Antonówka i węgierka w solonym karmelu

Deser słodko-słony. A do tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka – delektujcie się! 
Będzie szybko, tanio i słodko! 

  Solony karmel: 

– 200g cukru kryształu
– 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania
– 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu
– łyżeczka soli z Wieliczki
 Dodatkowo:
– 1 jabłko odmiany antonówka
– 1 śliwka węgierka
– maliny, świeża mięta
1. Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
2. Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
3. Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.
 4. Wydrążone i umyte owoce zanurzamy w karmelu i układamy na talerzu. Możemy dodać gałkę ulubionych lodów, ale owoce skąpane w solonym karmelu odpowiednio nas zasłodzą 😉
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.