Moje #vege party!

Przygotowałam ostatnio prawdziwe #vegeparty Prawdę mówiąc ten obiad był dla mnie ogromnym wyzwaniem, ale też wspaniałą okazją, by wreszcie odczarować nieco “niedzielne obiadki”. A wszystko za sprawą mojej siostry, która mnie dzisiaj odwiedziła po wielu, wielu miesiącach. Paulina nie je mięsa z wyboru, ale ma też silne alergie pokarmowe na wiele produktów spożywczych. I tutaj

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym

Karnawał w pełni! Jeśli szukacie pysznej, chrupiącej przekąski, która świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco to trafiliście świetnie! Kabanosy zapieczone w cieście francuskim z dipem na bazie pasty tahini, jogurtu naturalnego, cytryny i czosnku smakują nie tylko na hucznej domówce, ale i w leniwy wieczór przy ulubionym serialu. Częstujcie się! Kabanosy zapiekane

Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam

Zielona sałatka z komosą ryżową, serem feta i warzywami

W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna ? Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie ???

Kasza kuskus z bobem, serem feta, awokado i szczypiorkiem

Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa! Kasza kuskus z bobem, serem

Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem

Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest

Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur

Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs ,

Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

Latem na moim stole nie może zabraknąć chłodnika! Doskonale orzeźwia, chłodzi, a przy tym jest pożywny i zdrowy. Zazwyczaj serwuję chłodnik z botwinki, albo z ogórka. Dziś połączyłam oba smaki razem, ale zamiast świeżego ogórka, użyłam ogórka kiszonego. Doskonały kwaskowaty smak ogórka wspaniale przełamuje słodki smak botwinki. Idealny z młodymi ziemniaczkami, bądź gotowanym jajem. Zajadajcie

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka! Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad! Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką Składniki: – 600 g skrzydełek

Kasza jęczmienna z ciemnym piwem i kiełbasą swojską pilzneńską

Kasza jęczmienna często pomijana, wiąż w peletonie nieco dalej niż kasza gryczana i kasza jaglana. Warto wiedzieć, iż spośród wszystkich kasz zawiera ona najwięcej wapnia, sporo cynku, potasu i żelaza. Dziś przygotowałam kaszę jęczmienną perłową a’la risotto z ciemnym piwem regionalnym i swojską kiełbasą pilzneńska, która znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Do

Wiosenna sałatka w stylu fit

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉