Wielkanocny mazurek matcha

Dzień dobry! 🥰

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najłatwiejszego mazurka wielkanocnego ever! Pyszny, chrupiący, herbatnikowy spód, który może zagnieść nawet Wasze maluszek 😁 Do spodu w tym roku przygotowałam krem na bazie białej czekolady i herbaty matcha, która nadała pięknego, zielonego, wiosennego koloru.

WIELKANOCNY MAZUREK MATCHA

  • KRUCHY SPÓD
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
  • KREM MATCHA
    90 g śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka mielonej herbaty match
  • Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).

    Krem: śmietankę podgrzać. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby odparować wodę. Zdjąć śmietankę z palnika, dodać czekoladę, miesiąca do rozpuszczenia. Do gotowego kremu dodać matchę. Dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzony spód, ozdobić dowolnie. U mnie truskawki, czekolad biała, borówki, wiórki kokosa, matcha. Wstawić na całą noc do lodówki.

Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉

Blok czekoladowy z herbatnikami

  • 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
  • 500 g mleka w proszku
  • 120 ml wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6-8 łyżek kakao
  • 500 g herbatników

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
  2. Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
  4. Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
  5. Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
  7. Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂

SMACZNEGO! 🙂