Wytrawna tarta z kaszanką, jabłuszkiem, cebulką i kaparami

Chciałoby się napisać sezon grillowy w pełni. Jednak w tym roku chyba niekoniecznie. Pogoda ciągle bardziej na deszcz niż na słońce, ale czekam i wierzę, że już lada dzień będziemy się zachwycać promieniami słońca i zajadać pysznościami na pikniku.

Uwielbiam kaszankę z grilla. Dzisiaj jednak z kaszanką zostałam w domu i długo myślałam, jak zaserwować ją, by nie było banalnie. I jest, chyba się udało! Początkowo miała być ekspresowa a’la pizza na spodzie z ciasta francuskiego, ale nie mogłam w ubiegły weekend dostać nigdzie gotowych spodów, więc postanowiłam sama upiec spód. Kruchy, wytrawny, z ziołami. Taki, jak w tartach na słono najbardziej lubię. Efekt wizualny i smakowy trochę mnie przerósł, bo wyszło bombastycznie! Tarta zniknęła z naszego stołu ekspresowo. Mam nadzieję, że i z Waszego zniknie w mig, i będziecie ją serwować na domowych przyjęcia, nie tylko latem w ogrodzie.

Na zdrowie! 🙂

Ziołowa tarta z kaszanką, jabłuszkiem i cebulą

Receptura na cztery porcje

Składniki:

Ciasto do tarty:

  • 100 g masła 82 % zawartości tłuszczu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Nadzienie do tarty:

  • 3 sztuki krupnioku z cebulką  „ZM Warmia” (słynnej kaszaneczki 🙂
  • 1 duże jabłko (najlepiej półtwarde)
  • Pół czerwonej cebuli ( u mnie była ona dosyć duża)
  • 1 łyżka stołowa kaparów z zalewy

Zalewa do tarty:

  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 jajo
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki

Do podania: świeżo siekana natka pietruszki, ulubiony sos

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto do tarty zagnieć, włóż na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Przygotuj składniki do farszu. Krupniok obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w grubsze plasterki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości do plasterków kaszanki. Cebulkę pokrój w piórka.
  3. Przygotuj zalewę do tarty. W miseczce połącz śmietankę z jajem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rózgą, możesz lekko podbić całą masę.

Zabieramy się za przygotowanie tarty:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (termo obieg). Ciasto na tarte wyłóż na blaszkę (ja zawsze trę na tarce o grubych oczkach, a później wylepiam ciastem dokładnie blaszkę). Piecz 20 minut, aż spód lekko się zrumieni.
  2. Na podpieczony spód układaj naprzemiennie kaszanę i jabłko. Na koniec posyp wszystko nieregularnie pokrojoną cebulką i kaparami. Dopraw jeszcze pieprzem i solą. Zalej masą z jaja i śmietany.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 25 minut.
  4. Upieczoną tartę posyp posiekaną natką pietruszki.

Zajadaj dowolnie! Z ketchupem, musztardą, sosem jogurtowo-czosnkowym, bądź na samo! Idealna na ciepło i na zimno. Smacznego 🙂

*Przepis powstał w ramach mojej współpracy z ZM Warmia i będzie dostępny również na stronie producenta wraz z moimi zdjęciami.

Tarta z pieczonym burakiem, pietruszkowym serkiem i pietruszkowym pesto

Poczyniłam o poranku tę cudną i jakże pyszną tartę z pieczonym, wędzonym burakiem. Jeśli nie macie dostępu do wędzonych buraków również dobrze sprawdzą się buraki pieczone w oliwie z dodatkiem rozmarynu.

Efekt do końca nie jest taki, jak sobie wymarzyłam. Chciałam, żeby były to piękne, jednakowe różyczki, ale burak był bardzo kruchy i ciężko zawijał się w ruloniki, nie mówiąc już o formowaniu różyczek. Moja rada: pokrójcie plasterki bardzo cieniutko, wtedy buraczek dużo bardziej będzie chciał z Wami współpracować.

Kruchy spód tarty wysmarowałam serkiem połączonym z posiekaną pietruszką, po czym układałam ruloniki z półplasterków buraczka. Koniecznie podawać z pesto, które jest słodko-słone. Burak i pietruszka to jedno z moich ulubionych połączeń. Pysznie wyszło! 🙂

Tarta z pieczonym burakiem, pietruszkowym serkiem i pietruszkowym pesto

Kruchy spód:

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 całe jajo

Serek z pietruszką:

  • 150 g kremowego serka o smaku śmietankowym albo naturalny
  • 2 czubate łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

Ekspresowe pesto z pietruszki:

  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Buraki:

  • 4 duże upieczone buraki, pokrojone na pół, a później w półplasterki

Przygotowanie:

Tarta:

Wszystkie składniki zagniatamy, wkładamy na 30 minut do lodówki. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na blaszkę ciasto, formując ładnie brzegi. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (góra-dół) 25 minut, a później 10-15 minut termoobieg. Spód powinien być lekko rumiany.

Na upieczony ostudzony spód smarujemy serek wymieszany z posiekaną pietruszką.

Następnie upieczone, pokrojone w półplasterki buraki formować w ruloniki i układać obok siebie, ściśle na tarcie.

Pesto:

Przygotować pesto z pietruszki. Natkę pietruszki opłukać, wrzucić na wysokiego naczynia. Dodać uprażone ziarna słonecznika, miód, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zblendowaćć, zostawiając większe kawałki pietruszki. Polewać obficie po każdym kawałku 🙂

Smacznego! 🙂

Tarta z kremem cytrynowow-miętowym i jagodami

Są takie owoce, na które czekam cały rok. Poza truskawkami, malinami, wiśniami i czereśniami, ponad wszystko ubóstwiam leśne jagody! Możliwości ich wykorzystania jest mnóstwo. Można zjeść je z dodatkiem cukru, albo wykorzystać do przygotowania pierogów. Wspaniale smakują z makaronem.

Pamiętam, jak w dzieciństwie jeździłam rowerem do lasu z moją przyjaciółką i potrafiłyśmy zbierać jagody dniami i godzinami! Póki kanka się nie zapełniła, nie było mowy o powrocie do domu. Oj, zdecydowanie brakuje mi tamtych beztroskich chwil 😉

Dziś postanowiłam przygotować dla Was tartę, z lekko kwaskowatym kremem. Mega prostą i bajecznie piękną! Uwielbiam letnie wypieki, tak niewiele składników potrzeba, a tak wspaniały jest efekt finalny! Częstujcie się!

Tarta z kremem cyrtynowo-miętowym i świeżymi jagodami

Tarta: 180 g mąki pszennej, 100 g masła 82 % tłuszczu, 1 jajo, 1 łyżka cukru

Krem: 200 ml śmietany 30 % kremówki, 200 g serka mascarpone, skórka otarta z jednej cytryny, świeża mięta, 2 łyżki cukru drobnego

Przygotowanie:

  1. Składniki na tartę zagnieść. Włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra -dół).
  3. Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem, pamiętając o rantach.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Krem:

W dużej misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier. Następnie dodać serek mascarpone. Ubijać na małych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i posiekaną drobną miętę (około 5 większych listków).

Krem wyłożyć na ostudzony spód. Posypać jagodami i udekorować świeżą miętą. Proste, piękne i pyszne! 🙂

Owsiano-gryczana tarta z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym

Lato sprzyja celebrowaniu posiłków na świeżym powietrzu. Pogoda zachęca, by zapakować jedzenie do pudełeczek i w promieniach słońca skonsumować ulubione przysmaki na zielonej trawce. A żeby przy tym poczuć się lekko zachęcam Was, by odżywiać się zdrowo i kolorowo. Z miłości do warzyw narodziła się dziś baaardzo krucha tarta, która idealnie sprawdzi się na przystawkę, podwieczorek, czy na przekąskę podczas letniego piknikowania. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna – zapraszam do degustacji! 🙂

Bardzo krucha tarta owsiano-gryczana z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i ogórkiem małosolnym

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 180 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • łyżka nasion siemienia lnianego

Farsz:

  • 120 g świeżej rukoli
  • 20 pomidorków koktajlowych (u mnie 10 czerwonych i 10 pomarańczowych)
  • 1 duży ogórek małosolny
  • odrobina twarogu półtłustego
  • ulubiona mieszanka suszonych ziół
  1. Składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  3. Rukolę myjemy, osuszamy, usuwamy dłuższe ogonki.
  4. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż.
  5. Ogórka małosolnego kroimy w kosteczkę.
  6. Na blaszkę o średnicy 26 cm wykładamy ciasto (razem z bokami). Na ciasto układamy rukolę, rozsypujemy pomidorki koktajlowe i ogórka małosolnego. Posypujemy wszystko suszonymi ziołami i rozkruszamy twarożek.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.

GOTOWE!

Przed pieczeniem…

Po upieczeniu…

‘Śniadanie na mieście”, czyli relacja z Restaurant Day w Olsztynie

13246323_1020321344718043_5150185440493618876_o

21 maja, w sobotę, o godzinie 11. wraz z Karoliną i Kamą przygotowałyśmy “Śniadanie na mieście” w Playschool w Olsztynie. Dla jednych było to pierwsze, dla innych drugie śniadanie. Menu było urozmaicone, więc każdy znalazł coś dla siebie. Dziś chciałam się z Wami podzielić jedynie relacją zdjęciową, z krótkimi opisami. Mam nadzieję, że mój wpis zachęci nie tylko Olsztyniaków do brania udziału w akcjach zorganizowanych przez blogerów i blogerki. To ludzie z pasją, którzy swoją pasją chcieliby zarażać innych i dzielić się z innymi tym, co dla nich ważne, i tym, co potrafią najlepiej. My akurat najbardziej lubimy gotować. Dziękuję wszystkim, którzy przybyli, spróbowali i z uśmiechem na twarzy zajadali!

Zatem czytajcie, oglądajcie, i częstujcie się – smacznego! 🙂

MENU „ŚNIADANIE NA MIEŚCIE”
RESTAURANT DAY
21 MAJA 2016

Ja, Sajkofanka Smaku, przygotowałam:

Chrupiące bagietki na trzy sposoby:
*z serem dojrzewającym, pomidorowym pesto i sosem miodowo-balsamicznym

13289013_1149667135097527_1939094396_n*z sałatką z rukoli, karmelizowaną botwinką, gruszką i kozim serem

13289029_1149666205097620_808481695_n
*z jajem, chrustem z boczku, pietruszkowym pesto, prażonymi pestkami dyni i słonecznika

received_1149668145097426A na deser:

Cytrynowo-limonkowy krem z mascarpone z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami polane syropem z kwiatu czarnego bzu i miętą

13292940_1149667218430852_1199690690_nreceived_1149668578430716

Karolina z Co pysznego? przygotowała:

BROWNIE JAGLANE (wygląda kusząco, prawda? 😉 

received_1149668575097383

Sandwiche na trzy sposoby:

*BLT z bekonem, sałatą i pomidorem na chlebie tostowym

received_1149667041764203*Banh Mi z klopsikami wieprzowymi z dodatkiem majonezu, ze świeżą kolendrą, marynowaną marchewką i rzodkiewką, z chilli

received_1149667045097536
*Pan Bagat z tuńczykiem, jajkiem i warzywami

received_1149667915097449Śniadaniowy koktajl – lassi truskawkowe

KaMa z Tygiel Warmiński zaserwowała:

Tarta na kruchym cieście z pokrzywą i gorgonzolą (była przepyszna! 🙂

20160521_111600Babeczki z szynki parmeńskiej z podagrycznikiem i jajkiem sadzonym, pieprzem i kurdybankiem

received_1149668281764079Chłodnik z avocado

received_1149668285097412Kokosanki jaglane

Atmosfera była wspaniała, miejsce idealne na drugie śniadanie w gronie znajomych – na luźne pogaduszki i pyszne przekąski. Zresztą zobaczcie sami, jak było…

20160521_10561520160521_10570020160521_10564820160521_10564120160521_10562913235370_1022094244540753_3329490718474570475_o13227854_1022094027874108_8463226220594245508_oSerdecznie zapraszam Was do odwiedzenia stron moich serdecznych koleżanek-blogerek: Karolina -> Co pysznego? i Kama -> Tygiel Warmiński

Wielkie, wręcz ogromne podziękowania za zorganizowanie imprezy, zaproszenie do wspólnego gotowania, niezwykłą zabawę i udostępnienie zdjęć dla Marty Niedźwiedź z Playschool! 🙂

PlaySchool

Być może wkrótce znowu coś wspólnie ugotujemy…. 😉

Ziołowa tarta gryczana z jarmużem i kolorowymi warzywami – idealna przekąska

aJarmuż – warzywo kapustne, bez głąba, o pięknie pokarbowanych liściach. Skarbnica witamin i minerałów. Powszechne źródło żelaza i wapnia. Silny przeciwutleniacz i obrońca w walce z chorobami. Ot takie to niezwykłe warzywo! (więcej…)

Tarta z botwinką i serem korycińskim

Zapachniało wiosną!

Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach.

Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser koryciński z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek.

(więcej…)

Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej

Przyczyną moich dzisiejszych szaleństw kuchennych jest mąka żytnia razowa, na która natknęłam się ostatnio w osiedlowym sklepie. Jest to mąka nie byle jaka, bo jedna z najlepszych w Polsce. Nie żadna pospolita, do której nie wiedząc czemu, producenci, dodają obecnie mnóstwa spulchniaczy i polepszaczy.

(więcej…)

Słodka tarta na powitanie

WYSTARTOWAŁAM! 🙂 

Dziś zaczynam moją przygodę z blogowaniem.

Gotuję od dawna, dla siebie, rodziny, przyjaciół, znajomych.. W dzień i w nocy. Kiedy tylko najdzie mnie na to ochota. Z pasją, może nieco odważnie, nie trzymając się przepisów. Za namową znajomych i mojego widzimisię wychodzę do was, ze swoimi pomysłami. Ahoj!

Lato nie pozwala zapomnieć mi o świeżych owocach, które mogłabym pochłaniać kilogramami. Wykorzystując to, co mam w ogródku upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną 😉 Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu!

Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli 

KRUCHA TARTA Z KREMEM W TOWARZYSTWIE AGRESTU, MALIN I MORELI

Składniki na tartę:

250g mąki krupczatki

2 żółtka

100g masła 82%tł.

100g cukru

szczypta soli

Składniki na krem:

200g serka mascarpone

2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:

szklanka świeżych malin

szklanka agrestu

2-3 morele pokrojone

świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji)

kilka listków mięty (do dekoracji)

Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka, a następnie utrzeć na tarce o grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce.

W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić.

Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane).

Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! 🙂

A oto efekt końcowy…