
To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo mocno angażuję moją trzylatkę w moje pasje i czynności dnia codziennego.
Moja córka bardzo lubi myć lustra, wyjmować naczynia ze zmywarki i układać ubrania (oraz ponownie je rozwalać – i tak w kółko 😉 . Ostatnio razem też dużo gotujemy i fotografujemy. Nie mamy miliona dodatków do aranżacji, ale działamy na tym, co mamy.
Nawet w czasie przymusowej kwarantanny dbamy o naszą dietę (choć tata notorycznie nas rozpieszcza łakociami – wybaczamy tacie małe poobiednie słodkości, które umilają nam czas ;). To mój trzeci miesiąc bez mięsa. Zawsze staram się mieć w domu zapas świeżych i mrożonych warzyw i owoców, kasze, sery, jaja i rośliny strączkowe. Gotujemy i jemy!
Ostatnio wiele osób poprosiło mnie o przepisy na proste potrawy i jak się okazało mam je w głowie, ale nie na blogu. Dlatego też moja misja na najbliższe miesiące to: proste przepisy z łatwo dostępnych składników.
Startuję od sałatki, która gości u nas kilka razy w miesiącu – wszystko za sprawą dresingu, który jest wisienką “na sałatce”. Dbajcie o siebie. Dużo zdrowia i spokoju 🙂

Sałatka z serem feta, świeżymi owocami i dresingiem musztarowo-miodowo-imbirowym
Sałatka:
- 1 duże opakowanie miksu sałat z rukolą
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 12 pomidorków cherry
- 4 rzodkiewki
- kilka plasterków pomidora, które zostały mi ze śniadania
- 1 kostka sera feta
- 10-15 czarnych oliwek
- garść prażonych ziaren słonecznika
Dresing:
- sok z dużej cytryny (lub z dwóch małych)
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek przegotowanej letniej wody
- 1 cm korzeń imbiru posiekanego w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie. Osuszyć. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plasterki, rzodkiewkę również kroimy w plasterki. Oliwki i pomidorki cherry kroimy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni na rumiano – posypujemy na wierzchu.
Dresing:
Wszystkie składniki na dresing wrzucić do wysokiego kielicha od blendera. Zblendować. Polać przed podaniem. Smacznego 🙂



Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym

Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega prostą, kolorową i fantastycznie smaczną sałatkę z mango i awokado. Na zdrowie! 🙂
Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym
Składniki na 1 porcję:
- 2 garście miksu sałat, bądź ulubionego rodzaju sałaty
- 1/2 awokado odmiany hass
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 łyżka stołowa białego sezamu
- sok z 1/2 cytryny (wyparzonej)
Dresing:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej*
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej*
- 1 łyżeczka octu jabłkowego 6% *
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu akacjowego płynnego
*ja korzystam z musztard i octów firmy z mojego regionu Octim – od 1965 🙂
Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Jeśli korzystamy z gotowego miksu sałat, wystarczy sałatę opłukać i osuszyć.
Mango i awokado przekroić na pół, a później w plastry. Skropić obficie sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki dresingu połączyć i dokładnie wymieszać.
Na sałatę ułożyć mango, awokado, pomidorki, posypać sezamem. Obficie polać dresingiem. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem pietruszkowym
Majonez kętrzyński gości w moim od zawsze! Rozsmakowałam się w nim już za czasów dzieciństwa, kiedy to mama w niedzielne śniadanie serwowała jaja na miękko z majonezem kętrzyńskim. Wówczas istniał on tylko w wersji klasycznej. Obecnie firma rozwija się i ma w swojej ofercie już majonezy smakowe. Ja uwielbiam chrzan, więc gdy zobaczyłam majonez o smaku chrzanowym w paczce od razu pomyślałam, że na pierwszy ogień zrobię z nim jakąś smaczną i prostą sałatkę. Oprócz majonezów od kętrzyńskiego możemy spróbować też w musztard i piernika, który piekłam jeszcze jako nastolatka. Pamiętam, że na opakowaniu był również przepis na polewę, którą wyjadałyśmy z siostrą z rondelka! Ach, wspomnienia….
Zapraszam Was na stronę “Kętrzyńskiego”, na której znajdziecie pełną ofertę, możecie zapoznać się z historią firmy oraz na bieżąco śledzić aktualności http://majonezy-ketrzyn.pl/ 🙂
P.S. Prawda, że majonez kętrzyński o smaku chrzanowym idealnie zgrał się z aktualną porą roku ? Jesienny liść przepiękne komponuje się ze słoiczkiem!
Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem kętrzyńskim na pietruszkowy smak!
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 8-10 cm biała część z pora
- 2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa tartego na płatki parmezanu
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- Sól gruboziarnista – świeżo mielona
- Pieprz czarny – świeżo mielony
Majonez pietruszkowy:
- 4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
- 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Ziemniaki – dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości.
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki.
3. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, pora, szczypiorek i pietruszkę. Doprawić wszystko świeżo mieloną solą i pieprzem. Dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu.
Smacznego! 🙂