
Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno nie jedliśmy z mężem tak dobrze doprawionego mięsa! Do tego kuskus z koperkiem, awokado, kolendrą, cytryna i oliwą oraz sałata. Połączenie idealne, niby dużo, ale jakże zdrowo i smacznie. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono
Receptura na 4 porcje
- 1 kg mięsa z udek kurczaka (udka pozbawione skóry i kości)
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek z kurczaka (klik)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu akacjowego
- 1 duża marchewka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka pestek dyni
Kasza kuskus na zielono
- 200 g kaszy kuskus
- wrząca woda
- garść świeżego siekanego koperku
- garść świeżej siekanej kolendry
- 1 małe awokado hass
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka obrać ze skóry i usunąć kości oraz chrząstki. Można skorzystać też z gotowych kawałków i kupić mięso z udek już wytrybowane.
- W misce połączyć: miód, olej rzepakowy oraz przyprawę do pikantnych skrzydełek z kurczaka od Vegeta Natur. Dokładnie wymieszać, po czym zamarynować w mieszance mięso. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
- W tym czasie obrać marchewkę i pokroić ją w półplasterki oraz opłukać szpinak.
- Wyjąć mięso z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchewkę, suszone pomidory z oleju, szpinak, posypać pestki dyni. Na wszystko ułożyć mięso z udek z kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach C (termoobieg, bez przykrycia). Po tym czasie posmarować masłem mięso na wierzchu, dodatkowo można obrócić uprzednio mięso, aby dokładnie obtoczyło się w wytworzonych podczas pieczenia sokach. Podnieść temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane.
Kuskus na zielono
- Na sicie opłukać kaszę, po czym włożyć ją do miski.
- Zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus, żeby woda była około 3 cm nad powierzchnią kaszy. Woda sama wchłonie się do kaszy po około 3 minutach.
- Kiedy kasza wchłonie całą wodę, kaszę dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, pokrojone w kosteczkę awokado, posiekaną kolendrę i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone mięso podawać z kuskusem oraz sałatą z pomidorami, doprawioną oliwą z oliwek i cytryną. Mięso jest tak soczyste i aromatyczne, że od razu znika z talerza! Pyszności 🙂 Na zdrowie!



Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką
Może wydawać się Wam, że udka w majonezie to karygodna sprawa, no bo jak to majonez i kurczak. Dziś chciałabym Was przekonać, że to świetne połączenie. Do przygotowania aromatycznych udek użyłam Majonezu Kętrzyńskiego lekkiego, by było bardziej fit, skoro to kurczak 😀 Powiem Wam, że majonez stanowi świetny element zespajający całą marynatę. W połączeniu z szalotką, marchewką, czosnkiem i musztardą nadaje kurczakowi wspaniale chrupiącą skórkę, a warzywa upieczone w tej marynacie znikają jeszcze szybciej, niż mięso. To jak, wiadomo co jutro na obiad? 😉 Częstujcie się!
Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką
Składniki:
– 1 kg udek z kurczaka
Marynata:
– 3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego” (https://ketrzynski.pl/)
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 mała cebulka szalotka
– 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
– sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 szalotka, 1 marchewka, 1 łyżka masła
Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy. Do marynaty wrzucamy udka z kurczaka. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC. Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem). Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem. Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut.