Lato sprzyja celebrowaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pogoda zachęca, by zapakować jedzenie do pudełeczek i w promieniach słońca skonsumować ulubione przysmaki na zielonej trawce. A żeby przy tym poczuć się lekko zachęcam Was, by odżywiać się zdrowo i kolorowo. Z miłości do warzyw narodziła się dziś baaardzo krucha tarta, która idealnie sprawdzi się na przystawkę, podwieczorek, czy na przekąskę podczas letniego piknikowania. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna – zapraszam do degustacji! 🙂
Bardzo krucha tarta owsiano-gryczana z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 180 g mąki owsianej
- 100 g mąki gryczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
- łyżka nasion siemienia lnianego
Farsz:
- 120 g świeżej rukoli
- 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 czerwonych i 10 pomarańczowych)
- 1 duży ogórek małosolny
- odrobina twarogu półtłustego
- ulubiona mieszanka suszonych ziół
- Składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Rukolę myjemy, osuszamy, usuwamy dłuższe ogonki.
- Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż.
- Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę.
- Na blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy ciasto (razem z bokami). Na ciasto układamy rukolę, rozsypujemy pomidorki koktajlowe i ogórka małosolnego. Posypujemy wszystko suszonymi ziołami i rozkruszamy twarożek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.
GOTOWE!
Przed pieczeniem…
Po upieczeniu…