Jesteśmy w domu. Gotujemy. Zawsze mam w domu zapas różnych kasz i warzyw. W ten weekend akurat w zapasie były buraki, a jako, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do kotlecików z kaszy jaglanej i buraków oto i nastał czas, by podjąć wyzwanie i zadziałać. Z prostych składników, które na pewno każdy z Was
siemię lniane
Owsiano-gryczana tarta z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym
Lato sprzyja celebrowaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pogoda zachęca, by zapakować jedzenie do pudełeczek i w promieniach słońca skonsumować ulubione przysmaki na zielonej trawce. A żeby przy tym poczuć się lekko zachęcam Was, by odżywiać się zdrowo i kolorowo. Z miłości do warzyw narodziła się dziś baaardzo krucha tarta, która idealnie sprawdzi się na przystawkę,
Kasza jęczmienna perłowa z serem podpuszczkowym, pieczoną papryką, suszoną śliwką i prażonymi orzechami
Kasza jęczmienna kojarzy nam się zawsze z zupą krupnik, zresztą jedną z ulubionych polskich zup. Sycąca, rozgrzewająca. Dziś pragniemy jednak przełamać stereotypy i pokazać wariant, który na pewno Was zaskoczy. Warto sięgnąć po małe perełki, by przygotować danie, które idealnie sprawdzi się do pracy, bądź na spotkanie ze znajomymi. Przekonajmy najbliższych do kaszy, która kryje
Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą
Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. W chwilach słabości pomaga mi moja ukochana „jaglaneczka”. Małe, złote kuleczki czynią wówczas cuda! Połączone ze świeżymi owocami, prażonymi ziarnami i świeżą melisą są idealną alternatywą dla słodkich przekąsek. Ten słodszy wariant kaszowego przysmaku możecie zabrać do pracy, zjeść na podwieczorek, bądź zaserwować najbliższym podczas pikniku lub
Zdrowy lunch do pracy, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami
Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako “lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉
Śniadaniowa owsianka na soku pomarańczowym
Uwielbiam owsiankę! Uwielbiam zacząć od niej dzień. Już od pierwszej zjedzonej łyżki czuję, jak mój organizm o poranku budzi się do życia. Porządnie rozgrzewa, syci na długo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na
Ziołowa tarta gryczana z jarmużem i kolorowymi warzywami – idealna przekąska
Jarmuż – warzywo kapustne, bez głąba, o pięknie pokarbowanych liściach. Skarbnica witamin i minerałów. Powszechne źródło żelaza i wapnia. Silny przeciwutleniacz i obrońca w walce z chorobami. Ot takie to niezwykłe warzywo!
Owsianka z preparowanymi zbożami i truskawkami
Poniedziałek ruszamy zdrowo i z mnóstwem energii. Zapraszam was na tygodniowy cykl śniadań z owsianką w tle!
Sałatka z camembertem, pomarańczą, awokado i suszonymi pomidorami
Po wspaniałym weekendzie, który obficie obdarował nas słońcem i ciepłym wiatrem, chciałoby się zaśpiewać: “Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty!”. Zabieram się teraz za cykl lekkich i zdrowych przepisów, by razem z Wami wyglądać na lato zjawiskowo. Sałatki są świetne, bo są bardzo uniwersalne. Nadają się na obiad, kolację, podwieczorek, na drugie śniadanie do pracy.
Wiosenna sałatka w stylu fit
Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉
Kolorowe trio na chrupiącej kromce
Wiosna idzie!
Sałatka z figami i serem Bursztyn
Początek astronomicznej jesieni zabrał wszystkie piękne kolory za oknem! Od rana deszcz, wiatr i temperatura dużo niższa niż ta, do której ostatnio przywykliśmy. Skłoniło mnie to, by przygotować sałatkę, która swymi barwami przywróci uśmiech.
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami
Kto powiedział, że śniadanie musi być nudne? 😉
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto
Z wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami
Lato rozpieszcza nas niezliczoną ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami – rewelacja! Zresztą spróbujcie sami 🙂
Tarta z botwinką i serem korycińskim
Zapachniało wiosną! Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski