Rok temu zostałam mamą. I choć zawsze lubiłam się zdrowo odżywiać to karmiąc piersią postanowiłam, że będę starać się jeść jeszcze lepiej i smaczniej 🙂
Początki wiadomo były trudne, wtedy to prym w garach wiódł mój mąż, który cały dwutygodniowy urlop tatusiowy spędził na bieganiu do sklepu po zakupy, przygotowywaniu posiłków i sprzątaniu. Od samego początku udało mi się wprowadzić zdrowe nawyki, a że byłam po cesarskim cięciu miałam ku temu lepszą drogę, bo od trzech dni praktycznie nic nie jadałam 😀
Za to moja mała K. nadrabiała i ssała całe dnie, całe noce… Dużo czytałam będąc jeszcze w ciąży, że nie istnieje już pojęcie diety matki karmiącej. Choć nie ukrywam, że już na pierwszej wizycie położna zaznaczyła “Żebym tylko jajecznicy na boczku nie jadała!”. No nie jadłam na boczku, ale jajecznicę owszem wcinałam. Na szczęście obyło się bez kolek i innych przykrości brzuszkowych. No i tak zostało. Diety nie stosowałam i nie stosuje do dziś, po prostu wprowadziłam w życie kilka prostych rzeczy:
- Na moim talerzu królują sałatki: owocowe, warzywne, z kurczakiem, z rybą, z mnóstwem ziół i bakali;
- Na obiad rozsmakowałam się w pulpecikach na różne sposoby, podane z różnymi kaszami i surówkami;
- Kapusta kiszona i ogórki kiszone – obowiązkowo w lodówce muszą być! 🙂
- Lubię zacząć dzień od pożywnego koktajlu, musli na wodzie, czy owocowej jaglanki;
- Na kolacje wcinam twarożki, jogurty naturalne, zajadam bakalie i sałaty.
A co z zachciankami na słodkości? Oczywiście nikt mi ich nie zakazał, ani ja ich nikomu nie zakazuję, ale wiem, że to jeden z moich wielkich nałogów i staram się z nim walczyć na każdym kroku. Zaobserwowałam też, że wraz z ograniczeniem słodyczy chęć na podjadanie, podskubywanie czegoś jakby gdzieś się ulotniła, teraz częściej nachodzi mnie na kwaśne, aniżeli na słodkie.
- W początkach karmienia chęć na słodycze zastępowałam ziarnami słonecznika (prażyłam je sobie na patelni), suszonym morelami i daktylami, a podczas nocnych karmień ratowały mnie owocowo-warzywne musy wyciskane dla dzieci 😀
- W weekendy i święta pozwalam sobie na domowe ciasto, bądź kawałek drożdżaka z cukierni; ze smakiem zajadam gorzką czekoladę;
- Piję w południe jedną filiżankę kawy, do której dodaję łyżeczkę prawdziwego kakao – rewelacja!
- W chwilach słabości piję wodę, herbatki ziołowe i owocowe.
Moja córka za chwilę skończy roczek. A mi coraz bardziej spodobało się to kolorowe odżywianie. Moja K. zjada już posiłki razem z nami. Póki co nie daję jej słodyczy, miksuje jej owoce, bądź piekę dla niej coś sama. Jogurty zjada naturalne i tak jak ja uwielbia owoce i warzywa. No może z kaszami jest trochę gorzej, ale ziemniaczki owszem i ogórek kiszony. A kanapeczka i jajecznica podstawowe w menu. Na słodkości jeszcze z pewnością przyjdzie pora 🙂
Nadal karmię moją córkę piersią. Wielokrotnie myślałam o odstawieniu, lecz wszystkie próby kończyły się niepowodzeniem. Trochę z tego powodu przepłakałam, rodzina nie ma ze mną lekko, bo wiadomo jak to hormony kobiecie na macierzyńskim buzują 😉 I tak z biegiem czasu polubiłam to karmienie piersią. Będąc w ciąży nie potrafiłam sobie nawet wyobrazić jak to będzie, wręcz wstydziłam się, że będę musiała kiedyś przy kimś nakarmić moje dziecko piersią. Jednak los obdarzył mnie mlekiem dla K. i postanowiłam, że z tego skorzystam. Nie będę ukrywać, że kosztowało mnie to wiele wyrzeczeń: każdy wieczór w domu, nieprzespane noce (do dziś ani jednej nie przespałam 🙂 ), nie pamiętam już kiedy obejrzałam cały film, bądź odcinek ulubionego serialu. W kuchni i w blogowaniu też trochę się zapuściłam, bo każda wolną chwilę przeznaczałam na drzemkę (w sumie do dziś przeznaczam). Ale powiedzcie sami: czy to jest teraz najważniejsze? Z biegiem czasu ilość karmień się zmniejsza. Teraz to już głównie poranki, wieczory i noce. Ale te karmienia są już zupełnie inne. Są pełne miłości, czułości, bliskości, zrozumienia. Ciężko je odstawić, gdy dziecko domaga się piersi i czeka, patrzy w oczy, mówiąc “Mama”. Niebawem czeka mnie powrót do pracy i nie wiem, czy uda mi się zachować ten piękny rytuał. Jedno jest pewne, że zostanie to w mojej pamięci już na zawsze i uważam, że to cenny dar i nagroda w zamian za to, że nie mogłam urodzić naturalnie. W życiu bym nie pomyślała, że tyle wytrwam. Ba, nigdy bym nie pomyślała, że można nie przespać całej nocy przez cały rok! 😉
A poniżej drogie mamy dzielę się z Wami przepisem na moja ulubioną sałatkę, którą zajadam się przynajmniej raz w miesiącu 🙂 Na zdrowie!
Ulubiona sałatka matki karmiącej – Sałatka z awokado i tuńczykiem
Receptura na jedną osobę:
- 1 sztuka awokado odmiany Hass
- 100g tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajo rozmiar M
- Świeży szczypiorek
- Świeża nać pietruszki
- Oliwa z oliwek BIO
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Koper i pietruszkę posiekać.
- Jajo ugotować na twardo (od momentu wrzenia wody 8 minut – woda osolona).
- Na talerzu ułożyć awokado, tuńczyka, jajo, dodać pietruszkę i koper. Doprawić solą i pieprzem, polać obficie oliwą, dobrze wymieszać i zajadać!
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Składniki:
- opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
- 2 świeże, dojrzałe gruszki
- garść prażonych ziaren słonecznika
- olej lniany tłoczony na zimno
- ulubione suszone zioła do doprawienia
Przygotowanie:
- Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
- Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
- Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
- Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
- Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).