Bon appetit!

Lubię piątkowe wieczory. Świadomość tego, że zaczął się weekend i przynajmniej w sobotę pośpię nieco dłużej niż mam to w zwyczaju. Dziś poczułam pierwsze podrygi jesiennej aury. Zimny wiatr, spadające na nos krople deszczu,  a pod nogami mnóstwo kolorowych liści klejących się nie tylko między sobą, ale również do mnie. Wszystko to jak zwykle wprowadza w nieco nostalgiczny nastrój. Pomyślałam, że jakoś muszę sobie rozweselić ten dzień i szarość ozdobić kolorami. Spojrzałam na to, co akurat leżało na blacie kuchennym i postanowiłam, że zrobię sałatkę. Piękną, kolorową, zdrową i smaczną! 

No cóż, chyba mi się udało!

Sałatka z awokado na liściach szpinaku

Składniki 

spora garść świeżego szpinaku

owoc awokado

kulka mozzarelli

pomidor

granat

prażone ziarna słonecznika

Pesto pietruszkowe:

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz, sól

ocet winny

szczypta chili

Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki.  Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli  w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata i ziarnami prażonego słonecznika, po czym skropić po wierzchu oliwą.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.