 12 minut w 220 stopniach C na termoobiegu.

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj dip. Połącz dokładnie wszystkie składniki w miseczce.

Dip możesz dowolnie urozmaicać, na przykład dodając papryczkę chili, wtedy sos będzie ostrzejszy.

Zapieczone kabanosy posyp świeżo siekanym szczypiorkiem, bądź kolendrą. Zajadaj z dipem.

Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym

Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega prostą, kolorową i fantastycznie smaczną sałatkę z mango i awokado. Na zdrowie! 🙂

Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym

Składniki na 1 porcję:

  • 2 garście miksu sałat, bądź ulubionego rodzaju sałaty
  • 1/2 awokado odmiany hass
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1 łyżka stołowa białego sezamu
  • sok z 1/2 cytryny (wyparzonej)

Dresing:

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej*
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej*
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 6% *
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu akacjowego płynnego

*ja korzystam z musztard i octów firmy z mojego regionu Octim – od 1965 🙂

Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Jeśli korzystamy z gotowego miksu sałat, wystarczy sałatę opłukać i osuszyć.

Mango i awokado przekroić na pół, a później w plastry. Skropić obficie sokiem z cytryny.

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć pokroić w plasterki.

Wszystkie składniki dresingu połączyć i dokładnie wymieszać.

Na sałatę ułożyć mango, awokado, pomidorki, posypać sezamem. Obficie polać dresingiem. Smacznego!

Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!

28Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.

Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉 

26Toritilla na cztery sposoby

Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
  3. Żółta papryka świeża
  4. Marynowane papryczki jalapenos
  5. Miks sałat
  6. Grzybki marynowane
  7. Świeży ogórek zielony
  8. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

33Tortilla nr 2 – delikatna z jajem

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
  3. Żółta papryka świeża
  4. Świeży ogórek
  5. Miks sałat
  6. Oliwki z zalewy
  7. Ogórek konserwowy
  8. Sos tatarski
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

32Tortilla nr 3 – serowa 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Mini kulki sera mozarella
  3. Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
  4. Żółta papryka świeża
  5. Marynowane papryczki jalapenos
  6. Miks sałat
  7. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  8. Ostry ketchup!

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

30

Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Pasta miso
  3. Żółta papryka świeża
  4. Paluszki surimi
  5. Imbir marynowany
  6. Biały sezam
  7. Marynowane papryczki jalapenos
  8. Miks sałat
  9. Grzybki marynowane
  10. Sos sojowy
  11. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  12. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

31Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂

2325

 

Carpaccio z buraka i pomarańczy

1Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! 🙂 Częstujcie się – carpaccio jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu!

(więcej…)

Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym

3Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉

(więcej…)

Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym

2Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą Was smakiem. Może choć trochę przekonam Was, że warto jeść dużo warzyw. Częstujcie się, bo naprawdę warto! 😉

(więcej…)

Sałatka z truskawkami, nektarynką, suszoną śliwką i mini mozzarellą

44

Z każdym dniem przybywa coraz więcej świeżych, kolorowych, soczystych i jakże słodkich owoców, które w ciepłe dni idealnie sprawdzą się na lekki obiad! Zachęcam Was do samodzielnego kombinowania ze smakami, bo naprawdę warto! Ode mnie dziś pomysł na szybką sałatkę owocowo-serową. Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, drogocenne śliwki suszone i pestki. Mała miseczka równa jest prawdziwej bombie witaminowej – zajadajcie zatem na zdrowie! 😉 

(więcej…)

Pulpeciki wołowe z salsą z ananasa i świeżego ogórka

6

Wolna sobota pozwala zawsze na spełnianie zachcianek! Dziś wołowina na ostro w towarzystwie delikatnej salsy z świeżego ananasa i świeżego ogórka. Cudowne orzeźwienie! 🙂

(więcej…)

Wiosenna sałatka w stylu fit

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉

(więcej…)

Serek wiejski z owocami, czyli śniadanie FIT

Bardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na wiele sposobów. Tym razem wybrałam wariant suszone owoce + cynamon + banan. Jest zima, zatem musi być pożywnie, na szybko i zdrowo 🙂 Och, jak chciałabym już wiosnę… 😉

(więcej…)