Bożonarodzeniowy wianuszek bezowy

Bożonarodzeniowy wianuszek bezowy z kremem pomarańczowo-cynamonowym

Do kolejnych świąt Bożego Narodzenia zostało już tylko 14 dni. Czas pomyśleć o świątecznych potrawach, a zwłaszcza o świątecznych wypiekach, na które czekamy cały rok!

W moim rodzinnym domu, oprócz tradycyjnego sernika czy makowca, must have każdych świąt to beza. A żeby wpasować się w świąteczny klimat przygotowałam wianuszek bezowy z kremem pomarańczowo-cynamonowym z dodatkiem świeżych mandarynek i mrożonych malin.

Prawda, że prezentuje się nieziemsko? Uwierzcie mi, smakuje jeszcze lepiej! 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu w te święta!

Bożonarodzeniowy wianuszek bezowy

Beza:

  • 6 białek z jaj rozmiar L
  • 360 g drobnego białego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 mała łyżeczka octu jabłkowego 6% (ja używam Octim 🙂 )
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy pomarańczowo-cynamonowy:

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, my lubimy na słodko! )
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 pomarańczy

Do wykończenia ciasta: 3 duże mandarynki lub klementynki, 2 garści mrożonych malin

Beza – przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
  2. Do dużej miski wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
  3. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier, a beza zrobi się szklista i błyszcząca. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy 6% i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Na papierze do pieczenia uformować bezę w kształcie wianuszka. Możecie użyć rękawa cukierniczego, ja lubię nieregularne kształy, więc robię to łyżką.
  5. Wkładamy wianuszek do piekarnika i pieczemy w 85 stopniach C przez 2 godziny na termoobiegu.
  6. Po upieczeniu wianuszek zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam drewnianą łyżkę, bądź ściereczkę złożona w drzwiczki). Wtedy beza będzie wysuszona z zewnątrz, a w środku miękka i puszysta.

Krem – przygotowanie:

  1. Ubić mikserem na sztywno śmietankę.
  2. Dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać.
  3. Posłodzić 2 łyżkami cukru drobnego, dalej chwilę ubijać.
  4. Sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć skórkę do gotowego kremu. Trzeba uważać, żeby nie zetrzeć białej części skórki, bo krem będzie gorzki. Dodać cynamon i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wymieszać delikatnie łyżką. Cynamon proponuję dozować ostrożnie – tu macie szansę sami zdecydować, czy wolicie, żeby było bardziej pomarańczowo, czy bardziej cynamonowo 😉

Na wianuszek ułożyć krem, następnie mandarynkę obraną ze skórki i z albedo, posypać malinami. Mile widziane inne, świąteczne dodatki np. ciasteczka korzenne, żurawina. Smacznego! 🙂

Bożonarodzeniowy wianuszek bezowy z kremem pomarańczowo-cynamonowym
Bożonarodzeniowy wianuszek bezowy z kremem pomarańczowo-cynamonowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.