
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, smaczny i pożywny obiad, a przy tym kochacie mięso wołowe i wszystkie pyszności zapiekane w cieście francuskim to zdecydowanie dobrze trafiliście. To tutaj fani szybkich zapiekanek znajdą coś dla siebie. Idealnie sprawdzą się tutaj burgery wołowe od Warmia. Sztuka mięsa, które zapieczone z serem i warzywami smakują ekstra! Zwłaszcza te prosto z pieca!
Burgery wołowe zapiekane w cieście francuskim z serem i warzywami
Składniki na 4 porcje
- 4 burgery wołowe ZM Warmia (2 opakowania)
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 8 plastrów sera cheddar
- 4 solidne łyżki majonezu
- Garść posiekanego szczypiorku
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
- 1 jajo
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (termo obieg).
Na dużej blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż płat ciasta francuskiego.
Ciasto podziel na cztery równe części. Na każdej części ułóż na środku plasterek sera. Na ser połóż burgera wołowego. Na burgera posmaruj majonez szczypiorkowy (majonez wymieszany ze szczypiorkiem). Na majonez ułóż plaster pomidora i cebulki. Znów posmaruj majonezem, połóż kolejny plasterek sera i przykryj kolejnym płatem ciasta francuskiego. Zlep mocno brzegi, tworząc sakiewkę. Każdą tak przygotowaną sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 20 minut w 200 stopniach C.
Podawaj z ulubionym sosem lub na samo. Najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego.






Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką

Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je krewetkami, bądź kawałkami kurczaka.
Makaron soba z wędzonym tofu i warzywami
- 150 g makaronu soba
- 200 g tofu wędzonego w kostce
- 1świeża papryka czerwona
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno szczypiorku (najlepiej razem z cebulkami)
- 2 płaski łyżki czarnuszki
- 2 papryczki chili: żółta i zielona
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek sosu teryaki
- 5-6 łyżki sosu śliwkowego (ja używam tego: https://sklep.nasushi.pl/product-pol-1148-Sos-sliwkowy-slodko-kwasny-700g-Healthy-Boy.html)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sok 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Do wrzącej, gotującej się wody wrzucić makaron i zmniejszyć gaz o połowę. Gotować 3 minuty. Odcedzić makaron na durszlaku, po czym przerzucić go z powrotem do garnka.
- Tofu wędzone pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w cienkie paseczki. Szczypior drobno posiekać. Dorzucić wszystko do makaronu.
- Dodać czarnuszkę i pokrojone w plasterki papryczki chili.
- Wszystkie składniki na sos do makaronu połączyć, po czym zalać nim makaron. Posypać obficie czarnuszką (można użyć czarny sezam – ja uwielbiam czarnuszkę!). Tutaj możecie trochę manewrować – jeśli chcecie mieć bardziej słodki sos dodajcie więcej sosu śliwkowego, a jeśli bardziej słony – sosu sojowego i teryaki :).
- Na wierzch można posiekać jeszcze odrobinę świeżej mięty.
- Nasze słodko-ostre danie gotowe! 🙂


Jajka w majonezie z ogórkiem
Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!
Jajka w majonezie z ogórkiem
– 6 jaj rozmiar M
Do farszu:
– 3 żółtka z ugotowanych jaj
– 1 długi ogórek zielony
– 1 mała czerwona cebula
– 6 oliwek zielonych
– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego
– 1 łyżka szczypiorku
– 1 łyżka świeżego koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość. Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Sałatka z żółtych pomidorów i sera korycińskiego z żurawiną
Żółte pomidory z Łęgajn oraz ser z Korycina zakupiłam na Targach Ogrodniczych w Olsztynie. Pamiętam, że ostatnio byłam tam jako licealistka z moimi rodzicami. Jak ten czas szybko leci! Na targach było bardzo dużo wystawców, ale jeszcze więcej było ludzi, którzy wybrali się po zakupy drzew, krzewów, kwiatów i wspaniałego regionalnego jedzenia – tu zdecydowanie wkraczam ja 😀
Urzekł mnie kolor tego wspaniałego pomidorka – żółty, słoneczny, przywołujący wiosnę na talerzu jak żadne inne warzywo! Jak podaje producent “Beef żółty ma mięsiste, dobrze wypełnione owoce”. A do tego ser koryciński z żurawiną – zawsze kupuję od Pana z Korycina, kiedy tylko pojawię się na targach żywności regionalnej. Do sałatki dodałam musztardę i ocet jabłkowy z Octimu z Olsztynka, miód od sąsiada i … powstała prawdziwie regionalna sałatka! Wspaniała na drugie śniadanie, do pracy, na podwieczorek czy grilla. To co? Do kuchni marsz! 🙂
Sałatka z żółtego pomidora i sera korycińskiego z żurawiną
Porcja dla jednej osoby
Składniki:
- 1 duży żółty pomidor z Łęgajn
- 1 gruby plaster sera korycińskiego z żurawiną
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki siekanego młodego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego 6% Octim z Olsztynka
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo mielony pieprz
- świeża nać kopru do dekoracji
Pomidora myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.Z dużego kawałka sera odkrawamy solidny plaster, który kroimy na wielkość podobną do pomidora. Dodajemy posiekany szczypiorek, musztardę francuską, oliwę z oliwek, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku. Dekorujemy koprem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
P.s. post nie był sponsorowany. To moje gusta i preferencje, zawsze szukam lokalnych dostawców – dbajmy o to, co dobre, nasze, polskie!
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i garam masala
Marzec, zima, zimno… Ba, co ja piszę, prawdziwe mrozy! A na taki srogi chłód najlepsza rozgrzewająca i pożywna zupa.
Oto i ona.
Aromatyczna, słodko-ostra, z lekką nutą orientu, cudownie sycąca zupa z ciecierzycą. Jestem pewna, że na stałe zagości w waszym menu. Ja ugotowałam ją dziś pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni! A zatem fartuchy za pas i do kuchni marsz! 😉
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i garam masala
Z receptury wychodzi 6 pożywnych porcji
Składniki:
- 1 duży słodki ziemniak batat
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 duża marchew
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 300 g czerwonej soczewicy w połówkach
- 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
- 1 czubata łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów krojonych z kartonika
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- woda
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo do podania: świeżo siekany szczypior, bądź kolendra
Przygotowanie:
- Dynię, marchew i batata obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę ok. 2cm x 2cm.
- Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa. Gdy lekko się zrumienią dodać przyprawę garam masala, czosnek i imbir. Dokładnie wymieszać.
- Zalać wszystko wodą tak, aby zakrywała wszystkie warzywa i była nieco ponad nimi około 1-2cm. Zagotować, po czym zmniejszyć nieco ogień, by wodą nie wrzała, ale delikatnie się gotowała.
- Gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, pomidory z kartonika, dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać.
- Dosypać soczewicę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z posiekanym szczypiorkiem, bądź świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!