Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!
Jajka w majonezie z ogórkiem
– 6 jaj rozmiar M
Do farszu:
– 3 żółtka z ugotowanych jaj
– 1 długi ogórek zielony
– 1 mała czerwona cebula
– 6 oliwek zielonych
– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego
– 1 łyżka szczypiorku
– 1 łyżka świeżego koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość. Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.
Świąteczne śnieżynki bezowe
Odkąd zaczęłam wypiekać bezy Pavlovej, torty bezowe, wianki bezowe moja rodzina rozsmakowała się w tym jakże chrupiącym i efektownym deserze! Na drugi plan zszedł sernik, czy szarlotka. I tak wpadłam na pomysł, żeby tradycyjną bezę Pavlovej przygotować dla całej rodziny w wersji mini, przypominającej małe śnieżynki. Przepis jest bardzo prosty, a efekt niemalże jak z bajki, prawda? Częstujcie się! Może i u Was narodzi się nowa tradycja wypieków bezowych na świąteczny stół!
Świąteczne śnieżynki bezowe
Składniki na 6 mini Pavlovych (bądź 3 małe torciki bezowe 🙂
Mini Pavlova:
- 3 białka jaj rozmiar L
- 180 g cukru białego kryształu (najlepiej drobnego)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu z białego wina 6%
- 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej, bądź pszennej
Krem kokosowo-cytrynowy:
- 200 g śmietany 30 %
- 200 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
- sok z połowy cytryny
- 1 czubata łyżka stołowa cukru pudru
Do dekoracji: Cukrowe śnieżynki , pierniczki, pokruszone beziki, wiórki kokosowe.
- Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
- Do dużej miski wrzucamy białka, ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier. Dodajemy przyprawę do piernika, ocet i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Na papierze do pieczenia uformować bezy w odstępach, żeby się nie dotykały. Moje Pavlovy mają około 10 cm średnicy.
- Włożyć do piekarnika i piec w 100 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut na termoobiegu.
- Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Wtedy będą ładnie wysuszone z zewnątrz, a w środku miękkie, lekko chrupiące 🙂
Krem kokosowo-cytrynowy:
- Zimną śmietankę 30 % ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ja krem robię zawsze w mikserze na wolnych obrotach (prędkość max.3).
- Gotowym kremem posmarować wystudzone bezy. Posypać cukrowymi śnieżynkami, pokruszoną bezą i wiórkami kokosowymi. Ozdobić piernikowymi ciasteczkami.
A teraz nadszedł czas na degustację! Deser smakuje najlepiej, kiedy chrupiąca bezę przełamiemy małym widelczykiem deserowym (u mnie piękny srebrny widelczyk od marki Ambition).
Wesołych Świąt! 🙂
Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur
Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs , w którym trzeba użyć jednego ze składników marki MLEKOVITA – bez namysłu rzuciłam się na serek wiejski bez laktozy! Od niedawna zaczęłam używać produktów bez laktozy, bo po prostu mi smakują. A że wiosna wokół i lato tuż tuż postawiłam na sałatkę. Idealną do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu, na grilla… po prostu wszędzie. Także częstujcie się, a ja idę szukać kolejnych inspiracji i pomysłów na serek wiejski. Może wkrótce poczęstuję Was jakimś przepisem na słodko? 😉
SAŁATKA Z SERKIEM WIEJSKIM BEZ LAKTOZY I KASZĄ BULGUR
Składniki:
- 180 g SERKA WIEJSKIEGO BEZ LAKTOZY MLEKOVITA
- 50 g ugotowanej i ostudzonej kaszy bulgur
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1/2 świeżej czerwonej papryki
- 1 mała szalotka
- 2 duże rzodkiewki
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- garść siekanego szczypiorku
- świeżo siekana bazylia i nać pietruszki
- 1 łyżka uprażonych pestek dynii
- świeża bazylia do dekoracji
Do przyprawienia:
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Ugotować kaszę bulgur w wodzie ( 15 minut). Odsączyć na sicie, ostudzić.
- Ogórka, rzodkiewkę, paprykę, suszone pomidory, cebulkę pokroić w małą kosteczkę.
- Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię posiekać. Kilka listków bazylii pozostawić do dekoracji.
- Na suchej patelni lekko podprażyć pestki dyni.
- W dużej misce wymieszać ze sobą warzywa, ugotowaną i ostudzoną kaszę, serek wiejski, uprażone pestki dyni. Doprawić wszystko musztardą francuską, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym.
SMACZNEGO! 🙂
Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle
Obiad dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać, ale lubią też smacznie się najeść 😉 Plastry schabu wieprzowego przygotowane na parze, w towarzystwie chrupiącej sałatki ze świeżych, struganych warzyw, a do tego orzeźwiający sos ziołowy na jogurcie naturalnym, który możemy jeść bezkarnie i bez obaw o kalorie!