
To wielkie szczęście móc odkrywać nowe smaki. Nawet wtedy, kiedy przygotowujemy je sami, w domowym zaciszu, a później serwujemy je najbliższym i sprawiamy, że na ich twarzach pojawia się uśmiech i proszą o dokładkę. Tak było z pręgą wołową, którą ostatnio przygotowałam pierwszy raz w życiu. Wyszło pysznie i podpisuję się pod tym przepisem w stu procentach. Koniecznie spróbujcie! Myślę, że po konsumpcji uznacie, że to mięso jest doskonałe i powinno częściej gościć w Waszych domach! Na zdrowie 🙂
Pręga wołowa w sosie kaparowo-rozmarynowym z sałatką z komosy ryżowej i cukinii
Receptura na dwie porcje
Składniki:
Do przygotowania mięsa:
- 1 opakowanie pręgi wołowej „ZM Warmia” (dwie sztuki)
- 200 ml wody lub bulionu warzywnego
- 200 ml piwa bezalkoholowego (najlepiej z regionalnego browaru)
- Sok z jednej pomarańczy
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Do przygotowania sosu:
- 200 ml wywaru z uduszonego mięsa
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżeczki kaparów z zalewy
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Do przygotowania sałatki:
- 50 g komosy ryżowej (quinoa biała)
- 100 ml wody
- Szczypta soli
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 30 g startego drobno parmezanu
Przygotowanie:
Mięso: Dwa kawałki pręgi wołowej wyjmujemy z opakowania, osuszamy. Do szerokiego, głębokiego garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy pręgę. Smażymy na rumiano z każdej strony tylko do tego czasu, aby mięso zamknęło pory. Następnie nalewamy wodę lub bulion, piw i sok z pomarańczy. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Przykrywamy garnek, zmniejszamy moc i dusimy na wolnym ogniu około 3 godzin.
Sos: Kiedy mięso będzie gotowe zabieramy się za przygotowanie sosu. Do małego rondelka nalewamy 200 ml wywaru z uduszonego mięsa, dodajemy 100 ml śmietanki 30 %, kapary
i listki rozmarynu pozbawione łodygi. Sos gotujemy na dosyć dużym ogniu tak, żeby woda odparowała. Sos musi mocno bulgotać, ale nie kipieć. Od czasu do czasu mieszamy, aby sos nie przywarł do dna naczynia i nie przypalił się. Sos powinien zredukować się do około 100 ml.
Tak powstałym sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby solenia sosu, gdyż kapary
są w słonej zalewie i dodane do sosu nadadzą mu smaku.
Sałatka: Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą na sicie. Następnie wrzucamy do garnka
i zalewamy wodą. Solimy. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy
pod przykryciem 12 minut. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w drobną, równej wielkości kostkę. Przesmażamy na patelni na rozgrzanej łyżce oleju na lekko rumiany kolor. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową. Chwilę razem smażymy, dodajemy zioła prowansalskie suszone, mieszamy chwilę. Posypujemy tartym parmezanem.
Mięso układamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z naszą sałatką na ciepło.




Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!
Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki:
– 600 g skrzydełek drobiowych
Marynata:
– 100 ml soku pomarańczowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ ostrej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)
Papryczki:
– 4 papryczki jalapeno
– 4 plastry boczku
– 30 g kremowego serka koziego
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.
Sałatka:
– 1 pomidor malinowy
– 1 cebula czerwona
– ½ czerwonej papryczki jalapeno
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z ¼ cytryny
– 1 łyżka octu jabłkowego
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Skrzydełka:
Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.
Śniadaniowa owsianka na soku pomarańczowym
Uwielbiam owsiankę!
Uwielbiam zacząć od niej dzień. Już od pierwszej zjedzonej łyżki czuję, jak mój organizm o poranku budzi się do życia. Porządnie rozgrzewa, syci na długo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na wodzie. Ale moja ostatnia wariacja okazała się strzałem w dziesiątkę! Owsianka ugotowana na soku pomarańczowym. Idealna! I tak oto z kilku wspaniale ze sobą współgrających składników stworzyłam prawdziwą bombę witaminową owocowo-zbożową! Spróbujcie sami, bo naprawdę warto 🙂