
Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉
Blok czekoladowy z herbatnikami
- 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
- 500 g mleka w proszku
- 120 ml wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6-8 łyżek kakao
- 500 g herbatników
Przygotowanie:
- Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
- Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
- Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
- Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂
SMACZNEGO! 🙂
Świąteczne śnieżynki bezowe
Odkąd zaczęłam wypiekać bezy Pavlovej, torty bezowe, wianki bezowe moja rodzina rozsmakowała się w tym jakże chrupiącym i efektownym deserze! Na drugi plan zszedł sernik, czy szarlotka. I tak wpadłam na pomysł, żeby tradycyjną bezę Pavlovej przygotować dla całej rodziny w wersji mini, przypominającej małe śnieżynki. Przepis jest bardzo prosty, a efekt niemalże jak z bajki, prawda? Częstujcie się! Może i u Was narodzi się nowa tradycja wypieków bezowych na świąteczny stół!
Świąteczne śnieżynki bezowe
Składniki na 6 mini Pavlovych (bądź 3 małe torciki bezowe 🙂
Mini Pavlova:
- 3 białka jaj rozmiar L
- 180 g cukru białego kryształu (najlepiej drobnego)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu z białego wina 6%
- 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej, bądź pszennej
Krem kokosowo-cytrynowy:
- 200 g śmietany 30 %
- 200 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
- sok z połowy cytryny
- 1 czubata łyżka stołowa cukru pudru
Do dekoracji: Cukrowe śnieżynki , pierniczki, pokruszone beziki, wiórki kokosowe.
- Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
- Do dużej miski wrzucamy białka, ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier. Dodajemy przyprawę do piernika, ocet i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Na papierze do pieczenia uformować bezy w odstępach, żeby się nie dotykały. Moje Pavlovy mają około 10 cm średnicy.
- Włożyć do piekarnika i piec w 100 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut na termoobiegu.
- Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Wtedy będą ładnie wysuszone z zewnątrz, a w środku miękkie, lekko chrupiące 🙂
Krem kokosowo-cytrynowy:
- Zimną śmietankę 30 % ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone. Na koniec dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ja krem robię zawsze w mikserze na wolnych obrotach (prędkość max.3).
- Gotowym kremem posmarować wystudzone bezy. Posypać cukrowymi śnieżynkami, pokruszoną bezą i wiórkami kokosowymi. Ozdobić piernikowymi ciasteczkami.
A teraz nadszedł czas na degustację! Deser smakuje najlepiej, kiedy chrupiąca bezę przełamiemy małym widelczykiem deserowym (u mnie piękny srebrny widelczyk od marki Ambition).
Wesołych Świąt! 🙂
Świąteczna granola korzenna – idealna na prezent
Święta tuż, tuż! Jeśli brakuje Wam pomysłu na prezent, który będzie tani, praktyczny, smaczny i jakże uroczy – polecam własnoręcznie przygotowaną granolę. Granola, czyli mieszanka różnych płatków z dodatkiem bakali, orzechów, miodu. Pięknie zapakowana będzie doskonałym upominkiem dla kogoś bliskiego, kto uwielbia takie mieszanki! Granola będzie idealna na śniadanie, dodana do ulubionego jogurtu, bądź zjedzona na samo 🙂
Staropolski piernik – delikatny i korzenny
Małymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenie. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu zabrakło na moim stole prawdziwego staropolskiego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?
Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami – czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat nadaje niezwykłej magii.
Tym razem sięgnęłam po sprawdzony przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku – Bogdan Gałązka.
Nie wiem z czym Wam kojarzy się smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek – lekkich i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co – piernik, który dla Was upiekłam to większa wersja tychże pierników! Czy nie wygląda pięknie? 😉
Szynka wieprzowa pieczona w czosnku i ziołach
Bardzo lubię, gdy na świątecznym stole pojawiają się pieczone, bądź wędzone mięsa. Pokrojone w cienkie plastry idealnie smakują podane na zimno z ostrą musztardą, chrzanem, bądź konfitura żurawinową. Dziś zapraszam na szynkę wieprzową, bardzo aromatyczną – pieczoną w czosnku i ziołach. Życzę smacznego 😉
(więcej…)
Lekka świąteczna sałatka śledziowa
Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉