Dobrze wiecie, jak bardzo lubię modyfikować swoje przepisy, by nie wiało nudą 🙂 Nie raz w mojej kuchni sprawdziło się powiedzenie, że najlepsze rzeczy powstają z przypadku. Tak było i tym razem!
Pewnie każdy z Was chociaż raz jadł słynne cynamonki. Ich zapach, zwłaszcza po upieczeniu, jest nieziemski! Wakacje to idealny czas na rozwój kulinarnych uniesień. W ogrodzie i na straganach pojawia się mnóstwo sezonowych owoców, które idealnie pasują do drożdżowych wypieków. W ogrodzie moich rodziców z drzewek uśmiechają się do mnie ostatnio wisienki, zatem zerwałam kilka i dodałam do mojego dzisiejszego wypieku. Początkowo założyłam sobie, że upiekę każdemu sowitych rozmiarów cynamonkę z wiśniami, ale kiedy zaczęłam układać ślimaczki na blasze zobaczyłam, jak cudownie się łączą i wtedy na myśl przyszło mi, by upiec je w formie ciasta. To był strzał w dziesiątkę! Ile frajdy sprawiło domownikom odrywanie ślimaczków z upieczonego ciasta! Niektórzy rwali całe ślimaczki, inni urywali po paseczku. Najważniejsze, że smakowało i wszyscy prosili, bym powtórzyła ten wypiek jeszcze raz. Koniecznie z wiśniami!
Sprawdźcie sami, jak pyszne smakuje!
Ciasto ślimaczkowe z cynamonem i wiśniami
Zaczyn:
🔸45 g świeżych drożdży
🔸2 łyżki mąki pszennej typ 550
🔸2 łyżki cukru
🔸6 łyżek ciepłego mleka (ok. 90 ml)
Ciasto:
🔸500 g mąki pszennej typ 550
🔸1 jajo
🔸200 ml ciepłego mleka
🔸4 łyżki cukru trzcinowego
🔸gotowy zaczyn drożdżowy
🔸80 g rozpuszczonego i osudzonego masła
Do posmarowania wyrośniętego ciasta:
🔸20 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
🔸Cynamon (dowolna ilość)
🔸Prawdziwe kakao (dowolna ilość)
🔸Cukier trzcinowy 4 łyżki
🔸1 szklanka wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie podsyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto masłem, a następnie posyp po całości cukrem, cynamonem i kakao. Poukładaj dowolnie wiśnie. Tu masz dowolność 😉 Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 5cm kawałki. Układaj ślimaczki jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch możesz jeszcze poukładać wisienki, delikatnie je dociskając. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg). Smacznego!
Ciasto możesz pokroić lub odrywać ślimaczki rękami Mniam! 😁