Bajeczna tarta z sezonowymi owocami

W weekend było bardzo słodko! W przydomowym ogródku znalazłam kolorowe i dojrzałe owoce, które wraz z pnącymi kwiatami nasturcji, aż prosiły się, by zerwać je z krzaczka i zabrać ze sobą do kuchni. Czym prędzej więc to uczyniłam i szybko je przetworzyłam. Nie da się ukryć, iż poniosła mnie wielka fantazja. No cóż, tak to już ze mną jest…  Smacznego łasuchy!

 P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu  🙂

 

Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami

Na ciasto: 
– 3 żółtka jaja
– 150g masła 82% tłuszczu
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
– pół łyżeczki soli
Na krem:
– 250ml śmietany 36%
– 500g serka mascarpone
– 3 czubate łyżki cukru pudru
– sok z jednej dużej cytryny
Na wierzch: 
– 5 śliwek węgierek
– 1 duża brzoskwinia
– maliny
– borówki
– świeża mięta
– kwiaty nasturcji
PRZYGOTOWANIE:
 
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy do 180 stopni C piekarnik. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut). Ostatnie 5 minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta.
Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę.
Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty i kwiatami. Serwujemy na rodzinnym spotkaniu. Zapewniam – wszyscy będą zachwyceni 😉
Smacznego łasuchy!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.