Torty to dla mnie zawsze temat tabu. Tak, nie będę ukrywać, że w deserach się nie specjalizuję, choć bardzo lubię je robić i jeść. Stworzenie porządnego tortu wymaga precyzji, skupienia, pomysłowości i dużo więcej wolnego czasu, niż obecnie mam go ja. Ten tort powstał jednak z przypadku… Moja mama obchodziła wczoraj imieniny i rzekła mi tak : “Piekę biszkopt – zrobimy z truskawkami i galaretką”. Myślę sobie ok i mówię: “Ale ja chciałam zrobić Ci torcik bezowy. Już nawet upiekłam spody….”
Po pewnym czasie z pieca wyszedł biszkopt, ależ pachniał! Całe wieki nie jadłam domowego tortu na biszkopcie… Pomyślałam sobie, że połączymy siły i zrobimy go w wersji minimalistycznej. Nasz projekt rósł w siłę. Z lasu wróciła tata i przyniósł świeże, pachnące nieziemsko poziomki. I już wiedziałam co z nimi zrobię… 😉 Wspólnymi siłami stworzyłyśmy bardzo smaczny torcik, który z marszu udekorowałam świeżymi owocami i listkami mięty oraz kruszonymi bezikami.
I tak to właśnie jest u mnie z tymi deserami. Jak coś zaplanuję – nie zawsze wychodzi. Ale gdy zadziałam spontanicznie, powstają najpiękniejsze i najlepsze wypieki. Zatem smacznie Was zapraszam po mój przepis 🙂
Śmietanowy tort z poziomkami, truskawkami i borówkami
Składniki na biszkopt (receptura mojej mamy):
- 6 jaj rozmiar M
- 1 szklanka mąki (200 g)
- 1 szklanka cukru (150 g)
- 1 cukier waniliowy (15 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe wody gazowanej
Składniki do nasączenia blatów:
- 3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżeczka dobrej herbaty czarnej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki spirytusu
Składniki na krem budyniowy z owocami:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka pełnotłustego 3,2 %
- 2 łyżki stołowe cukru
- 180 g masła o zawartości 82% tłuszczu
- 9 dojrzałych truskawek, pokrojonych w kostkę
- garść borówek
Składniki na masę na wierzch i do obłożenia tortu:
- 330 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- garść świeżych borówek
- 6 dojrzałych truskawek
- 2 szklanki świeżych poziomek
- listki świeżej mięty
- kilka bezików do pokruszenia
Przygotowanie:
- Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Do miski wrzucamy białka i miksujemy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian łyżkami cukier wymieszany z cukrem waniliowym i po jednym żółtku. Dodajemy wodę gazowaną. Dokładnie ubijamy mikserem, ale nie za długo – wystarczy, że składniki się dobrze ze sobą połączą. Na koniec przyda nam się łopatka silikonowa i łyżka. Łyżką powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, a łopatką silikonową delikatnie mieszamy. Masa musi być gładka, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Przelewamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 25 minut góra dół, później 10 minut termoobieg (do suchego patyczka i boków, które odejdą od blaszki) w 175 stopniach C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy chwilę ciasto (ok. 5-8 minut) przy otwartych drzwiach piernika, po czym wyjmujemy z blaszki na kratkę, żeby ciasto odparowało.
Ostudzonego biszkopta kroimy na pół w poprzek. Nasączamy – herbatę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i spirytus. Studzimy.
Oba blaty obficie nasączamy, po czym przekładamy kremami (poniżej przepisy na kremy). Do środka dajemy krem budyniowy z owocami, a na wierzch krem śmietankowy i owoce ze świeżą mięta i pokruszonymi bezami.
2. Krem budyniowy:
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy cukier i rozrobione budynie. Energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzone budynie miksujemy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Wrzucamy do masy borówki i pokrojone w kostkę truskawki – mieszamy delikatnie łyżką, żeby owoce ładnie połączyły się z masą.
3. Krem do obłożenia tortu:
W misce ubijamy mikserem śmietankę. Dodajemy cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, dodajemy po łyżce serka mascarpone i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
SMACZNEGO! 🙂
Truskawkowo-kokosowy pudding chia z rabarbarem
Rozsmakowałam się w nasionach chia. Polubiłam dodawać je do potraw, gdyż sprawiają, że stają się one bardziej pożywne. Dodatkowo wspaniale wpływają na przyspieszenie metabolizmu, przynajmniej w moim przypadku, co pozwala mi na szybszy powrót do formy po ciąży 😉 Zachęcam Was do wymyślania własnych kompozycji z małymi nasionami, a moja dzisiejsza propozycja niech stanowi dla Was kolejną inspirację!
Truskawkowo-kokosowy pudding chia z rabarbarem
Receptura na 2 duże porcje
- 400 ml mleczka kokoesowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki stołowe nasion chia
- 400 g truskawek świeżych, bądź mrożonych
- szczypta cynamonu
- 4 łodygi rabarbaru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe zmiksować blenderem z truskawkami (jeśli dajecie mrożone, poczekajcie, aż się rozmrożą) i cynamonem.
- Do powstałego koktajlu dodać 4 łyżki nasion chia. Dobrze wymieszać.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę lub prostokąty.
- Na patelni rozpuścić cukier lub ksylitol. Do rozpuszczonego cukru wrzucić rabarbar, chwilę smażyć, dolać wodę. Jeszcze chwilę podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie.
- Koktajl przelać do szklanek i wstawić do lodówki, aż masa stanie się sztywna (około 30-60 minut). Po tym czasie ułożyć na wierzch puddingu rabarbar. Schłodzić wszystko razem jeszcze przez co najmniej 6 godzin.
SMACZNEGO! 🙂
Wafelkowe brownie
Któż z nas nie lubi czekolady? Jako, że jutro dzień świętego Walentego na prezent dla Waszej drugiej połówki idealnie sprawdzi się mój słodki wypiek – bardzo czekoladowe brownie wafelkowe! Ciężkie, mokre ciasto, w którym znajdziecie kawałki twardych wafelków to prawdziwy afrodyzjak. Bardzo czekoladowa polewa na wierzchu, różowy lukier, truskawki i dodatkowa porcja wspaniale chrupiących wafelków – smakuje obłędnie! Częstujcie się i serwujcie to pyszne ciacho najbliższym przy każdej możliwej okazji! 🙂
Wafelkowe brownie – bardzo czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady minimum zawartość kakao 60 %
- 200 g masła prawdziwego 82 % tłuszczu
- 140 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 6 jaj
- 2-3 wafelki Lusette (ja wybrałam o smaku mlecznym i nugatowym) -> więcej znajdziecie tu: http://www.lusette.pl/
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
W oddzielnej, dużej misce ucieramy jaja z cukrem. Do jednolitej masy dosypujemy powoli mąkę przesianą przez sito, żeby nie było grudek.
Do ubitej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem (lekko ostudzoną), dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę wafelki – mieszamy bardzo delikatnie, żeby nie rozkruszyć bardziej wafli.
Ciasto przelewamy do ulubionej blaszki (najlepiej o średnicy od 26 do 28 cm), wysmarowanej masłem. Jeśli macie tak jak ja formę silikonową – wystarczy przelać masę 🙂
Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w 195oC.
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30 % tłuszczu
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dorzucamy czekoladę w małych kawałkach. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Polewamy na ostudzone ciasto.
Składniki na lukier różowy:
- 1 łyżka stołowa wody
- 2 czubate łyżki stołowe cukru pudru
- Barwnik spożywczy różowy lub sok z buraka
Do łyżki stołowej wody dodajemy cukier puder – ja zawsze dosypuję powoli tyle, aż uzyskam pożądaną konsystencję – teraz były to dwie czubate łyżki stołowe. Do uzyskania koloru różowego używamy kropelki barwnika spożywczego, bądź soku z buraka.
Do dekoracji:
- Wafelki Lusette
- Świeże truskawki, bądź inne owoce
Polane ciasto dekorujemy rewelacyjnie chrupkimi wafelkami Lusette i świeżymi owocami.
Nalewka z truskawek, kwiatów czarnego bzu i świeżej mięty
W nalewkach jest pewna magia. Smak nalewki, która leżakuje w naszej domowej piwniczce cały rok, albo i dłużej , zależy od wielu czynników. Dojrzałości owoców, rodzaju użytego alkoholu, doskonale dobranych składników. Ja bardzo lubię truskawki i kwiaty czarnego bzu. To prawdziwe i najlepsze zapachy wiosny! Postanowiłam połączyć je dziś w jedno i stworzyć nalewkę, która w zimowy wieczór przypomni mi chwile słonecznych dni! Szczerze mówiąc najbardziej lubię robić nalewki i obserwować, co się z nimi dzieje podczas całego procesu fermentacji. A później obserwować miny najbliższych, którzy próbują mojego eksperymentalnego trunku… 😉
Częstujcie się zatem! Nalewkę przygotowałam ulubioną metodą zalewania
Metoda zalewania owoców przebiega następująco – krok po kroku:
- Początkowo zalewamy alkoholem owoce (tu mamy dowolność) do objętości ¾ naczynia, u mnie w tym wypadku jest to 3 litrowy słój.
- Odstawiamy wszystko na minimum 3 miesiące do 6 maksymalnie, po czym zlewamy pierwsza nalewkę.
- Następnie owoce zasypujemy od 0,8 kg do 1 kg cukru (w zależności od rodzaju użytych owoców i ich dojrzałości) i odstawiamy do leżakowania na kolejne 3 do 6 miesięcy.
- Po tym czasie zlewamy drugą nalewkę, która wytworzyła się z owoców i cukru.
- Na koniec łączymy pierwszą i drugą nalewkę w jedność, a później odstawiamy ją do leżakowania, przechowywania etc. – im dłużej będzie dojrzewać, tym lepiej!
Smacznego i powodzenia! 🙂
Domowa nalewka ze świeżych truskawek, kwiatów bzu czarnego i mięty
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebowali:
- 1 kg świeżych, dojrzałych truskawek
- 12 baldachów kwiatów bzu czarnego
- 8 listków świeżej mięty
- 0,7 litra wódki ( możecie użyć spirytusu – ja użyłam wódki, gdyż chcę osiągnąć nieco delikatniejszy smak 🙂
- duży słój 2 l
A po trzech miesiącach przyda się…
– sito o małych oczkach
– gaza jałowa
– drugi słój lub szklana butelka
– 0,8 kg cukru kryształu
Zaczynamy od wyparzenia słoja. Następnie płuczemy i osuszamy owoce, które przesypujemy do słoika. Owoce zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Gdy minie długo oczekiwany czas zlewamy nalewkę 1 do naczynia szklanego przez sito wyłożone gazą, po czym zabieramy się za przygotowanie nalewki nr 2. Owoce, które pozostały zasypujemy 0,8 kg cukru kryształu i odstawiamy na kolejne minimum 3 miesiące. Nalewkę pierwszą odstawiamy do leżakowania.
Po długo wyczekiwanym czasie zlewamy nalewkę nr 2 przez sito wyłożone gazą jałową i łączymy obie nalewki – odstawiamy do przechowywania, by uzyskać smak, który nas zadowoli.
Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem
Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉
Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂
Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera
- 300 g ulubionego miksu różnych sałat
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 g świeżych truskawek
- roladka z koziego sera
- prażone orzechy włoskie
- garść suszonej żurawiny
- garść kiełek rzodkiewki
- świeże płatki chabrów i dzikiej róży
Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.
Smacznego! 🙂
Lekki deser cytrynowo-limonkowy z karmelizowanym rabarbarem i świeżymi truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni! Najczęściej zajadamy je prosto z koszyczka, bądź zmiksowane w koktajlu. Są też i zwolennicy orzeźwiających koktajli, czy sorbetów. Truskawki idealnie pasują do słodkich deserów. Ciast, ciasteczek, tart, bułeczek… Ja jednak chciałam zaproponować Wam słodki, lekki deser, lekko kwaśny z truskawkami i rabarbarem, którego również wszędzie pełno! Jest to deser, który przygotowałam w ramach Restaurant Day w Olsztynie 🙂
Cytrynowo-limonkowy krem z mascarpone z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami polane syropem z kwiatu czarnego bzu i miętą
Składniki:
- 600 g świeżych, polskich truskawek
- 3 gałązki świeżego rabarbaru
- 250 g kremowego serka mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % tłuszczu
- 50 g białej czekolady
- czubata łyżka cukru
- 100 ml wody
- sok z 1 1imonki
- skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki (sparzona, pokrojona w drobną kosteczkę)
- domowy syrop z kwiatów czarnego bzu (kto nie ma może użyć kupnego 😉
- świeże listki mięty do dekoracji
DO DZIEŁA!
- Truskawki, opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić dowolnie.
- Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić wszerz, w kosteczkę ok. 1 cm.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać sok z limonki oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę skórkę z limonki i cytryny. Połączyć łyżką z białą czekoladą.
- Śmietanę ubić na sztywno. Uważać, żeby nie przebić. Dodać do masy serowej.
- Na patelnię wsypać cukier i wodę. Poczekać, aż cukier się rozpuści i woda lekko podgrzeje. Wrzucić pokrojony rabarbar. Smażyć, aż owoce lekko się skarmelizują. Zdjąć z patelni, ostudzić.
- Do małych kokilek, bądź pucharków rozłożyć masę śmietankowo-limonkową, położyć na nią karmelizowany rabarbar, świeże truskawki. Wszystko polać niewielką ilością syropu z czarnego bzu. Ozdobić miętą.
SMACZNEGO! 🙂
Sałatka owocowa z bundzem z Warką Radler 2% Zielone Jabłuszko – część 2
My kobiety mam już to w swojej naturze, że lubimy zjeść dobrze, smacznie, a przy tym czuć się lekko i powabnie! Dlatego też moja dzisiejsza receptura skierowana jest zwłaszcza do płci pięknej. Zasmakujcie się w sałatce z malinami, czereśniami, truskawakami, serem bundzem i rukolą. A do sałatki dołączcie coś, co w ciepły dzień będzie jak znalazł – słodko-kwaśne, orzeźwiające piwo o smaku jabłuszowym od Warki Radler.
Nie uważacie, że piwo owocowe i sałatka tworzą bardzo zgrany duet w letnie popołudnie? 😉 Spróbujcie koniecznie!
Sałatka z truskawkami, nektarynką, suszoną śliwką i mini mozzarellą
Z każdym dniem przybywa coraz więcej świeżych, kolorowych, soczystych i jakże słodkich owoców, które w ciepłe dni idealnie sprawdzą się na lekki obiad! Zachęcam Was do samodzielnego kombinowania ze smakami, bo naprawdę warto! Ode mnie dziś pomysł na szybką sałatkę owocowo-serową. Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, drogocenne śliwki suszone i pestki. Mała miseczka równa jest prawdziwej bombie witaminowej – zajadajcie zatem na zdrowie! 😉
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Na ogródku rabarbar wypuścił już młode listki, a wraz z nimi piękne czerwone ogonki, które wspaniale sprawdzą się w kuchni. Ogonki listkowe mają przyjemny kwaskowaty, cierpki smak i zachwycają swym różowo-czerwonym kolorem. Im czerwieńszy rabarbar, tym bardziej słodki. Podobnie zresztą jak jego koleżanki z wiosennej grządki, panny truskaweczki, które ubóstwiam w każdej postaci. No cóż, na pierwszy ogień błyskawiczne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z tymi że owocami – na zdrowie!
Owsianka z preparowanymi zbożami i truskawkami
Poniedziałek ruszamy zdrowo i z mnóstwem energii. Zapraszam was na tygodniowy cykl śniadań z owsianką w tle!