
Nadszedł czas na kolejną propozycję z wędzonych warzyw. Tym razem cukinia. Ta sałatka na pewno będzie smakować też świetnie z cukinią pieczoną, czy nawet na surowo. Więc nie obawiajcie się, jeśli nie macie w zapasie wędzonych warzyw.
O wędzonych warzywach pisałam Wam wcześniej tutaj: http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/warminskie-specjaly-opowiesc-o-wedzonkach-ktorych-powinien-sprobowac-kazdy/
Dziś wariacja z cukinią, która okazał się nieco gorzka, więc dobrałam do niej słodkie dodatki i sos, co sprawiło, że smak doskonale się uzupełnił i wszystko świetnie zagrało.
To jak, spróbujecie? 🙂 Zapraszam – już prościej się nie dało!
Sałatka z winogronem, gruszką i wędzoną cukinią
Składniki:
- 1 połówka średniej wielkości cukinii
- 1/2 gruszki
- 6-8 owoców winogrona
- łyżka stołowa nasion czarnuszki
- świeża mięta
Dresing:
- 2 łyżka pulpy z mango
- 1/4 mielonego chili
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Warzywa na sałatkę pokroić. Posypać czarnuszką. Polać dresingiem.
