Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Jestem ogromną fanką dań jednogarnkowych. Całym sercem kocham gulasze, zwłaszcza te z wołowiny. Tym razem przygotowałam Wan coś, co po pierwszym kęsie pokochacie miłością nieskończoną! Długo duszone mięso wołowe w wytrawnym czerwonym winie, z dodatkiem dużej ilości ziaren kolendry i słodkiej wędzonej papryki. Do tego cebulka, która po wielu godzinach duszenia staje się przyjemnie kleista i słodka, co w połączeniu z długo duszonym mięsem, daje rewelacyjne doznania smakowe. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie Mięsa wołowego na gulasz „Wół na stół” ZM Warmia
  • 500 ml buliony warzywnego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól do smaku (na koniec)
  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Świeżo siekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso wyjmij z opakowania, osusz. Nie krój na mniejsze kawałki. Mięso będzie się długo dusić, więc
 i tak będzie miękkie.

W szerokim większym garnku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz mięso, wcześniej obtoczone w mące pszennej. Smaż z każdej strony na lekko rumiany kolor tak, około
2 minut z każdej strony. Następnie zalej mięso bulionem warzywnym i winem. Dodaj ziarna kolendry, paprykę słodką wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, posiekaną w piórka cebulę i zmniejsz ogień, aby gulasz tylko lekko się gotował. W ten sposób duś mięso 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw solą do smaku. Podawaj z natką pietruszki i pajdą chleba lub ulubioną kaszą.

Szynka wieprzowa pieczona w czosnku i ziołach

Bardzo lubię, gdy na świątecznym stole pojawiają się pieczone, bądź wędzone mięsa. Pokrojone w cienkie plastry idealnie smakują podane na zimno z ostrą musztardą, chrzanem, bądź konfitura żurawinową. Dziś zapraszam na szynkę wieprzową, bardzo aromatyczną – pieczoną w czosnku i ziołach. Życzę smacznego 😉 
(więcej…)

Polędwiczka z jelenia z chutney’em rokitnikowo-dyniowym

Miałam to szczęście, że dostałam wczoraj od mojego kolegi Rafała kawałek mięsa z jelenia. Od razu pomyślałam, iż to niebywała okazja na pyszny obiad 🙂 Wieczorem szybko włożyłam mięso w marynatę, po czym schowałam do lodówki. Co więcej, po południu porcja znalazła się już na talerzu i… baardzo szybko z niego zniknęła 🙂 Jeśli macie szansę na zjedzenie dziczyzny nie wahajcie się ani przez chwilę. To bardzo wartościowe mięso – zawiera dużo białka i witamin z grupy B, charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu, przy tym niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień – po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować 🙂

(więcej…)