Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉

Blok czekoladowy z herbatnikami

  • 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
  • 500 g mleka w proszku
  • 120 ml wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6-8 łyżek kakao
  • 500 g herbatników

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
  2. Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
  4. Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
  5. Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
  7. Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Świąteczne śnieżynki bezowe

Odkąd zaczęłam wypiekać bezy Pavlovej, torty bezowe, wianki bezowe moja rodzina rozsmakowała się w tym jakże chrupiącym i efektownym deserze! Na drugi plan zszedł sernik, czy szarlotka. I tak wpadłam na pomysł, żeby tradycyjną bezę Pavlovej przygotować dla całej rodziny w wersji mini, przypominającej małe śnieżynki. Przepis jest bardzo prosty, a efekt niemalże jak z bajki, prawda? Częstujcie się! Może i u Was narodzi się nowa tradycja wypieków bezowych na świąteczny stół!


Świąteczne śnieżynki bezowe

Składniki na 6 mini Pavlovych (bądź 3 małe torciki bezowe 🙂

Mini Pavlova:

  • 3 białka jaj rozmiar L
  • 180 g cukru białego kryształu (najlepiej drobnego)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  •  1 łyżeczka octu z białego wina 6%
  • 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej, bądź pszennej

Krem kokosowo-cytrynowy:

  • 200 g śmietany 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżka stołowa cukru pudru

Do dekoracji: Cukrowe śnieżynki , pierniczki, pokruszone beziki, wiórki kokosowe.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
  2. Do dużej miski wrzucamy białka, ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
  3. Dodajemy szczyptę soli.
  4. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier. Dodajemy przyprawę do piernika, ocet i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Na papierze do pieczenia uformować bezy w odstępach, żeby się nie dotykały. Moje Pavlovy mają około 10 cm średnicy.
  6. Włożyć do piekarnika i piec w 100 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut na termoobiegu.
  7. Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Wtedy będą ładnie wysuszone z zewnątrz, a w środku miękkie, lekko chrupiące 🙂

Krem kokosowo-cytrynowy:

  1. Zimną śmietankę 30 % ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ja krem robię zawsze w mikserze na wolnych obrotach (prędkość max.3).
  2. Gotowym kremem posmarować wystudzone bezy. Posypać cukrowymi śnieżynkami, pokruszoną bezą i wiórkami kokosowymi. Ozdobić piernikowymi ciasteczkami.

A teraz nadszedł czas na degustację! Deser smakuje najlepiej, kiedy chrupiąca bezę przełamiemy małym widelczykiem deserowym (u mnie piękny srebrny widelczyk od marki Ambition).

Wesołych Świąt! 🙂

Przepis na udane święta

Świąteczna granola korzenna – idealna na prezent

DSC_0803

Święta tuż, tuż! Jeśli brakuje Wam pomysłu na prezent, który będzie tani, praktyczny, smaczny i jakże uroczy – polecam własnoręcznie przygotowaną granolę. Granola, czyli mieszanka różnych płatków z dodatkiem bakali, orzechów, miodu. Pięknie zapakowana będzie doskonałym upominkiem dla kogoś bliskiego, kto uwielbia takie mieszanki! Granola będzie idealna na śniadanie, dodana do ulubionego jogurtu, bądź zjedzona na samo 🙂 

(więcej…)

Staropolski piernik – delikatny i korzenny

DSC_7569

Małymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenie. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu zabrakło na moim stole prawdziwego staropolskiego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?

Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami – czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat nadaje niezwykłej magii.

Tym razem sięgnęłam po sprawdzony przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku – Bogdan Gałązka.  

Nie wiem z czym Wam kojarzy się smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek – lekkich i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co – piernik, który dla Was upiekłam to większa wersja tychże pierników! Czy nie wygląda pięknie?  😉

(więcej…)

Szynka wieprzowa pieczona w czosnku i ziołach

Bardzo lubię, gdy na świątecznym stole pojawiają się pieczone, bądź wędzone mięsa. Pokrojone w cienkie plastry idealnie smakują podane na zimno z ostrą musztardą, chrzanem, bądź konfitura żurawinową. Dziś zapraszam na szynkę wieprzową, bardzo aromatyczną – pieczoną w czosnku i ziołach. Życzę smacznego 😉 
(więcej…)

Lekka świąteczna sałatka śledziowa

5

Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉

(więcej…)

Idealne pierniczki świąteczne

 

Jak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent – wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!

(więcej…)

Małe pierniczki

Czy wiecie skąd się wzięły pierniki?
Otóż jak się okazuje znano je już bardzo dawno temu. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIV wieku. Te najbardziej znane – z Torunia – zawdzięczają swą sławę idealnemu położeniu geograficznemu tegoż oto miasta na mapie Polski. W odległych czasach przebiegał przez Toruń szlak handlowy z Gdańska do Krakowa, przez który przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.

(więcej…)