Steakownia, czyli jedyny taki Steak House w Olsztynie

Polska wołowina króluje na stołach już od kilku dobrych lat. Sama miałam tę przyjemność dziesięć lat temu robić badania do pracy inżynierskiej na rostbefie wołowym. Mięso wołowe wyróżnia się dużą zawartością białka, delikatnością i przyjemną słodyczą. Jest lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B. Wysokiej jakości mięsem wołowym może pochwalić się producent mięsa wołowego,

Garncarska Wioska. Jedyne takie miejsce na ziemi!

Pamiętacie fraszkę Jana Kochanowskiego” Na Lipę”? Autor opisuje w niej sielankową błogość i wizję spokojnej krainy. Co roku całą rodziną odwiedzamy to miejsce, gdzie można zaznać absolutnego spokoju, zjeść pyszne domowe jedzenie i poczuć się, jakby czas na chwilę zatrzymał się w miejscu. Spacerując pośród alejek Rajskiego Ogrodu, w ciszy, z dala od miejskiego zgiełku.

Smaki Biofondy, czyli o mojej wizycie w restauracji w Hotelu Marina Club

Warmia i Mazury skrywają wiele pięknych miejsc, w których można odpocząć i smacznie zjeść. Niecałe piętnaście minut drogi od mojego domu mieści się Hotel Marina Club. I choć to miejsce cieszy turystów od lat, ja odkryłam je dopiero niedawno i miałam ogromną przyjemność spróbować dań, które serwuje gościom tutejsza restauracja. Przedpremierowo Szef Kuchni poczęstował mnie

Staromiejska 2.0, czyli pięknie i pysznie w samym sercu olsztyńskiej starówki

Ostatni raz w restauracji Staromiejska byłam siedem lat temu! O moich odwiedzinach pisałam na samym początku moich blogowych potyczek. Jeśli chcecie możecie sięgnąć pamięcią, jak to kiedyś było w Staromiejskiej, klikając w link http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/staromiejskiej-klimat-wiecznie-zywy/ We wpisie czeka Was dużo wspomnień miejsca, które całkiem niedawno przeszło totalną metamorfozę! I gdyby nie kolejna edycja Restaurant Week Polska

Jesienią skosztuj menu restauracji Hotelu Omega, czyli o pysznej kolacji w ramach festiwalu Restaurant Week Polska na Warmii i Mazurach

Od 8 września do 3 października w całej Polsce odbywa się największy festiwal jedzenia w restauracjach! Jest mi niezmiernie miło, że kolejny już raz mam zaszczyt być ambasadorem Restaurant Week Polska na Warmii i Mazurach! Degustacja festiwalowych menu to niezwykłe doświadczenie, które zawsze daje mi mnóstwo inspiracji do moich kuchennych podbojów i możliwość odkrywania kolejnych

Pizza i pasta rządzą w Koszarach!

Początki pandemii nie były łatwe dla gastronomii i prowadzonych przez restauratorów restauracji. Te istniejące musiały wyruszyć w nową, nieznaną drogę, często kosztem całkowitej zmiany istniejącego konceptu. Byli też i tacy, którzy w planach mieli otwarcie nowych miejscówek. Dla nich ten czas zapewne był najtrudniejszy, bo w takiej chwili każdy pewnie dwa razy zastanowiłby się, czy

Do Mrągowa, do Krutyni zabierz mnie luby!

Czerwiec 2021. Gastronomia w całej Polsce otworzyła nam swoje drzwi, by ugościć nas przy stole! Nareszcie! Wraz z wielkim powrotem normalności powrócił długo przez wszystkich wyczekiwany największy festiwal jedzenia w Polsce, czyli Restaurant Week Polska! Festiwal ruszył 9 czerwca i potrwa do 27 czerwca. Ogromnie się ucieszyłam, gdy kolejny już raz zostałam zaproszona do ambasadorstwa

Poznaliśmy się przy dobrym winie, czyli o Warmińskiej Winnicy w Kawiarni “Moja”

Mieszkam na Warmii już ładnych parę lat, ale dopiero, kiedy zobaczyłam wydarzenie organizowane przez Kawiarnię “Moja” dowiedziałam się, jak blisko Olsztyna wytwarzane jest wino, które zachwyciło mnie swym smakiem. W małej miejscowości Skajboty w gminie Barczewo położone jest siedlisko w starej niecce jeziora Bogdańskiego tuż przy linii brzegowej jeziora. To właśnie tutaj mieści się Warmińska

ale bulwa! Ziemniak, jak z ogniska, porządnie nadziany!

“Foodtruck ale bulwa! powstał w Olsztynie dla Was, po to, żeby dzielić się sentymentalnym smakiem pieczonych ziemniaków. Takim, jaki pamiętamy wszyscy z ciepłych, letnich wieczorów pod chmurką. Jesteśmy pierwszym Foodtruckiem na Warmii i Mazurach serwującym tego typu potrawy” Taką informację możecie znaleźć na fanpage food trucka ale bulwa! Czy faktycznie tak jest postanowiłam sprawdzić w

Rozsmakowana w menu Restauracji Wileńskiej w Olsztynie, czyli smaczny powrót kolejnej edycji Restaurant Week Polska na Warmii i Mazurach

Wczoraj w całej Polsce ruszyła kolejna edycja festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week Polska, która potrwa aż do 31 października! W festiwalowej cenie 49 zł na stronie internetowej https://restaurantweek.pl/ możecie zamówić przystawkę, danie główne, deser wraz z prezent od sponsora. To już mój trzeci udział w wielkim festiwalu jedzenia w restauracji. Dzisiaj razem z Beatą testowałyśmy

Cudne Manowce Olsztyn. Cudnie, smacznie, pysznie!

Urodziłam się na Mazurach, a od ponad 10 lat mieszkam w sercu Warmii – Olsztynie. A skoro Olsztyn jest teraz moją małą ojczyzną, poszukuję w nim smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Smaków, które na dobre skradną me serce i za którymi będę tęsknić, i wracać najczęściej, jak tylko się da. W Olsztynie jest wiele smacznych

Ristorante Da Andrea. Poczuj się, jak we włoskim domu!

Wczoraj w ramach pierwszego otwartego spotkania Olsztyńskich Blogerów Kulinarnych (możecie śledzić nas tutaj: https://www.facebook.com/OlsztynscyBlogerzyKulinarni) udaliśmy się wspólnie na kolację degustacyjną do restauracji Da Andrea Casa del Prosecco. Samo spotkanie miało charakter otwarty, postanowiliśmy, że zorganizujemy wydarzenie, na które będzie mógł przyjść każdy, kto chciałby zasiąść z nami przy jednym stole i spróbować wspaniałych smaków kuchni

Korner. Restauracja śródmieście. Moje 10/10.

Wczorajsza wizyta w restauracji Korner odbyła się w ramach kolejnego spotkania Olsztyńskich Blogerów Kulinarnych ( możesz być na bieżąco i śledzić nas na: https://www.facebook.com/OlsztynscyBlogerzyKulinarni/ ). Co miesiąc wybieramy inne miejsce, do którego idziemy wspólnie zjeść, porozmawiać i zaplanować kolejne działania, o których wkrótce się dowiecie! 😉 Korner. Restauracja położona w centrum Olsztyna. Nie ukrywam, iż

Gospoda Warmińska. Miejsce, w którym na nowo odkryjesz domową kuchnię warmińską!

Butryny. Wieś położona na terenie południowej Warmii, otoczona przez lasy. A w samym sercu wsi stoi ta oto Gospoda Warmińska. Po kocich łbach dojdziecie do drzwi, które sprawią, że czas na chwilę się zatrzyma, a Wasze brzuchy zapełnią się niezwykle smacznymi daniami warmińskiej kuchni regionalnej. Gospoda Warmińska wystartowała 1 maja. Majówka to idealny czas na

KROVA grill&pub Olsztyn. Burgery takie, że palce lizać!

Do wołowiny mam ogromny sentyment. Już na ostatnim roku studiów na gastronomii zdecydowałam się, że tematem przewodnim mojej pracy inżynierskiej będzie właśnie ona. Przychodziłam w weekendy na uczelnię i badałam na różne sposoby steki z rostbefu, sprawdzając później, jak marynata wpływa m.in. na ich kruchość, smak i zapach. To mięso, o którym wiem naprawdę sporo.

Yoko Olsztyn, czyli nie tylko smaczne sushi

Restaurację Yoko, która mieści się w samym sercu olsztyńskiej starówki, miałam okazję odwiedzić w ramach Restaurant Week na Warmii i Mazurach w kwietniu 2018 roku (możecie przeczytać o tym tutaj: http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/restaurant-week-kolejna-edycja-ruszyla-na-warmii-i-mazurach/ ). Z Yoko zamawialiśmy też wielokrotnie ze znajomymi sushi, bo jest naprawdę dobrej jakości – porcje solidne, porządnie nadziane, idealnie doprawiony ryż, nigdy nie

“Przystanek Zatoka”, czyli warmiński kulinarny raj dla smakoszy!

W tym roku pierwszy raz wzięłam udział w Restaurant Week na Warmii i Mazurach. Przeglądając stronę internetową wydarzenia dokładnie przeanalizowałam menu każdej z restauracji. Aż tu nagle natrafiłam na miejsce, o którym wcześniej nie słyszałam. Przystanek Zatoka – a gdzie to jest? – zapytałam mojego męża. Oboje zaciekawieni postanowiliśmy, że to będzie nasz cel tegorocznego

Food Blogger Festiwal VIII, czyli w poszukiwaniu “Apetytu na więcej!” :)

Sobota upłynęła pod znakiem Food Blogger Fest VIII. Jesteście ciekawi jak było? Serdecznie zapraszam do lektury Pociągiem relacji Olsztyn Główny – Wrocław Główny wysiadłam na stacji Warszawa Centralna, skąd udałam się na ul. Czerską, na ósmą edycję Food Blogger Fest. Choć gotujący blogerzy spotkali się już po raz ósmy, ja pojawiłam się tutaj pierwszy raz.

Słodkie Skarby Warmii odkryte!

O tym, że miód jest pyszny przekonał nas już w dzieciństwie Kubuś Puchatek. Nadszedł czas, by przekazać Wam nieco inną historię związaną z miodem… Na Warmii, gdzie mieszkam, jest pasieka, w której powstają prawdziwe, słodkie skarby! Odkrywcami są Kasia, Arek i ich syn Marcel, którzy w oryginalny sposób tworzą swoje miody. Z każdym z nich związana jest

Pierwsze Olsztyńskie Mikołajki

6. grudnia. Mikołajki. Jak byłam młodsza, wieczór przed Mikołajkami, rodzice zawsze powtarzali, żeby dobrze wyczyścić buty, bo inaczej Mikołaj do mnie nie przyjdzie. Pamiętam, jak z moją siostrą przygotowywałyśmy buty i ustawiałyśmy je pod łóżkiem, albo w korytarzu. O poranku biegłyśmy z niepewością, czy tylko nasze buty nie zostały pominięte. I wiecie co – Mikołaj nigdy nas nie

Podróż w czasie do smaków kuchni polsko-ukraińskiej

W upalne piątkowe popołudnie, w malowniczej kozackiej stanicy Ataman w Gutkowie koło Olsztyna miało miejsce wspaniałe wydarzenie, łączące dwie kultury: polską i ukraińską.  Nad malowniczym jeziorem, w cieniu pobliskiego lasu posmakować mogłam wspaniałych rarytasów.

Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego 2015 – recenzja z konkursu

Od kilku lat w moim rodzinnym mieście, Nidzicy, odbywa się Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego. W tym roku zdecydowałam, że pora spróbować swoich sił i zmierzyć się z kaczuchą! W konkursie wystartowałam razem z moją przyjaciółką Julitą, najlepszą gotującą kobietą, towarzyszką wspólnych kulinarnych (i nie tylko) podróży i inspiracji 😉 Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego

“Kasza? Lubię ją!” – relacja z finału konkursu Lubię Kaszę

„Kasza?Lubię ją!” To już wiecie, jeśli zaglądacie na mojego bloga. Zawsze znajdziecie ode mnie jakąś smaczną, niebanalną kompozycję na danie z kaszą w roli główniej. Na kasze sposobów jest milion – od słonych, po słodkie, od prostych po te całkiem odważne. A skoro do odważnych świat należy czasem warto zaryzykować 😉 Niedawno wzięłam udział w konkursie

Kociołek zamiast grilla

Majówka, a wraz z nią początek sezonu na gotowanie w plenerze! W ogrodzie, na plaży, w lesie, na polanie – wszędzie! Grille, ogniska, biesiady… U mnie w żarze tlącego się ogniska stanął kociołek. Warzywa z mięsem, które trafiają na godzinę do żeliwnego naczynia, zachwycają podniebienia prawdziwych smakoszy! A kto raz spróbuje tego przysmaku, zawsze już

Wariacja smaków na Poziomie 511

Dziś o wspaniałej przygodzie, która wydarzyła się dzięki wygranej w konkursie. Przepis wrzuciłam przypadkiem i przypadkiem znalazłam się na południu Polski, gdzie poznałam wspaniałych ludzi…

Blogerem być…

Naszła mnie dziś taka mała refleksja na temat blogowania.  Często zwykli ludzie nie rozumieją życia blogera, czyli człowieka, który pewnego dnia stworzył indywidualny pseudonim, by zaistnieć w internetowej społeczności. A przecież współcześnie każdy z nas może wykreować w sieci postać, z którą się utożsamia, bądź taką, która działa na zasadzie jego indywidualnej fantazji. 

W Pałacu jak w rodzinnym domu!

  Świat pełen jest miejsc, do których każdy chciałby udać się przynajmniej raz w życiu. Są też takie miejsca, do których wystarczy pojechać jeden jedyny raz, by zauroczyć się na tyle,by pozostać w nich zawsze…

Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku

Tydzień temu odwiedziłam Poznań. Wszystko to za sprawą wygranej w konkursie “Blog ze Znakiem Smaku”, gdzie zdobyłam główną nagrodę za przepis na przystawkę – Tartę z serem korycińskim, siemieniem lnianym i botwinką. Gdyby nie wygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem.

Moje pierwsze warsztaty kulinarne :)

W minionym tygodniu obchodziliśmy Światowy Dzień Książki. Z tej okazji Książnica Polska i czytay.pl zorganizowały olsztyński BookFest, który trwał od 23 do 25 kwietnia. W programie m.in. warsztaty szycia, warsztaty kulinarne, spotkania autorskie, noc tanich zakupów i maraton filmowy oraz wspólne czytanie książek. Uważam, że była to rewelacyjna akcja, która pozwoliła na spędzenie w tych

Wspomnienia z wiosennego spaceru

W święta, by uciec trochę od świątecznego stołu, udałam się z najbliższymi na spacer do lasu. Konkretnie wyruszyliśmy wzdłuż płynącej nieopodal rzeki Łyny. Słoneczne popołudnie spędzone w lesie potrafi porządnie naładować baterie. Świeże powietrze, dzikie rośliny i przyroda budząca się do życia… czy może być coś piękniejszego? Udało mi się zrobić kilka zdjęć, ale nawet

“Stropolskie słodycze” i moja krótka recenzja

W ramach mojego wielkiego zamiłowania do kuchni staropolskiej chciałam dzisiaj podzielić się z Wami moją krótką recenzją książki o dawnych słodyczach, którą napisałam w ramach zaliczenia na studiach. Uznałam, iż warto zaprezentować ją moimi czytelnikom i zachęcić ich do nieco innej lektury niż zwykle – jest to jedna z moich ulubionych pozycji na półce z

Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje

Od dłuższego czasu dostaje sporo wiadomości, w których tematem głównym są moje studia. Są tacy, którzy zastanawiają się nad wyborem kierunku studiów i zwyczajnie chcą wiedzieć, w jaki sposób przebiega nauka. Jednak są też tacy, których po prostu ciekawi, co takiego robią na zajęciach studenci Gastronomii Sztuki Kulinarnej. Nie ukrywam, iż te liczne zapytania skusiły

Wiosna zimą mile widziana

Wczoraj wróciłam do swojego rodzinnego domu w Orłowie. Postanowiłam, że zanim wpadnę w wir szalonych świątecznych przygotowań, wybiorę się na mały spacer do przydomowego ogródka, by złapać nieco oddechu i załadować akumulatory do działania.

Niemożliwe staje się możliwe. Wizyta “U Fukiera”.

 „Dzień Dobry Pani Nataszo, jest nam niezmiernie miło poinformować Panią, że decyzją jury, której przewodniczącą była Pani Magda Gessler, zdobyła Pani w konkursie nagrodę – zaproszenie dla dwóch osób do restauracji “U Fukiera” w Warszawie.” Taką oto wiadomość otrzymałam na maila 8 kwietnia 2013 roku. Wszystko za sprawą konkursu, który znalazłam – jak to zwykle ja – przypadkiem