Ciasto ślimaczkowe z cynamonem i wiśniami

Dobrze wiecie, jak bardzo lubię modyfikować swoje przepisy, by nie wiało nudą 🙂 Nie raz w mojej kuchni sprawdziło się powiedzenie, że najlepsze rzeczy powstają z przypadku. Tak było i tym razem!

Pewnie każdy z Was chociaż raz jadł słynne cynamonki. Ich zapach, zwłaszcza po upieczeniu, jest nieziemski! Wakacje to idealny czas na rozwój kulinarnych uniesień. W ogrodzie i na straganach pojawia się mnóstwo sezonowych owoców, które idealnie pasują do drożdżowych wypieków. W ogrodzie moich rodziców z drzewek uśmiechają się do mnie ostatnio wisienki, zatem zerwałam kilka i dodałam do mojego dzisiejszego wypieku. Początkowo założyłam sobie, że upiekę każdemu sowitych rozmiarów cynamonkę z wiśniami, ale kiedy zaczęłam układać ślimaczki na blasze zobaczyłam, jak cudownie się łączą i wtedy na myśl przyszło mi, by upiec je w formie ciasta. To był strzał w dziesiątkę! Ile frajdy sprawiło domownikom odrywanie ślimaczków z upieczonego ciasta! Niektórzy rwali całe ślimaczki, inni urywali po paseczku. Najważniejsze, że smakowało i wszyscy prosili, bym powtórzyła ten wypiek jeszcze raz. Koniecznie z wiśniami!

Sprawdźcie sami, jak pyszne smakuje!

Ciasto ślimaczkowe z cynamonem i wiśniami

Zaczyn:
🔸45 g świeżych drożdży
🔸2 łyżki mąki pszennej typ 550
🔸2 łyżki cukru
🔸6 łyżek ciepłego mleka (ok. 90 ml)

Ciasto:
🔸500 g mąki pszennej typ 550
🔸1 jajo
🔸200 ml ciepłego mleka
🔸4 łyżki cukru trzcinowego
🔸gotowy zaczyn drożdżowy
🔸80 g rozpuszczonego i osudzonego masła

Do posmarowania wyrośniętego ciasta:
🔸20 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
🔸Cynamon (dowolna ilość)
🔸Prawdziwe kakao (dowolna ilość)
🔸Cukier trzcinowy 4 łyżki

🔸1 szklanka wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:
Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie podsyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto masłem, a następnie posyp po całości cukrem, cynamonem i kakao. Poukładaj dowolnie wiśnie. Tu masz dowolność 😉 Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 5cm kawałki. Układaj ślimaczki jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch możesz jeszcze poukładać wisienki, delikatnie je dociskając. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg). Smacznego!

Ciasto możesz pokroić lub odrywać ślimaczki rękami Mniam! 😁

Sweet like chocolate

Czekolada.
Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak!
W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich,  jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej.
Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe!
Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe ciasto z owocowo-rumową nutką, które na pewno poprawi Wam humor!
P.S. Koniecznie obejrzyjcie film pt. Czekolada, który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór!
Smacznego łakomczuchy! 🙂
Składniki na ciasto: 
¾ kostki masła prawdziwego 82%
 3 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej
 5 jaj
szklanka brązowego cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki wiśni lub czereśnie wydrylownych
pół szklanki rumu
Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy.
Zabieramy się za ciasto.
Przygotowujemy garnek z gorącą wodą. Nad nim umieszczamy metalowe naczynie, w którym rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy podzieloną na części czekoladę i rozpuszczamy, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
 Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy je do ostudzonej czekolady, którą wcześniej rozpuściliśmy. Następnie dodajemy  powoli mąkę przesianą przez sito. Robimy to ostrożnie drewnianą łyżką.  Dorzucamy owoce w rumie. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40-45minut.
Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą  bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką, albo dwoma, zależy jak bardzo słodkie ciasta lubimy.
Dekoracja dowolna – dajcie się ponieść fantazji! 🙂