Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą

Zupa gulaszowa. 
Jedna z moich ulubionych!
 Nadszedł czas, by podzielić się z Wami moją recepturą!
Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę 😉 Zapraszam! 

Receptura:
 
Na bulion: 
– 2 l wody 
– 6 dużych marchewek
–  3 korzenie pietruszki
– 1 korzeń selera
– 1 duża cebula 
– 1 główka czosnku
– 1 papryczka chili świeża 
– liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy
 
Na lane kluseczki:
– 2 jaja rozmiar L
– 45 g mąki pszennej
– 45 g mąki kukurydzianej 

 

Zupa:
– 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 
– 2 l bulionu warzywnego 
– 6 dużych, świeżych marchewek 
– 1 świeża papryka
– pęczek świeżej kolendry
– pieprz, sól, kurkuma, majeranek
1. Bulion
Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili (bez ogonka), dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty kolorowy. Gotujemy na dużym ogniu, aż bulion zacznie się gotować intensywnie, a wówczas ogień zmniejszamy tak, żeby bulion tylko “pyrkał”, dzięki temu cały smak przejdzie do bulionu i zachowa ładny kolor. Gotujemy minimum godzinę, żeby uzyskać smak. 
 
2. Mięso 
Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące kukurydzianej. Smażymy na rumiano. Odstawiamy. 
 
3. Lane kluski
W misce łączymy jaja oraz dwa rodzaje mąki tak, żeby nie było grudek. Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku. 
 
4. Zupa
Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i majeranku. Podajemy z lanymi kluseczkami i świeżo siekaną kolendrą. Pysznie rozgrzewa!
 
SMACZNEGO!

2 thoughts on “Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *