
Dzień dobry!
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najłatwiejszego mazurka wielkanocnego ever! Pyszny, chrupiący, herbatnikowy spód, który może zagnieść nawet Wasze maluszek Do spodu w tym roku przygotowałam krem na bazie białej czekolady i herbaty matcha, która nadała pięknego, zielonego, wiosennego koloru.
WIELKANOCNY MAZUREK MATCHA
- KRUCHY SPÓD
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru - KREM MATCHA
90 g śmietanki 30%
100 g białej czekolady
1 łyżeczka mielonej herbaty match - Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).
Krem: śmietankę podgrzać. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby odparować wodę. Zdjąć śmietankę z palnika, dodać czekoladę, miesiąca do rozpuszczenia. Do gotowego kremu dodać matchę. Dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzony spód, ozdobić dowolnie. U mnie truskawki, czekolad biała, borówki, wiórki kokosa, matcha. Wstawić na całą noc do lodówki.

Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉
Blok czekoladowy z herbatnikami
- 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
- 500 g mleka w proszku
- 120 ml wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6-8 łyżek kakao
- 500 g herbatników
Przygotowanie:
- Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
- Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
- Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
- Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂
SMACZNEGO! 🙂