Dzisiaj gratka dla fanów zdrowszej wersji słodkości 🥰

Ostatnio mam meeeega ochotę na słodkości, dlatego staram się szukać zamienników, by ograniczyć nieco cukier w swojej codziennej diecie i nie zajadać czekoladowych cukierasków wieczorami 🤪🙈

I tak oto powstał zdrowy deserek a’la bounty – z miłości do kokosa oczywiście! 🥥🥥🥥😁🤤

Zdrowy deserek a’la bounty Sajkofanki

Do przygotowania dwóch pysznych porcji będziecie potrzebować:

Masa kokosowa:
🍃70 g wiórek kokosowych
🍃30 g płatków jaglanych
🍃15 g ksylitolu
🍃250 ml napoju kokosowo-ryżowego

Masa budyniowa:
🍃 30 g budyniu czekoladowego (u mnie delecta)
🍃 250ml napoju kokosowo-ryżowego

Do dekoracji:
🍃Kakao naturalne
🍃Wiórki kokosowe

Masa kokosowa: wszystkie składniki zagotować w rondelku, aż wchłoną całkowicie mleko. Powstałą masę zmiksować blenderem tak, by były wyczuwalne wiórki kokosa.

Masa budyniowa: Proszek budyniowy połączyć z mlekiem, żeby nie było grudek i zagotować, aż powstanie gęsta masa.

W naczyniu ułożyć warstwę budyniu, później warstwę kokosową. Po wierzchu posypać obficie kakao i wiórkami kokosa.

Koniecznie dajcie znać, jak smakowało 😁🔥

Ten deserek fajnie zrobić sobie w słoiczku, bo wystarczy zakręcić nakrętką i mozna zabrać ze sobą w plener albo do pracy 😉

Kokosowy pudding z nasionami chia i musem ananasowym

Szałwię hiszpańską, znaną przez większość z nas jako nasiona chia, odkryłam przypadkiem. W piekarni kupiłam bułeczkę z nasionami chia i bardzo mi zasmakowała. Zaopatrzyłam się zatem w małe, czarne ziarenka i zajadam się nimi ze smakiem. Odkąd jestem mamą karmiącą piersią (to już 7 tydzień! 🙂 zwracam szczególną uwagę na to, co jem. Słodycze na stałe zniknęły z mojego menu, szukam zdrowszych alternatyw. Na przekąskę zajadam się głownie bakaliami, nasionami słonecznika, pestkami dyni.

Za zrobienie puddingu zabierałam się już od dawna. Przygotowanie jest baardzo proste, a smak nieoceniony. Zresztą, któż z nas nie ma słabości do słodkiego połączenia kokos-ananas. Mmmmm pychotka! 🙂

Zdrowy deser dla mamy karmiącej

Kokosowy pudding chia z musem ananasowym

Składniki na dwie porcje:

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 3 czubate łyżki stołowe nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 5 plastrów ananasa z puszki

Nasiona chia wymieszać z mlekiem i posłodzić ksylitolem. Przelać na dwie równie porcje do szklanek. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ananasa z puszki pokroić w kosteczkę, po czym zmiksować na mus blenderem. Ułożyć na wierzch puddingu.

Zajadać ze smakiem! 🙂