Smażony stek z antrykotu z ziemniaczkami w maśle rozmarynowym

Do steków mam słabość, od zawsze! Do tego stopnia, że swoją pracę inżynierską poświęciłam w stu procentach wołowinie. Badałam, jak sposób obróbki cieplnej wpływa na jakość mięsa. Gdybyście kiedyś chcieli poczytać mogę pożyczyć 😉 Mam tę cudowną przyjemność współpracować od lat z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca, u których kupicie cudownej jakości mięso wołowe. Sklepy

Stek z łaty wołowej z domowym sosem malinowym i solą gruboziarnistą

Dzisiaj gratka dla koneserów steków wołowych. A do steków domowy, wytrawny sos malinowy. Z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i świeżo mielonego pieprzu. Stek zgrillowany w wersji midium, obsypany solą gruboziarnistą i obficie polany sosem malinowym to prawdziwa eksplozja smaków. Uwielbiam sosy na bazie owoców, które idealnie pasują do mięs, sałatek czy serów. Zapamiętajcie ten przepis,

Stek w rytmie bluesa, czyli zasmakuj w Whisky

W ramach Olsztyńskich Nocy Bluesowych postanowiłam przygotować dla Was mały smaczny rarytas, który poniekąd kojarzy mi się z muzyka bluesową. Blues, prawdziwi mężczyźni i solidna porcja mięcha. A czego brakuje do kompletu? Hm… mała podpowiedź – zapewne każdy z Was zna słynną piosenkę zespołu Dżem, a idzie to tak: „Whisky moją żono…” 😉  I wszystko

Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym

Wołowina.  Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają – na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa 🙂