Carpaccio z dyni z serem Bursztyn

Dynia piżmowa odmiany Muscade de Provence – piękna prawda?

Ma okrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy.

Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko – kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę!

Carpaccio z dyni Muscade 

 Na jedną porcję: 

– 40g – 7 plasterków dyni

 Marynata do dyni: 

– sok z połowy pomarańczy

– 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno

– 5ml miodu lipowego

– 2,5ml octu jabłkowego

Sałatka: 

– garść świeżej rukoli

– 4 listki mięty

– 3 listki nasturcji

– 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich)

dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml)

Dodatkowo:  

łyżeczka soli (najlepiej grubej, morskiej) 

– świeża mięta

– świeże maliny

– ser Bursztyn do pokruszenia

1.  Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piękny pomarańczowy kolor.

 2. Do carpaccia przygotowujemy sałatkę:  opłukaną rukolę łączymy z listkami świeżej mięty, porwanymi płatkami i listkami z nasturcji. Mieszamy z oliwą i octem balsamicznym – delikatnie, by nadać jedynie smak.

3. Na talerzu układamy sałatkę, na niej plasterki dyni, na których rozsypujemy dowolnie ser Bursztyn. Na koniec ozdabiamy świeżą miętą, owocami. Pamiętajmy, by tuż przed podaniem posypać plasterki dyni solą – lekko i smacznie! 🙂

 

Dynia na słodko i słono

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.