Pomysł na Wielkanocny wianek bezowy pojawił się, kiedy przeglądałam piękne wianki do dekoracji stołu. A gdyby ustroić mój stół wielkanocny wiankiem, który można później zjeść? To jest to! Piękny, kolorowy, wiosenny, lekki, pełen owoców, ze smakowitym kremem – kruchy wianek z delikatną piankę w środku. Jak dla mnie beza to idealne ciasto na wiosenną aurę! Zapraszam do stołu! 🙂
Wielkanocny wianek bezowy
Składniki na bezę:
- 6 białek jaj (jaja w rozmiarze M)
- szczypta soli
- 270 g drobnego cukru białego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego 6%
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
Składniki na krem:
- 250ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki stołowe cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta kardamonu mielonego
Do dekoracji:
- 2 obrane i wyfiletowane mandarynki (rozkładamy fileciki)
- 1/4 świeżego mango (obieramy ze skórki, po czym obieraczką robimy paseczki, a następnie zwijamy w ruloniki)
- 1 opakowanie świeżych borówek (rozkładamy całe owoce)
- 1/2 świeżego granata (wydłubać pestki i posypać)
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie bezy:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.
2. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia.
3. W mikserze ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne, ubijamy je z cukrem. Niestety to bardzo pracochłonne zajęcie, gdyż musimy dosypywać cukier partiami po łyżce.
4. Kiedy beza już się ubije, dodajemy na koniec ocet jabłkowy i skrobię kukurydzianą. Chwilę razem miksujemy. Beza powinna być szklista, sztywna, bez widocznych kryształków cukru.
5. Na papierze do pieczenia rozkładamy bezę łyżką stołową, formując z niej wianek. Tak jak na zdjęciu poniżej – tu już beza upieczona 🙂
6. Wkładamy bezę do piekarnika i obniżamy temperaturę do 100 stopni C. Pieczemy bezę przez 2 godziny, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu ja nigdy nie wyjmuję bezy z piekarnika. Zostawiam ją do całkowitego wystudzenia i wysuszenia. Najlepiej upiec bezę wieczorem i zostawić ją do wysuszenia przez całą noc w piekarniku. Jest w środku miękka, a na zewnątrz chrupiąca.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i kardamonem. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami po łyżce serek mascarpone. Chwilę dokładnie razem miksujemy. Masa powinna być jednolita i gładka.
Masę możemy rozłożyć na wysuszonej bezie za pomocą rękawa cukierniczego, bądź bezpośrednio łyżką stołową.
Bezę wyłożoną kremem ozdabiamy świeżymi owocami i miętą.
Prawda, że wygląda pięknie i smakowicie? 🙂 Częstujcie się!