
Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno nie jedliśmy z mężem tak dobrze doprawionego mięsa! Do tego kuskus z koperkiem, awokado, kolendrą, cytryna i oliwą oraz sałata. Połączenie idealne, niby dużo, ale jakże zdrowo i smacznie. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono
Receptura na 4 porcje
- 1 kg mięsa z udek kurczaka (udka pozbawione skóry i kości)
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek z kurczaka (klik)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu akacjowego
- 1 duża marchewka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka pestek dyni
Kasza kuskus na zielono
- 200 g kaszy kuskus
- wrząca woda
- garść świeżego siekanego koperku
- garść świeżej siekanej kolendry
- 1 małe awokado hass
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka obrać ze skóry i usunąć kości oraz chrząstki. Można skorzystać też z gotowych kawałków i kupić mięso z udek już wytrybowane.
- W misce połączyć: miód, olej rzepakowy oraz przyprawę do pikantnych skrzydełek z kurczaka od Vegeta Natur. Dokładnie wymieszać, po czym zamarynować w mieszance mięso. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
- W tym czasie obrać marchewkę i pokroić ją w półplasterki oraz opłukać szpinak.
- Wyjąć mięso z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchewkę, suszone pomidory z oleju, szpinak, posypać pestki dyni. Na wszystko ułożyć mięso z udek z kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach C (termoobieg, bez przykrycia). Po tym czasie posmarować masłem mięso na wierzchu, dodatkowo można obrócić uprzednio mięso, aby dokładnie obtoczyło się w wytworzonych podczas pieczenia sokach. Podnieść temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane.
Kuskus na zielono
- Na sicie opłukać kaszę, po czym włożyć ją do miski.
- Zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus, żeby woda była około 3 cm nad powierzchnią kaszy. Woda sama wchłonie się do kaszy po około 3 minutach.
- Kiedy kasza wchłonie całą wodę, kaszę dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, pokrojone w kosteczkę awokado, posiekaną kolendrę i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone mięso podawać z kuskusem oraz sałatą z pomidorami, doprawioną oliwą z oliwek i cytryną. Mięso jest tak soczyste i aromatyczne, że od razu znika z talerza! Pyszności 🙂 Na zdrowie!



Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim

Uwielbiam przyrządzać warzywa pod różną postacią. Zazwyczaj przyprawiam je jedynie oliwą z oliwek i dowolnie skomponowaną przez mnie mieszanką ziół. Niedawno przypadkiem w moje ręce dostała się mieszanka przypraw do sałatek i dipów od Vegeta Natur i idealnie odnalazła się w moich warzywnych daniach. W składzie: sól morska, cukier, czosnek, suszona cebula, bazylia, suszona marchewka, koper, suszona papryka, czarny pieprz, suszony pasternak, natka pietruszki, imbir, oliwa z oliwek. To co, pora coś przyrządzić? 😉 Postanowiłam, że podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na niedzielny obiad – zapiekane warzywa z serem feta pod ciastem francuskim, a przy okazji spróbuję swoich sił w konkursie organizowanym przez durszlak.pl. Częstujcie się – na zdrowie!
Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim
- 2 duże czerwone cebule
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 listki laurowe
- 1 opakowanie Vegeta Natur do sałatek i dipów (klik)
- 2 czubate łyżeczki musztardy miodowej
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej rzepakowy do wysmarowania formy i smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- świeża kolendra
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (pieczenia góra-dół).
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, przesmażyć warzywa, aż lekko zmiękną. Dodać szpinak. Chwilę przesmażyć.
- W rondelku zagotować wodę. W tym czasie przygotować marchewkę i ziemniaki. Marchew i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę. Wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Osuszyć lekko.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego cebulę, szpinak, cukinię, marchew i ziemniaki.
- Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Dodać do warzyw.
- Ser feta pokroić w kostkę, dodać do warzyw.
- Dodać przyprawę Vegeta Natur do Sałatek i Dipów, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę miodową i listki laurowe. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Na wierzch naczynia z warzywami wymieszanymi z serem feta wyłożyć ciasto francuskie. Zrobić nożem wzór kratki.
- Wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec przez 25 minut.
- Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem listków kolendry, bądź jako dodatek do potraw. SMACZNEGO! 🙂





Mini domówka na pierwsze urodziny, czyli ekspresowe menu nie tylko na roczek
Odkąd zaszłam w ciążę postanowiłam sobie, że zorganizuje dla mojej córki roczek. Nigdy nie myślałam jednak nad formą. Nie chciałam robić żadnej imprezy w lokalu. Czy w dzisiejszych czasach można jeszcze zorganizować urodziny w domu? Owszem można, potrzebne są tylko dobre chęci, porządna organizacja i pomoc najbliższych. Organizacja urodzinek w domu wiąże się oczywiście ze sprzątaniem, ale to chyba jedyny minus. Poza tym widzę same plusy. Po pierwsze dziecko jest u siebie i dobrze się czuje, ma swoje zabawki, swój kącik, czuje się swobodnie i nie marudzi. Inne dzieci też czują się swobodniej, bo mogą sobie wszędzie pobiegać i razem się pobawić pod opieką dorosłych. Po drugie, mama, czyli w tym przypadku ja, może przez kilka godzin oddać pod opiekę swoje dziecko i zaszyć się w kuchni, wyskoczyć na zakupy – to taka mała odskocznia od codzienności. Organizacja takiej imprezki jest dla nas małym wyzwaniem, więc i adrenalina trochę nam podskoczy, a nasz codzienny schemat dnia ulegnie urozmaiceniu. Ja gości miałam wielu-niewielu, sami oceńcie – 11 osób dorosłych i 3 dzieci. Miejsca wiele w mieszkaniu nie było, zatem postawiłam na szwedzki stół. Przygotowałam takie menu, w którym każdy z pewnością znalazł coś dla siebie, a mógł spokojnie sięgnąć po talerzyk i wędrować z przekąską po całym domu. Myślę, że każdy czuł się luźno i swobodnie. A czy smakowało? To już pytanie do moich gości 🙂 Pamiętajmy też, by organizacja takiej imprezy odbyła się w godzinach, kiedy nasze dziecko jest najbardziej aktywne – w naszym przypadku była to godzina 17-19. Myślę, że to też miało duży wpływ na jej zachowanie.
Dla Was serwuję menu, które możecie wykorzystać podczas swojej mini imprezki w domu – nie tylko na pierwsze urodziny. Menu oczywiście bardziej jest nastawione na dorosłych – dzieci zjadły kawałek torta (i to nie cały) oraz owoce i to zupełnie wystarczy na podwieczorek 🙂
P.S. Moja córka była chyba najszczęśliwsza na świecie – śmiała się, ze smakiem zajadała owoce i swój kawałek torta, a po wszystkim baaardzo szybko zasnęła.
Czego potrzebujecie, żeby przygotować mini imprezkę w domu?
- kolorowe balony, girlandę, serpentyny, kubeczki i talerzyki jednorazowe dla dzieci – możecie zamówić na allegro, specjalnych sklepach internetowych lub stacjonarnie w sklepie papierniczym lub księgarni,
- gadżety do wspólnych zdjęć – wąsy, okulary, czapeczki (bardzo fajne i tanie znajdziecie w Pepco)
- dla starszych może być porcelana i łyżeczki/widelczyki do ciasta, trąbki, serwetki.
- U nas pojawił się jeszcze pamiętny album, w którym każdy dokonał pamiętnego wpisu dla maluszka 🙂
A co do jedzenia?
Na słono:
- Tarta wytrawna z łososiem i ze szpinakiem
- Sałatka z twarogiem wędzonym, granatem i świeżymi ziołami z dresingiem balsamiczno-miodowym;
- Roladki z tortilli z łososiem wędzonym, kremowym serkiem, sałatą, awokado, papryką, kolendrą, oliwkami;
- Mini koreczki z mozarelli, pomidorka koktajlowego i bazylii
- Mini wrapy z kurczakiem, pomidorem, ogórkiem, rukolą, papryką, serkiem naturalnym
Na deser:
- Mini kubeczki z owocami – pomarańcza, borówki, maliny, kiwi, winogrono
- Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi
- Babeczki bananowe z dżemem borówkowym
A co do picia?
- Sok pomarańczowy i sok jabłkowy
- woda niegazowana
- kawa, herbata
- wino musujące bez alkoholu 🙂
Poniżej prezentuję Wam zdjęcia, jak to u mnie było 🙂
Głównym punktem programu był jednak wspaniały tort urodzinowy, który przygotowała dla mojej córki moja koleżanka. Robi wspaniałe torty – ten był idealny, jak sobie wymarzyłam! Bardzo dobrze nasączony biszkopt, pyszne kremy – jeden frużelina truskawkowa, drugi śmietanka z mascarpone i owocami (maliny, borówki), a wszystko obłożone śmietanką z białą czekoladą – chyba dobrze zapamiętałam? 😉 A na górze kwiatki i kaczuszka. Milena robi piękne torty – zresztą zobaczcie sami http://tortynidzica.blogspot.com/ Bądźcie na bieżąco i śledźcie Milenę na FB https://www.facebook.com/tortynidzica/
Moi gości zajadali ze smakiem – a tort zniknął w 15 minut. Poniżej możecie zobaczyć, jak się prezentował, prawda, że wspaniale?
A czy Wy nadal wyprawiacie mini imprezki w domu dla swoich maluszków? Ja na pewno będę robić to co roku! To doskonała okazja do spotkania z najbliższymi, spróbowania nowych przysmaków i ucieczki od codzienności. Tak niewiele, a tyle radości, prawda? 😉
Wiosenna sałatka w stylu fit
Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy 😉
Zielona baba wielkanocna
Tort szpinakowy

Zrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem!
Zatem do dzieła Panie i Panowie!
Niechaj pan szpinak i jego kompani rozgrzeją Was w ten słotny czas!
Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom
Risotto
Na mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co – wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie 😉
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka
Zapewne wkrótce mianujecie mnie “królową” 😉 wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.