Idealny zakwas na żurek wielkanocny

Za tydzień Wielkanoc! Dzisiaj zatem ostatni dzień, by nastawić zakwas na żurek wielkanocny Łapcie mój sprawdzony przepis! ZAKWAS NA ŻUREK 500 ml przegotowanej, ostudzonej wody 6 czubatych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 (może być też typ 1850) 6 obranych ząbków czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Dodatkowo: wyparzony słoik litrowy gaza jałowa

Pręga wołowa w sosie kaparowo-rozmarynowym z sałatką z komosy ryżowej i cukinii

To wielkie szczęście móc odkrywać nowe smaki. Nawet wtedy, kiedy przygotowujemy je sami, w domowym zaciszu, a później serwujemy je najbliższym i sprawiamy, że na ich twarzach pojawia się uśmiech i proszą o dokładkę. Tak było z pręgą wołową, którą ostatnio przygotowałam pierwszy raz w życiu. Wyszło pysznie i podpisuję się pod tym przepisem w

Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Jestem ogromną fanką dań jednogarnkowych. Całym sercem kocham gulasze, zwłaszcza te z wołowiny. Tym razem przygotowałam Wan coś, co po pierwszym kęsie pokochacie miłością nieskończoną! Długo duszone mięso wołowe w wytrawnym czerwonym winie, z dodatkiem dużej ilości ziaren kolendry i słodkiej wędzonej papryki. Do tego cebulka, która po wielu godzinach duszenia staje się przyjemnie kleista