Nim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie ma w niej szkodliwych białek glutenowych. Dodatkowo działa odkwaszająco i syci na bardzo długo!
W połączeniu z burakiem, malinami i serem pleśniowym, z dodatkiem prażonych ziaren i obsypana świeżymi ziołami dostarczy Wam mnóstwa energii! Tak przygotowaną sałatką na pewno zaskoczycie swoich najbliższych, a i w Waszym menu na pewno zagości na dłużej! 😉
Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia
Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie!
Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i – sałatka idealna do pracy
Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie.
Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę dla korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu ora jest dobrym źródłem cynku, wapnia, witamin B1, B2 i kwasu foliowego.
Jak widzicie działa niemal jak nauralne lekarstwo, które możecie spożywać do woli! Na słono, na słodko, idealnie syci na długo, stąd tez polecam do dań jednogarnkowych i sałatek, które sprawdzą się do pracy. A poniżej jedna ze smacznych propozycji ode mnie. Na zdrowie! 🙂